1

Temat: odrzucić?

czy mielismy prawo odrzucić ofertę, w której wylicznia i ceny jednostkowe nie zostały podane do dwóch miejsc po przecinku, mimo iz w SIWZ była o tym wyraźnie mowa?
Wykonawca zarzuca nam, że nie wezwaliśmy go do poprawienia oczywistych omyłek pisarskich. prosze o pomoc i z góry dziękuje smile

2

Odp: odrzucić?

Sabina napisał/a:

czy mielismy prawo odrzucić ofertę, w której wylicznia i ceny jednostkowe nie zostały podane do dwóch miejsc po przecinku, mimo iz w SIWZ była o tym wyraźnie mowa?

A do ilu miejsc podał? Jaki charakter miała cena?

3

np. 65 albo 30,1  657  to byly ceny podane oczywiście w zlotówkach

4

przy ponad 100 pozycjach prawie polowa cen, podana jest w ten sposób
u tego wykonawcy

5

Skoro daje cene 65 zł to jest oczywistym, że groszy jest zero smile

6

a przy 30,1 ?

7

10?

8

komisja obstaje przy tym, by odrzucić protest. ale nie chcę popełnić błędu. rozumiem, że to dziwny powód by odrzucić ofertę, ale w SIWZ jest jasno zaznaczone, jak powinna być podana cena jednostkowa i jak powinien byc wypelniony formularz cenowy.

9

ja wiem, żę chodzi o 30 zlotych i 10 groszy ale  to nie zmienia faktu, ze nie jest tak jak byc powinno

10

Nie ma ani oczywistej omyłki ani błędu w obliczeniu ceny - wg mnie zapis z siwz miał wyeliminować przypadki cen w stylu 30,437 bo takie "ceny" dyskwalifikują oferte - choć też nie zawsze. Odrzucenie oferty w opisanym przez Ciebie przypadku jest lekkim nieporozumieniem.

11

rozumiem Marko i dziękuje bardzo po raz kolejny mi bardzo pomogłeś.

12

Marko napisał/a:

Nie ma ani oczywistej omyłki ani błędu w obliczeniu ceny - wg mnie zapis z siwz miał wyeliminować przypadki cen w stylu 30,437 bo takie "ceny" dyskwalifikują oferte - choć też nie zawsze. Odrzucenie oferty w opisanym przez Ciebie przypadku jest lekkim nieporozumieniem.

Jak najbardziej. Zwłaszcza, że chodzi o jeszcze jedno - sposób przedstawienia ceny jest formą oferty a nie treścią (po wstawieniu np. dwóch zer cena się nie zmieni), a ze względu na formę nie można odrzucić oferty.