1

Temat: zmiana terminu w umowie

przetarg na krzesła!

25.08.2006 - otwarcie ofert
do 5.09. - mieli czas na uzupełnienie dokumentów
6.09. -zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty
dzis (15.09.06) podpisanie umowy

a termin realizacji zamówienia - do 26.09
okazalo sie ze firma ktora wygrala i kazda inna nie sa w stanie tego zrobic bo chcelismy krzsla od konkretnego producenta a ten nie wyrobi sie z produkcja do wyznaczonego terminu, poniewaz jest jakas przeprowadzka fabryki czy cos takiego. Co zrobic w tej sytuacji czy będzie tu mial zastosowanie art. 144 ust. 1
podpisałam z nimi umowe w dniu 15.09.2006 r.  na stary termin, oni przysla mi pismo od producenta ze nie dadza rady tego zrobic, ja wtedy aneks i wydluze termin realizacji zadania. czy moge tak zrobic?   
Jesli nie to co - unieważnienie postępowania? jakby nie patrzył przeprowadzka producenta lub nawał pracy to okoliczności których nie możnabyło przewidzieć w chwili zawarcia umowy. umowe juz dzis wyslalam, a przed chwila zadzwonil wykonawca z ta cudowna wiadomoscia:(

2

Odp: zmiana terminu w umowie

Na miejscu wykonawcy bym nie podpisał tej umowy wink

3

I rada na przyszłość - unikać jak ognia zapisów w stylu "termin realizacji do dnia x" a zastąpić go bardziej życiowym i mniej uciążliwym "termin realizacji w ciągu x dni od zawarcia umowy"

4

Wiem wiem w kolejnych moich przetargach juz mam taie zapisy no ale stalo sie i co teraz???

5

144 odpada - bo okoliczność jest znana w chwili zawarcia umowy
140 też odpada - szczególnie w odniesieniu do ost. zdania ust.2
Zostaje 93.7 PZP i 387 KC pozostaje

6

ja wiem ze sie upieram, ale czy okolicznośćią, której nie można bylo przewidzieć w chwili zawarcia umowy nie będzie - przeniesienie siedziby producenta ??? no przecież o tym nie mogl wiedziec zamawiajacy ani wykonawca

7

Ale umowe chcesz zawrzeć dzisiaj i wiesz o tej okoliczności - czytaj nie jest nieprzewidywalna smile

8

no dobra a gdybym sie o niej dowiedziala w poiedzialek a umowa zawarta bylaby dzis w piatek