1

Temat: brak gwarancji w ofercie

w siwz wymagaliśmy gwarancję na komputery min 12 m-cy, w ofercie wykonawca miał wpisać ile daje - nie wpisał jaki okres gwarancji udziela - miejsce puste , czy powinnam założyć, że daje min 12 m-cy- nie jest to kryterium oceny. Prosić o wyjaśnienie? przyjąć min 12 ?, czy odrzucić? 
Czy jeżeli cena z oferty  brutto  jest inna niż w obliczeniu w załącznikach, przy czym netto jest Ok , stawka VAT tez Ok, natomiast wartość Vat jest wyliczona zupełnie bez pojęcia i stad brutto jest źle, to jest to oferta do odrzucenia , bo do poprawienia nie ma za bardzo podstawy?

2

Odp: brak gwarancji w ofercie

maja napisał/a:

w siwz wymagaliśmy gwarancję na komputery min 12 m-cy, w ofercie wykonawca miał wpisać ile daje - nie wpisał jaki okres gwarancji udziela - miejsce puste , czy powinnam założyć, że daje min 12 m-cy- nie jest to kryterium oceny. Prosić o wyjaśnienie? przyjąć min 12 ?, czy odrzucić?

Jeśli w ofercie jest zapis o akceptacji SIWZ to przyjąć, że oferuje 12 miesięcy.

3

... i jeszcze stwierdzenie, że przyjmuje wszystkie warunki bez zastrzeżeń i zastosuje się do nich. Nie bardzo wiem co znaczy bez pojęcia. Stosuj pzp art. 88

4

dziękuje za pierwsza część, mam nadzieje,że pozostałe firmy, które też złożyły oferty i mają wszystko dobrze nie oprotestują - bo przegrają, a dlaczego art 88- jaka to jest omyłka.? A jeśli przyjmę  termin 12 m-cy, a wykonawca miał na myśli np 36 m-cy  to będzie to z niekorzyścią dla zamawiającego, a może lepiej grzecznie sie spytać dlaczego " zrobił ofertę byle jak i mam problem"- oczywiście to jest żart. czyli , mam się trzymać pierwotnej wersji -uznać 12 m-cy .

5

maja napisał/a:

A jeśli przyjmę  termin 12 m-cy, a wykonawca miał na myśli np 36 m-cy.

Gdyby miał, to by wpisał.
Skoro nie wpisał nic, to oczywiste ze daje minimalna.