1

Temat: arbitraż zawodowy

chcialaby wiedziec co sadzicie o arbitrazu zawodowym i projekcie utworzenia krajowej izby odwolawczej Czy wymagania - wyksztalcenia prawniczego i 10 letnie stazu nie sa za wysokie i zbyt elitarne. Czy wiadomo kiedy kolejna nowelizacja ma zaczac funkcjonowac

2

Odp: arbitraż zawodowy

Ja jestem jak najbardziej za. A lektura wyroków ZA mnie dodatkowo utwierdza w tym przekonaniu. Czy wymagania zbyt wysokie ... ==>wykształcenie prawnicze myslę że w obecnym systemie zamówień publicznych konieczne, ==>10 letni staż .... może rzeczywiście zbyt długo (5 lat dla osoby z prawniczym wykształceniem wydaje się być wystarczające) wiek 35 lat (proporcjonalnie 30 wystarczy). Moim zdaniem pomysł jest całkiem niezły zobaczymy co z niego wyniknie. A kiedy wyniknie .... ponoć do końca 2006 .... zobaczymy

3

Ja jestem jak najbardziej przeciw. Nic to nie pomoże, najlepsi fachowcy zarobią więcej jako pełnomocnicy stron niż jako etatowi arbitrzy więc nie sądze by chcieli nimi zostać wink. Zawodowy arbitraż nie żadnego wpływu na jednolitość orzekania - dalej 1 ZA orzeknie tak a 2 inaczej. Chcą coś poprawić tylko nie wiedzą za bardzo jak - takie fakty

4

Jestem jak najbardziej za! Z resztą pisałem o tym od dawna we wszystkich ankietach (może moje uwagi trafiły gdzie trzeba? big_smile)
Obecny arbitraz to parodia. Arbitrzy sami przyznaja, ze zamiast wnikac w sprawe wola uniewaznic cały przetarg - pretekst zawsze sie znajdzie. Nie znaja sie ani na prawie ani na przedmiocie zamówienia. Ba, nawet nie znaja sprawy, skoro na przejrzenie akt maja 5 minut przed posiedzeniem.
Na sądy powszechne tez mozna narzekac, ale tam wyroki sa bardziej przewidywalne - nie ma takich rozbieznosci w orzecznictwie. Jednym słowem: czas na fachowość!

5

PS. Wg projektu ustawy wystarczy 5 lat doswiadczenia, a nie 10.

6

Piotrek napisał/a:

Ba, nawet nie znaja sprawy, skoro na przejrzenie akt maja 5 minut przed posiedzeniem.

Tylko z tym argumentem sie zgadzam. Pozostałych kwestii zawodowy arbitraż nie poprawi

7

a gdzie można zobaczyc ten projekt