1

Temat: Błędna ocena i poinformowanie o wyborze najkorzystniejszej oferty :-(

Witam serdecznie.
Mam problem, a mianowicie dokonałem oceny ofert i niedostrzegłem małym drukiem zapisanej stawki podatku VAT. Wykonawca przyjął stawkę VAT 7 %, a powinien 22%. Poinformowałem wszystkich o wyborze najkorzystniejszej oferty. Podczas przygotowywania umowy dopatrzyłem sie błędnie przyjętego przez Wykonawcę podatku VAT :-(

Unieważnić ??? Czy jest jakiś inny sposób???

2

Odp: Błędna ocena i poinformowanie o wyborze najkorzystniejszej oferty :-(

Ciekawe - nie dostrzegłem. Może ktoś złoży protest?! Tak by było lepiej, wtedy uwzględnić i ocenić ponownie.

3

Tak tylko czas protestów sie skończył.

4

Niestety unieważnić ze względu na błędy w postępowaniu, ale należy się liczyć z możliwością gratyfikacji

5

cbud napisał/a:

Niestety unieważnić ze względu na błędy w postępowaniu

Nie widze takiej potrzeby by nie powiedzieć, że unieważnienie byłoby bezprawne.

6

Marko napisał/a:

Nie widze takiej potrzeby by nie powiedzieć, że unieważnienie byłoby bezprawne.

To co ma zrobić, przecież wybrał ofertę która winna być odrzucona.
Nie może w umowie podać innej stawki podatku VAT niż w ofercie.

7

Unieważnić czynność wyboru z własnej inicjatywy i powtórzyć ocene ofert. Gdyby w takich przypadkach unieważniać postępowania to można by uwalić każde w którym wygrał nie TEN...

8

Marko napisał/a:

Unieważnić czynność wyboru z własnej inicjatywy i powtórzyć ocene ofert. Gdyby w takich przypadkach unieważniać postępowania to można by uwalić każde w którym wygrał nie TEN...

Ale na jakiej podstawie zamawiającemu można, bez protestu, powtórzyć  wykonane już czynności czyli przeprowadzić ponowne badanie i ocenę ofert?

9

Na podst. PZP - sorry za kolokwializm ale temat wraca co chwile i już mi sie nie chce tłumaczyć. Nie można mówić o wadzie prawnej postępowania uniemożliwiającej zawarcie ważnej umowy póki możliwość zmiany błędnej decyzji istnieje. Weźmy per analogiam przedłużanie terminu związania ofertą przez samych wykonawców - przepis 85.2 mówi wyraźnie, że inicjatywa jest po stronie zamawiającego i co ? - a no to że wykonawca zrobił to bez prośby zamawiającego, zamawiający uznał przedłużenie za bezskuteczne -> ZA zamawiającego poparł a SO zrugał i ZA i zamawiającego - efekt? -> wystarczy zajrzeć do projektu nowelizacji big_smile .
I coś na deser  -> click me wink

10

Marko napisał/a:

OK- wyrok super ale...
na ostatnim szkoleniu osoba szkoląca (słynne nazwisko) kazała wyraźnie unieważniać !

11

Każdy robi jak uważa lub uważa jak robi smile a słynnych nazwisk w tej branży jest kilka i nie zawsze sie pokrywają w poglądach.

12

Marko napisał/a:

Każdy robi jak uważa lub uważa jak robi smile a słynnych nazwisk w tej branży jest kilka i nie zawsze sie pokrywają w poglądach.

Lepiej by było żeby każdy uważał jak robi ... bo później są babole smile

13

ruda napisał/a:

bo później są babole smile

Albo dzieci big_smile

14

Marko napisał/a:

Na podst. PZP - sorry za kolokwializm ale temat wraca co chwile i już mi sie nie chce tłumaczyć. Nie można mówić o wadzie prawnej postępowania uniemożliwiającej zawarcie ważnej umowy póki możliwość zmiany błędnej decyzji istnieje. Weźmy per analogiam przedłużanie terminu związania ofertą przez samych wykonawców - przepis 85.2 mówi wyraźnie, że inicjatywa jest po stronie zamawiającego i co ? - a no to że wykonawca zrobił to bez prośby zamawiającego, zamawiający uznał przedłużenie za bezskuteczne -> ZA zamawiającego poparł a SO zrugał i ZA i zamawiającego - efekt? -> wystarczy zajrzeć do projektu nowelizacji big_smile .

no i szkoda, że nie miałam tego wyroku wcześniej sad

a tak swoją drogą, to czy nie podanie przez zamawiającego podczas otwarcia kwoty jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia też można pod to podciągnąć (nie będę już tłumaczyć sytuacji, po prostu przyjmijmy, że nie podał)??
moim zdaniem nie ale może uważacie inaczej?

15

Ciekawe do jakiego momentu zamawiający może ponowić wybór oferty?
Czy po zawarciu umowy również? big_smile

16

Marko dzięki wielkie za ten wyrok :-)