1

Temat: Aneks do umowy ?

Bardzo proszę o pomoc. W ubiegłym roku podpisaliśmy umowę na utrzymanie czystości z przdsiebiąrcą bedącym osobą fizyczną. Firma nazywała sie wtedy xxxx Joanna Mróz (matka). Dzisaj otrzymałam informację ze firma się przekszatałciła na spółkę cywilną xxxx Joanna Mróz i Zosia Mróz (córka). Czy w związku z tym umowa ta jest ważna?  Czy mozliwe jst Aneksowanie umowy ze względu na zmiane podmiotu? Czy nowy podmiot może nadal swiadczyć usługi na podstawie zawartej umowy?

2

Odp: Aneks do umowy ?

Nie ma podstaw do zmiany umowy. Stroną umowy ma pozostać Joanna Mróz, a córka może jej pomagać w sprzątaniu.

3

zmiana podmiotu....przejecie zamówienia?....raczej niemozliwe smile

4

Panie Piotrze czy mógłby pan wskazać mi przepisy prawne, które te kwestie regulują.

5

jakubowska_k napisał/a:

Panie Piotrze czy mógłby pan wskazać mi przepisy prawne, które te kwestie regulują.

Przede wszystkim jest to art. 7 ust. 3 ustawy PZP.

Istnieją wprawdzie opinie, że kumulatywne przystapienie do długu po stronie wykonawcy jest dopuszczalne, ale na miejscu zamawiającego unikałbym takich rzeczy.

6

nawet wiecej dotychczasowa opinia SN w tej kwestii  uwaza ze zgodnie z art 58 kc stanowi to o obejsciu ustawy pzp...

7

A czy mogę prosić o sygnaturę tego wyroku ponieważ umnie ostatnio radczyni zgodziłą się na taka zmianę, a ja uważam, że nie powinna.

Dzięki