1

Temat: zamówienie uzupełniajace

Przetarg nieograniczony do kwoty 60.000euro. W 2006r. podpisalismy umowę na ubezpieczenie mienia  od ognia, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, ubezp. sprzetu elektronicznego itd. i  floty pojazdów. W formularzu ofertowym podane sa skladki roczne w rozbiciu na poszczególne rodzaje ubezpieczenie.
Umowa zawarta jest na okres 3 lat, nie ma w niej podanych żadnych  kwot tylko informacja,ze  wysokości składek za roczny okres ubezpieczenia dla poszczególnych ryzyk okreslone są w formularzu ofertowym.
W umowie i SIWZ jest informacja o tym, że zamawiajacy przewiduje mozliwość udzielenia zamówien uzupelniajacych.

No i teraz o co mi chodzi smile

Kupujemy nowe samochody, które oczywiście trzeba ubezpieczyć i nie wiem czy mogę to potraktowac jako zamówienie uzupelniajace ?
Czy zamówienie uzupelniające to 20% od całej kwoty skladki rocznej z formularza ofertowego, czy tylko od ubezpieczenia pojazdów?

dziekuje z góry za pomoc smile

2

Odp: zamówienie uzupełniajace

AnnaM napisał/a:

Czy zamówienie uzupelniające to 20% od całej kwoty skladki rocznej z formularza ofertowego, czy tylko od ubezpieczenia pojazdów?

Z.U. to 20% wartości szacunkowej tamtego zamówienia

3

W art. 67 ust. 1 pkt 6) mowa jest o 20% ( przed nowelizacją ) wartości realizowanego zamówienia podstawowego.
Zamówienie podstawowe to wartosc szacunkowa ? Nie jest to wszystko proste !!
Który artykuł o tym mówi? 
Dopiero zaczynam " przygode z zamówieniami" i jestem ciemna smile.
Prosze o pomoc.

4

Zwróć uwagę na różnice w zapisie art. 67 ust. 1 pkt 5 i pkt 6.

pkt 5 - mówi -"wartości realizowanego zamówienia" (dot. zamówień dodatkowych)
pkt 6 - mówi - "wartości zamówienia podstawowego" (dot. zam. uzupełniających).

Stąd się bierze różnica.

5

AnnaM napisał/a:

W art. 67 ust. 1 pkt 6) mowa jest o 20% ( przed nowelizacją ) wartości realizowanego zamówienia podstawowego.

Nie - wartość realizowanego zam. podst.
tylko - wartość zam. podst.

6

Ok, w moim przypadku będzie to faktycznie 20% wartości zamówienia podstawowego.

Niestety nie rozumiem : czy wartość zamówienia podstawowego to wartość szacunkowa? który artykuł o tym mówi ?

7

AnnaM napisał/a:

Ok, w moim przypadku będzie to faktycznie 20% wartości zamówienia podstawowego.

Niestety nie rozumiem : czy wartość zamówienia podstawowego to wartość szacunkowa? który artykuł o tym mówi ?

W przepisach Pzp nie zdefiniowano pojęcia "zamówienia podstawowego".
Można to zinterpretować czytając uważnie art 67 ust 1 pkt 5 i 6.

8

Prosze pomóżcie.
Mam kolejne dla mnie niewiadome

Dotyczy cały czas zamówienia uzupelniajacego:
W przekazanych mi dokumentach ( pani, która sie zajmowała zamówieniami zmienila pracę) znalazłam pismo, w którym jest informacja ile zamierzmy przeznaczyc na sfinansowanie : 200.000 brutto, oraz druk ZP-2/PN,NBO,ZOC ( nie ma ZP-2??) .
Wyczytałam,ze jezeli przewiduje się zam. uzupelniajace to przy ustalaniu uwzględnia sie również wartosc zamówień uzupełniajacych.
Jak obliczyc na jaką kwote mozemy udzielic zamówienie uzupelniajace?

9

Jezeli kwota składek na ubezpieczenie nowych samochodów nie przekracza 14000euro to moze w ogóle nie ruszac  zamówień uzupelniajacych ?