1 (edytowany przez Marta 2008-04-28 13:05:17)

Temat: KONSORCJUM..

CZY DOKUMENTY PRZEDMIOTOWE NP .WYKAZ WYKONANYCH USŁUG MUSI BYĆ SPELNIONY PRZEZ KAŻDA FIRME  Z KONSORCJUM?CZY TYLKO OBOWIĄZUJĄ ICH DOKUMENTY PODMIOTOWE 9KAŻDEGO Z OSOBNA)?
CZEKAM NA WASZE ODPOWIEDZI FORUMOWICZE:-)
MAM PIERWSZY RAZ STYCZNOŚĆ Z KONSORCJUM I MUSZE SIĘ UPEWNIĆ..

2

Odp: KONSORCJUM..

Marta napisał/a:

CZY DOKUMENTY PRZEDMIOTOWE NP .WYKAZ WYKONANYCH USŁUG MUSI BYĆ SPELNIONY PRZEZ KAŻDA FIRME  Z KONSORCJUM?

Wykonawcy w sumie muszą spełniać postawiony przez Zamawiającego warunek. Może być tak że tylko jeden wykonywał usługi i warunek wtedy konsorcjum spełnia

Marta napisał/a:

CZY TYLKO OBOWIĄZUJĄ ICH DOKUMENTY PODMIOTOWE 9KAŻDEGO Z OSOBNA)?

Tak

3

Marta napisał/a:

CZY DOKUMENTY PRZEDMIOTOWE NP .WYKAZ WYKONANYCH USŁUG MUSI BYĆ SPELNIONY PRZEZ KAŻDA FIRME  Z KONSORCJUM?CZY TYLKO OBOWIĄZUJĄ ICH DOKUMENTY PODMIOTOWE 9KAŻDEGO Z OSOBNA)?

A co na to ogłoszenie i siwz ? wink

4

A SIWZ NA TO:
Wykonawca wykaże się niezbędną wiedzą i doświadczeniem w wykonaniu usług o podobnym charakterze w okresie ostatnich trzech lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie. Pod pojęciem usług o podobnym charakterze rozumie się prace obejmujące: wykonanie zdjęć lotniczych kamerą cyfrową, wykonanie aerotriangulacji, opracowanie cyfrowej ortofotomapy i opracowanie numerycznego modelu terenu metodami fotogrametrycznymi, (w przypadku Wykonawców występujących wspólnie ww. warunek spełniają łącznie).
Wykonawca musi wykazać się wytworzeniem po minimum jednym z czterech ww produktów, o łącznej wartości nie mniejszej niż 500 000 zł brutto
JEST WZÓR TABELKI
A POD TABELKA ZAPIS:Uwaga: W przypadku wykazywania usług w których oferent występował jako członek konsorcjum lub podwykonawca, należy to wyraźnie zaznaczyć i wykazać tylko zakres i wartość usług zrealizowanych przez oferenta

5

Warunki udziału w postępowaniu wymienione w art. 22 ust. 1 pkt 1-3 wykonawcy mogą spełniać wspólnie. Wystarczy, że jeden z nich spełnia - to spełnia całe konsorcjum.
Niektórzy uważają, że można je sumować, tzn jeśli wymagamy dwóch doświadczeń to wystarczy, że dwóch konsorcjantów ma po jednym. Ja się z tym nie dokońca zgadzam, uważam, że przynajmniej jeden z nich powinien mieć dwa doświadczenia wymagane.
Warunek udziału z art. 22 ust. 1 pkt 4 - winien spełniać każdy z konsorcjantów oddzielnie, tzn, że żaden z nich nie może np zalegać z opłacaniem podatków lub składek, i każdy z nich winien złożyć taki dokument oddzielnie.
Jeśli chodzi o warunki dotyczące przedmiotu - wystarczy, że jeden z nich spełnia - to spełnia całe konsorcjum.

6

ruda napisał/a:

Warunki udziału w postępowaniu wymienione w art. 22 ust. 1 pkt 1-3 wykonawcy mogą spełniać wspólnie. Wystarczy, że jeden z nich spełnia - to spełnia całe konsorcjum.

