1

Temat: otwarcie ofert - oferty częściowe

Mam pytanie.
czy podczas otwarcia ofert w postępowaniu, w którym zamawiający dopuścił składanie ofert częściowych, powinien podać kwotę jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia dla każdej części osobno (ja uważam, że tak), czy wystarczy czy poda jedną dla całości zamówienia??
Dodam, że w ogłoszeniu ani nigdzie w specyfikacji nie jest napisane, jaki procent całości zamówienia stanowią poszczególne jego części.

Z góry dzieki
Marlena

2

Odp: otwarcie ofert - oferty częściowe

Dla każdej - wynika to poniekąd z 93.2

3

a może coś czym mogłabym się podeprzeć składając protest??
bo ewidentnie zamawiający mocno kombinuje smile

4

a czy na otwarciu powinno sie czytać tylko  wartość części w cenach brutto , czy również netto, co jeszcze należy odczytywać z ofert , oczywiście nazwy i adresy wykonawców to oczywiste

5

to ,co zamawiajacy ma obowiazek podac podczas  otwarcia ofert masz w art.86.4

6

Ostatnio miałyśmy dyskusję. W p.n. wpłynęło 6 ofert, w tym 2 po terminie składania (spóźnienie ok.20min- kurier z pewnością nie miał przyjemnej rozmowy za swoje spóźnienie). Jeden ze spóźnionych zwrócił się z zapytaniem o podanie wykonawców i cen złożonych   ofert w postępowaniu. Według PZP Wykonawca to: "(...)która ubiega się o udzielenie zamówienia publicznego, złożyła ofertę (...)".  Spóźnialscy w gruncie rzeczy skoro ich oferta w ogóle nie jest otwierana to nie złożyli oferty, ale ubiegać o udzielenie zamówienia to się ubiegali (niestety ze złym skutkiem przez tego kuriera).
Zgodnie z art.86 ust. 3. Bezpośrednio przed otwarciem ofert zamawiający podaje kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.
4. Podczas otwarcia ofert podaje się nazwy (firmy) oraz adresy wykonawców, a także informacje dotyczące ceny, terminu wykonania zamówienia, okresu gwarancji i warunków płatności zawartych w ofertach.
5. Informacje, o których mowa w ust. 3 i 4, przekazuje się niezwłocznie wykonawcom, którzy nie byli obecni przy otwarciu ofert, na ich wniosek.

I co wobec powyższego? Myślę, że nie muszę podawać im tych informacji. Czy dobrze tak będzie?

7

hamerek napisał/a:

Mam pytanie.
czy podczas otwarcia ofert w postępowaniu, w którym zamawiający dopuścił składanie ofert częściowych, powinien podać kwotę jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia dla każdej części osobno (ja uważam, że tak), czy wystarczy czy poda jedną dla całości zamówienia??
Dodam, że w ogłoszeniu ani nigdzie w specyfikacji nie jest napisane, jaki procent całości zamówienia stanowią poszczególne jego części.

Z góry dzieki
Marlena

Komentarz nr 3 wydany przez UZP mówi, iż w przypadku ofert częściowych zamawiający nie ma obowiązku podawania kwot jakie zamierza przeznaczyć na części zamówienia, powinien natomiast podać kwotę jaką przeznacza na sfinansowanie całości tego zamówienia.

8

Komentarz nr 3 mówi wiele ciekawych rzeczy...

9

25051968 napisał/a:

I co wobec powyższego? Myślę, że nie muszę podawać im tych informacji. Czy dobrze tak będzie?

Myślę, że jeśli powołują się na art. 86 ust 5 - to nie ma obowiązku wysyłania im tych informacji.
Pytanie co zrobić jeśli powołają się na ustawę o dostępie do informacji publicznej...

10

ruda napisał/a:
25051968 napisał/a:

Myślę, że jeśli powołują się na art. 86 ust 5 - to nie ma obowiązku wysyłania im tych informacji.

Takie kombinatorstwo może się źle skończyć.
Pamiętajcie, że oferty są jawne dla wszystkich.

11 (edytowany przez Piotrek 2008-05-06 06:43:51)

ruda napisał/a:

Komentarz nr 3 wydany przez UZP mówi, iż w przypadku ofert częściowych zamawiający nie ma obowiązku podawania kwot jakie zamierza przeznaczyć na części zamówienia, powinien natomiast podać kwotę jaką przeznacza na sfinansowanie całości tego zamówienia.

Jasne, może np. podać że na całość (10 części) przeznacza 100 tys. zł.
Ale jeśli w każdej z 10 części najlepsza oferta będzie na 50 tys. to nie ma podstaw do unieważnienia.

12

Piotrek napisał/a:

Ale jeśli w każdej z 10 części najlepsza oferta będzie na 50 tys. to nie ma podstaw do unieważnienia.

A kto powiedział, że nie ma podstaw do unieważnienia?

13

ruda napisał/a:
hamerek napisał/a:

Mam pytanie.

Z góry dzieki
Marlena

Wiem co mówi komentarz 3 do ustawy, bo czasami się nim podpieram, ale w tym przypadku uważam, że autor absolutnie nie ma racji.
Nie chodzi tu tylko o art. o którym pisał Marko ale ogólnie: o uczciwą konkurencję (bo dlaczego ci co złożyli oferty na całość mogą znać budżet, a Ci co tylko na część nie?),  o ocenę ofert (która, dla każdej części prowadzona jest oddzielnie a nawet czasami zgodnie z różnymi kryteriami),  o udzielanie zamówień (w ramach jednej procedury udziela się kilku odrębnych zamówień) i w końcu o część szczegółową protokołu (sporządzana oddzielnie dla każdej z części, wymaga podania budżetu dla tej właśnie części).

14

ruda napisał/a:
Piotrek napisał/a:

A kto powiedział, że nie ma podstaw do unieważnienia?

Ja.
Jeśli uważasz że jest, to ją podaj.

15

Piotrek napisał/a:

Jeśli uważasz że jest, to ją podaj.

Najlepiej z podaniem w których częściach to unieważnienie wink

16

konkludując, bezpieczniej jest podawać kwoty na poszczególne części a nie jest to proste