1

Temat: forma pełnomocnictwa

temat ten był poruszany już kilka razy, ale dostałem ostatnio ekspertyzę prawną, w której radca prawny twierdzi, że pełnomocnictwo (do podpisania oferty, kopii dokumentów) powinno być w formie oryginału lub kopii potwierdzonej notarialnie.

często spotyka się też pełnomocnictwo w formie kopii poświadczonej przez udzielającego pełnomocnictwo (czyli wykonawcy, w imieniu którego pełnomocnik składa ofertę). czy taka forma jest niedopuszczalna?

pozdrawiam

2

Odp: forma pełnomocnictwa

szad napisał/a:

dostałem ostatnio ekspertyzę prawną, w której radca prawny twierdzi, że pełnomocnictwo (do podpisania oferty, kopii dokumentów) powinno być w formie oryginału lub kopii potwierdzonej notarialnie.

I słusznie

szad napisał/a:

często spotyka się też pełnomocnictwo w formie kopii poświadczonej przez udzielającego pełnomocnictwo (czyli wykonawcy, w imieniu którego pełnomocnik składa ofertę). czy taka forma jest niedopuszczalna?

A ja sie zastanawiam z czym mamy do czynienia jak na kopii pełnomocnictwa osoba udzielająca po prostu podpisze sie jeszcze raz... wink

3

to juz kombinacja......:P

4

To życie... tongue

5

jak w piosence.....:P

6

pełnomocnictwo musi byc w takiej formie jak oferta, tj. orginał ale dopuszcza się też kopię poświadczoną za zgodność z orginałem przez notariusza, co zgodnie z kc ma znaczenie orginału innej mozliwości nie ma.
do odrzucenia

7

było juz o tym, ale dla przypomnienia
"Sygn.akt V Ca 85/07 - Nawet jesli zamawiajacy dopuścił w SIWZ mozliwość złożenia kopii pełnomocnictwa poświadczonej jedynie przez samych wykonawców to startujacy w przetargu powinni dołaczyć do oferty oryginały pełnomocnictwa lub kopie poświadczone notarialnie - wynika to z wyroku wydanego przez Sąd Okręgowy w Warszawie dnia 31 stycznia 2007 roku"