Co do zasady zgoda, historia zna jednak wyjątki...

ruda napisał/a:

Ja się z tym nie dokońca zgadzam, uważam, że przynajmniej jeden z nich powinien mieć dwa doświadczenia wymagane.

Bezdyskusyjnie

7 (edytowany przez ruda 2008-04-29 05:47:00)

Dzięki, że zgadzasz się ze mną, chociaż znam takich którzy twierdzą , że nawet polisy można sumować.
Totalna bzdura, ale są tacy ...

8

Konsorcjum: Polska firma  z firmą wiedeńską- czy dokumenty podmiotowe tych firm mają takie same terminy ważności?

9

Marta napisał/a:

Konsorcjum: Polska firma  z firmą wiedeńską- czy dokumenty podmiotowe tych firm mają takie same terminy ważności?

TAK - 6 lub 3 miesiące

10

Terminy takie same ale z tego co pamietam inaczej wygląda dokument podatkowy austriacki (w sensie zakresu podatków). Poza tym trzeba pamiętać o zasadach składania dokumentów przez wykonawców zagranicznych określonych w rozporządzeniu w sprawie dokumentów

11 (edytowany przez Marta 2008-04-29 09:01:49)

hmm.. no własnie mam z tą firmą problem..zaswiadczenie o niezaleganiu oraz  z urzedu skarbowego ze stycznia czyli niewazne..a zamiast kRK sami napisali ze zaświadczaja iz nie orzeczono wobec firmy zakazu ubiegania sie o zamowienie publiczne..
wzywam o uzupełnienie tych nieaktualnych, a co z tym zaświadczeniem?wystarczające?

12

Marta napisał/a:

hmm.. no własnie mam z tą firmą problem..zaswiadczenie o niezaleganiu oraz  z urzedu skarbowego ze stycznia czyli niewazne..

to zalezy z którego stycznia tongue

Marta napisał/a:

a zamiast kRK sami napisali ze zaświadczaja iz nie orzeczono wobec firmy zakazu ubiegania sie o zamowienie publiczne..

Jeżeli w kraju pochodzenia osoby lub w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, nie wydaje się dokumentów, o których mowa w ust. 1, zastępuje się je dokumentem zawierającym oświadczenie złożone przed notariuszem, właściwym organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego odpowiednio kraju pochodzenia osoby lub kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania.

13

Marko dzieki wielkie..a gdzie to jest zapisane?w rozporządzeniu?

14

Rozporządzenie - § 2 pkt 3

15

Oferta wspólna wykonawców to na zdrowy rozum np. Jeden z nich ma pieniądze, drugi ma doswiadczenie zawodowe a trzeci np. dysponuje ludźmi . Podmiotowo o ile się żąda każdy z nich  tj.  KRS, ZUS.US, KRK  o polisie nie dyskutuję o ile wymagana jest kwota ubezpieczenia jedni sumują inni żądają od każdego - odpowiedzialnośc wspólna . Zawierana umowa jest ze wszystkimi z wyznaczeniem pelnomocnika poza tym w umowie powinno byc ubezpieczenie konkretnej budowy tj. wartośc kontarktu. Pozdrawiam (jestem nowicjuszem ) Z firmami zagranicznymi nalezy poczytac dyrektywy ale u nas obowiązuje rozporzadzenie wymienione przez "ruda"

16

podpisanie umowy- z pełnomocnikiem(liderem) czy wszystkimi czlonkami konsorcjum?
mam pelnomocnictwo wszystkicvh członków do podpisania umowy z jedym z członków.czy to wystarczy aby podpisac umowe tylko z tym wyznaczonym czlonkiem(firmą)?
czy jednak zawsze podpisuje z konsorcjum?

17

Marta napisał/a:

mam pelnomocnictwo wszystkicvh członków do podpisania umowy z jedym z członków.czy to wystarczy aby podpisac umowe tylko z tym wyznaczonym czlonkiem(firmą)?

TAK