1

Temat: roboty budowlane

ma problem i nie za bardzo wiem jak się z tym uporać. Przetarg na termomodernizację budynku. Projektant w dokumentacji projektowej uzywa znaków towarowych jednego producenta. Nie ma zapisów "lub równoważny" albo np. podania kilku producentów, którzy byliby w stanie dostarczyć taki sam towar. W siwz chce zapisać tak jak on to wpisał system ociepleniowy weber SD010 firmy terranova lub równoważny. ale musze okreslić co będę rozumisała pod pojęciem równowazny. I szczerze mówić nie wiem czego wymagac od wykonawcy żeby udowodnił , że oferuje produkt równowazny z opisywanym. może ktoś z was jest w stanie coś mi doradzić

2

Odp: roboty budowlane

z kolei jeżeli zostawie to tak jak jest w dokumentacji to prawdopodobnie protesty nie uniknione

3

Mając projektantów jakich mamy, my do SIWZ wprowadzamy następujący zapis:

"UWAGA: zamieszczone w dokumentacji projektowej marki i nazwy wyrobów, producentów, dystrybutorów itp. należy traktować jako przykładowe. W ofercie można przyjąć wyroby innych marek i producentów o parametrach technicznych i właściwościach użytkowych odpowiadających wyrobom opisanych w projekcie (wyroby równoważne). Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność względem Zamawiającego za zastosowane wyroby budowlane."

4

ArekS napisał/a:

W ofercie można przyjąć wyroby innych marek i producentów o parametrach technicznych i właściwościach użytkowych odpowiadających wyrobom opisanych w projekcie (wyroby równoważne).

To nie jest opis równoważności Arku smile, ja bym ścigał projektanta o podanie parametrów kluczowych, które będą decydować o uznaniu za równoważne lub nie

5

wiem Marko że masz rację - ale projektant to ktos wyżej ponad mnie (w mniemaniu niektórych naczelników wydziałów) i nie mozna go prosić o tak przyziemne rzeczy:( zreszta podobno ja zawsze sie czepiam! gorzej że teraz to ja mam problem bo co z tym fantem zrobić

6

mam jeszcze pytanie czy poza żądaniem polisy żadacie żeby wykonawca oddzilenie ubezpieczył plac budowy?

7

Polisa OC jako warunek zaś ubezpieczenie placu budowy to obowiązek wynikający u nas z postanowień umowy

8

jeżeli realizacja przedmiotu zamówienia jest do grudnia 2008, otwarcie ofert 15.05.br. polisa ważna do 30.06.br. - to wymagasz żeby wykonawca przedstawił ci nowa polise (wazna na czas realizacji umowy) i dodatkowo ubezpieczył plac budowy? czy nie żądasz aktualnej polisy, wystarczy że ubezpieczy plac budowy?

9

Polisa OC ma być ważna na dzień składania ofert. W umowie zawierasz zapis że w przypadku upłynięcia jej ważności wykonawca ma przedłożyć nową która będzie obejmować okres realizacji robót.
Oprócz polisy wykonawca ubezpiecza budowę tę konkretną, bo może mieć kilka budów i polisa ci nie wystarczy jak coś się wydaży na kilku budowach.

10

dziękuję ci bardzo za wyjasnienia, nie mam na codzień do czynienia z robotami budowlanymi:)