1

Temat: uprawnienia do pracy na wysokosciach

Przygotuwuje przetarg na temromodernizację budynku. wiąże się to z pracą na wyskościach - budynek ma ponad 12m wysokosci. Chcemy aby wykonawca posiadał kilku pracowników mogących pracować na wysokosciach. Zastanwiam się jak wyglądają takie uprawnienia. dokopałam się do rozporządzenia w sprawie ogolnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy - jednak nić do wykorzystania tam nie znalazłam. Jakich powinnam żądac od wykonawcy dokumentów potiwierdzajacych, ze wymienieni w wykazie osób pracownicy posiadają wymagane uprawnienia? może ktoś z was robił podobne postępowanie.

2

Odp: uprawnienia do pracy na wysokosciach

orzeczenie o braku przeciwwskazan dotyczcych pracy na wysokosciach wydaje lekarz medycyny pracy,takowe orzeczenie musi posiadac kazdy pracodawca zatrudniajacy takich pracowników bow rzeczywistosci on sam za to opowiada nie tylko na podstawie KP ale takze innych przepisów  nakładajacych obowiazek w ykonywania badan dla osób pracujacych na wysokosciach...:)

3

Twoja rola to dokładne opisanie wykonawcy pracy, która bedzie wykonywana.

4

W zasadzie nie spotkałem się z pracownikami budowlanymi nie mającymi badań do pracy na wysokościach (chyba, że na czarno). Wykonawca nie ma prawa bytu na rynku bez takich ludzi. Natomiast definicja pracy na wysokości wg. BHP to powyżej 1,0 m

5

no dobrze ale czy moge żądać kserokopii takich uprawnień? bo rozporządzenie mówi o dokumentach stwierdzajacych posiadanie uprawnień jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania taKich uprawień. a w tym przypadku nie jest w żadnej ustawie (PRZYNAJNIEJ SIĘ NIE SPOTKAŁAM) napisane że pracownik pracującyc na wysokosciach musi mieć specjalne uprawnienia czy badania?

6

to ze pracownik musi miec badania wynika z ustawy o słuzbie medycyny pracy oraz przepisów wykonawczych do niej...uprawnienia do przeprowadzania takich badan musi miec jedynie lekarz gdyz to on decyduje wydajac orzeczenie dopuszczajace lub nie takiego pracownika do pracy o której piszesz. Nie widze zadnej podstawy do zadania od wykonawcy przedstawiania takich dokumentów.

7

CHODIZ MI O TO jakie dokumenty potiwerdzą że pracownika ma uprawnienia do pracy na wysokosciach i czy takowych moge żądać od wykonawcy zgodnie z § 1 ust. 2 pkt. 6 rozp. o dokumentach

8

Dorota.....jedynym dokumentem jest orzeczenie lekarskie dopuszcajace takiego pracownika do pracy na wysokosci!.....pracownik nie posiada uprawnien....jasniej juz nie umiem wink

9

A dokumentów medycznych żądać nie możesz

10

cbud napisał/a:

A dokumentów medycznych żądać nie możesz

ano nie do przetargu wink

11

właśnie o to mi chodziło:) stawiam warunek posiadania np. dwóch pracowników do pracy na wysokosciach to co mi przedstawi wykonawca to tylko wykaz osób uczestniczących w realizacji zamówienia z wmienionymi pracownikami do pracy na wysokościach:)

12

I skoro podpisał oświadczenie o prawdziwości tych danych powinno Ci to wystarczyć, to on bierze na siebie odpowiedzialność za skutki. A swoją drogą skąd Ci przyszedł do głowy taki warunek.

13

mój wydział budownictwa chciałby żeby taki warunek był w siwz sad

14

to mozesz wprowadzic takie zapisy: 1.każdy pracownik powinien posiadać aktualne orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku i być odpowiednio przeszkolony;
2.pracownik obsługujący maszyny i urządzenia, które wymagają specjalnych kwalifikacji, powinien legitymować się świadectwem potwierdzającym posiadanie takich kwalifikacji.

15

czemu maja słuzyc takie zapisy ........ Wykonawca nie ma posiadać pracowników tylko nimi dysponować , wkraczasz poza ustawę proponuję pobrać próbki moczu

16

proponuje przeczytac poczatek watku ,moze bedzie wiadomo czego dotyczyło pytanie...

17

myszy1953 napisał/a:

Wykonawca nie ma posiadać pracowników tylko nimi dysponować ,

Jak już sie tak czepiamy to ma dysponować osobami a nie pracownikami wink

18

yes,yes......ma dysponowac osobami z aktualnymi orzeczeniami........wycofuje co napisałam pietro wyzej......przemyslenia na głos niekoniecznie do zapamietania  wink tongue

19

chyba sami chcemy skomplikować sobie życie