1 (edytowany przez pawcio 2008-05-13 19:14:52)

Temat: Rozwiązac czy aneksowac ?? a może coś innego

Witam.Mam pytanko do forumowiczów, wprawdzie podobny temat juz był ale ...
Mam wykonawcę z którym są zawarte dwie umowy. Pierwsza w zeszłym roku z data obowiązywania do końca 2008 i druga zawarta miesiąc temu z data realizacji równiez do końca 2008(inne dostawy). Problem w tym że koleś przysyła mi pisemko że zmienia działalnosc poprzez przyłączenie sie do innego podmiotu. Wykonawca dotychczas był osobą fizyczną a teraz podaje mi że bedzie prowadził działalność jako sp z oo.. Oczywiście nie przekształca sie , tylko łączy z juz istniejaca spółką(pewnie kupił udziały jak sie domyslam). Problem w tym że nie bardzo można zrealizowac tą zeszłoroczną umowe do czasu połączenia(brak miejsca na magazynowanie). Jakby tego wszystkiego było mało to w przetargu tegorocznym w którym wyłoniono tego wykonawcę startowała równiez firma z którą sie teraz bedzie łączyć(nawiasem mówiąc oferte odrzucono). Poradźcie co z tym fantem zrobić. Bo ja najchetniej bym starał się zrealizować ta umowe tegoroczna(jakos towar upchniemy) a ewentualnie pomysleć nad rozwiązaniem tej zeszlorocznej.
Sorki za ten długi wywód ale starałem sie przedstawic całosc zeby nie było niedomówień smile Liczę na spory odzew tongue

2

Odp: Rozwiązac czy aneksowac ?? a może coś innego

w takiej sytuacji dochodzi do zmiany podmiotu w wykonywaniu zamówienia ....czy masz w umowie jakies zapisy odnośnie postepowania zamawiajacego na wypadek takich zmian prawnych wykonawcy?

3

W umowie nie ma nic na ten temat.

4

To że wykonawca wchodzi do spółki to żadne wytłumaczenie.
Zobowiązał się dostarczać Ci towary do końca roku i jest tym związany. Dopóki trwają jego zobowiązania gospodarcze nie może zaprzestać swojej działalności. To on powinien sie martwić, co zrobić, a nie Ty. Ty - jak zakładam - zamierzasz realizować umowy.

5

Pawcio...masz cos do poczytania w temacie, moze sie przyda smile
http://stare-www.uzp.gov.pl/prawo/orzeczenia/SN_13-01-04.html

6

Dzieki za pomoc, uważałem podobnie, i nie wyraziłem zgody na żadne kombinacje, mają egzekwowac umowe do konca i żądaćfaktur wystawianych przez wybranego. smile