1

Temat: Oglosilem postepowanie o zamowienie publiczne...

Witam mam nadzieje, że mi pomożecie. A mianowicie mam taki problem:
Oglosilem postepowanie o zamowienie publiczne. Jednym z warunkow udzialu w postepowaniu bylo, ze wykonawcy wczesniej mieli wykonać co najmniej trzy roboty o zakresie odpowiadającym swoim rodzajem przedmiotowi zamówienia. Oferte zlozylo kilka firm ale najkozystniejsza nie spelniala w/w warunku. Czy moge odrzucic ta oferte z uwagi na niezgodnosc z SIWZ?
Czy moge zostac oprotestowany, iz utrudniam uczciwa kaonkurencje, bo jezeli firma dopiero powstala nie mogla wykonac wczesniej podobnych trzech zamowien.
Z gory dziekuje z pomoc i Pozdrawiam!

2

Odp: Oglosilem postepowanie o zamowienie publiczne...

Tak, należy odrzucić jako wykonawcę nie spełniającego warunków uczestnictwa w
postępowaniu, nie musisz się obawiać protestu, jeśli rzeczywiście nie
udokumentowali wymaganego doświadczenia.

3

Zgadzam się z  Dzindzerem. Zresztą zarzut o którym piszesz Pati(utrudnianie konkurencji)  mógł paść na etapie pobierania siwz - tj. przed zlożeniem ofert. Byłby on oczywiście niezasadny bo do zamówień publicznych wybieramy tylko doswiadczonych wykonawców.

4

Zgadzam się z Tobą Karolino co do terminu wniesienia protestu na taki warunek, ale co do tej oczywistej niezasadności to bym ostrożnie podchodził. Jak wiecie są dwie szkoły układania warunków:
Pierwsza z nich to żądanie wykazania się minimum jednym wykonanym zamówieniem.
Druga z nich mówi że jedno zamówienie jeszcze nie świadczy o doświadczeniu - że wykonawcy się udało, drugie też bo miał szczęście i dopiero trzecie zamówienie świadczy o doświadczeniu wykonawcy.
Niezależnie od tego którą szkołę się reprezentuje to należy chyba pamiętać o art 22 ust 2 ustawy. W związku z tym, że art 22 ust 1 i art 22 ust 2 wyznaczają granicę pola manewru zamawiającego, trzeba za każdym razem głęboko zastanowić się czy na przykład żądanie dwóch wykonanych zamówień jest już wystarczające dla potwierdzenia posiadanego doświadczenia czy też żądanie takie narusza już art22 ust 2 ustawy.
W związku z tym twierdzę, że za każdym razem trzeba indywidualnie podchodzić do warunków i nie stosowaćutartych schematów i nie przekraczać żadnej z granic - ani tej określonej przez art 22 ust 1 ani tej określonej przez art 22 ust 2.

5

Masz rację. Zarzut byłby "raczej" niezasadny, bo nie jest to takie oczywiste.
Tak się zastanawiam: nie spotkałam (bo może po prostu niezbyt wnikliwie szukam) się z takim postępowaniem , w którym Zamawiający kazał się wykazać trzema wykonanymi podpbnymi zamówieniami, jakiś wykonawca oprotestował, że przecież wystarczą dwa i jeszcze wygrał odwołanie w tej sprawie.
Chociaż u nas to wszystko możliwe...