1

Temat: Można uzupełnić?

Postępowanie jest prowadzone w trybie przetargu nieograniczonego. Zamawiający wymagał dołączenia aktualnego zaświadczenia z banku, w którym Wykonawca posiada rachunek potwierdzającego wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową wystawionie nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem składania ofert. Wykonawca dołączył zaświadczenie z banku wystawione 17.05.2006 r. Otwarcie ofert było 28.08.2006 r. Czy Zamawiający powinien wezwać Wykonawcę do uzupełnienia dokumentu, czy też wykluczyć z postępowania bo dokument ten jest nie ważny (antydatowany)czyli Wykonawca nie spełnił warunku?

2

Odp: Można uzupełnić?

Weź pod uwage opinie UZP z wczoraj bodajże i własny rozum i zrob jak uważasz.

3

Dzięki Marko.

4

Nie dziękuj a napisz co zrobisz tongue

5

Jeszcze nic nie zrobiłam ale skoro zgodnie z treścią art. 26 ust. 3 ustawy ? Prawo zamówień publicznych:

?Zamawiający wzywa wykonawców, którzy w określonym terminie nie złożyli oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu lub którzy złożyli dokumenty zawierające błędy, do ich uzupełnienia w wyznaczonym terminie, chyba że mimo ich uzupełnienia konieczne byłoby unieważnienie postępowania?

to obowiązek żądania uzupełnienia dokumentów zachodzi w sytuacjach:

- gdy wykonawcy nie złożyli oświadczeń i dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu

- gdy wykonawcy złożyli dokumenty zawierające błędy.

Przez niezłożenie dokumentu należy rozumieć także sytuację gdy dokument został dołączony ale nie spełnia wymagań formalnych stawianych przez zamawiającego np. dokument nieaktualny. (to wynika z opini UZP) Tak więc wydaje się iż zamawiający w opisanej sytuacji może a nawet musi domagać się od wykonawcy uzupełnienia w wyznaczonym terminie przedłożonego dokumentu.

Czy prawidłowo kombinuję?

6

emi napisał/a:

Czy prawidłowo kombinuję?

smile

7

Milczenie oznacza zgodę .... ale => smile nie wiem co oznacza .... proszę o interpretację Piotrek

8

Nie znalazłem wsród emotów buźki kiwającej na tak, wiec dałem smile
smile

9

oj jak szybko cool