Temat: Poradźcie coś pleaseeeeeeeeee !!!!!
Witam.
Mam do was pytanko ale dla "jasności" sytuacji chce wam przedstawić małą lekturkę. Tylko się nie zniechecajcie
Zmieniłem robote i mam teraz dokonać oceny ofert a tu trafiłem na takie zapisy w SIWZ i powiem szczerze zgłupiałem
[Oto one]:
Opis sposobu obliczania ceny.
1. Cenę ofertową należy wyliczyć w oparciu o kosztorys z nakładami rzeczowymi (ślepy) stanowiący załącznik do niniejszej specyfikacji. W wycenie należy uwzględnić wszelkie koszty mogące powstać w czasie realizacji zadania.
2. Kosztorys ofertowy, winien obejmować całkowitą wycenę dla zakresu określonego w przedmiarze robót z uwzględnieniem pełnej wyceny nakładów rzeczowych. Wersja wydruku szczegółowego.
3.Opisu robót nie można modyfikować.
4.Kolejność robót, ich numeracja i ilość robót musi być zachowana jak w przedmiarze robót. Jeśli wykonawca rozdziela pozycję kosztorysową z przedmiaru robót na dwie lub więcej pozycji kosztorysowych, numeracja ich musi być również zachowana jak w przedmiarze z dodaniem kolejnych liter alfabetu.
5. Każda pozycja kosztorysowa winna posiadać obliczoną cenę jednostkową i wartość pozycji.
6. W pozycjach kosztorysowych gdzie podstawą wyceny jest kalkulacja indywidualna wykonawca musi wprowadzić własne nakłady jednostkowe lub cenę jednostkową na wykonanie czynności opisanych w tych pozycjach.
Wartość pozycji kosztorysowych nie może być równa 0 (zero).
7. Sposób wprowadzenia kosztów wymienionych w punkcie 7 jest dowolny (może to być dodatkowa kwota kosztorysowa - doliczona do kwoty wynikłej z kosztorysu, lub ujęcie tych kosztów w kosztach ogólnych bez dodatkowych wyliczeń).
8. Ustalony do wykonania zakres prac rozliczony będzie z zamawiającym w formie ryczałtowej, bez możliwości zmiany ceny robót.
9. Wykonawca zobowiązany jest podać w ofercie cenę ryczałtową (netto i brutto) za wykonanie całego zamówienia. Cena ryczałtowa nie może być zwiększona w trakcie realizacji zamówienia.
10. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ograniczenia zakresu robót.
Ponadto mamy cos takiego w formularzu oferty:
1. Zakres robót do wykonania określony jest w kosztorysie ofertowym
A na dokładkę mamy m.in. takie zapisy w projekcie umowy:
1.W zakres prac wchodzi między innymi roboty budowlane we wszystkich branżach tj. wykonanie robót;
- konstrukcyjno ? budowlanych wg dokumentacji
- instalacji wodno-kanalizacyjnej
- instalacji elektrycznych wewnętrznych
- drogowych (w zakresie chodników i parkingu)
2.Szczegółowy zakres robót określony został w kosztorysie ofertowym stanowiącym załącznik do umowy.
3. Powyższe wynagrodzenie ma charakter ryczałtowy, w rozumieniu art. 632 k.c
I teraz (jesli oczywiście dotrwaliscie do tego momentu ) mam pytanko:
Czy to jest ryczałt czy wynagrodzenie kosztorysowe??????????
Bo mam 4 oferty i wkazdej sa błedy w kosztorysach (brak krotności w pozycjach, zmiany obmiarów , lub pominiecie pozycji) i szczerze sam nie wiem co z tym zrobić.
Pomocyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!