1

Temat: Omyłka rachunkowa PILNE!!!!!!!!!!!

Proszę pomóżcie. Wykonawca w ofercie błędnie wpisał cenę całkowitą brutto o 5 groszy.
Formularz wyglądał następująco, ceny jednostkowe netto x ilość = cena jednostkowa brutto. Cena całkowita miała być sumą wszystkich cen jednostkowych brutto. Czy powinnam odrzucić ofertę? Bo jakoś nie widzę możliwości jej poprawienia, bo omyłek w wyliczeniach cen jednostkowych nie ma, tylko źle zliczona cena całkowita brutto. CO ROBIĆ?????

2

Odp: Omyłka rachunkowa PILNE!!!!!!!!!!!

Jeśli dobrze zrozumiałam, to Twój Wykonawca pomylił się w sumowaniu poszczególnych cen jednostkowych brutto.
Popraw taką omyłkę z art. 88 ust. 1 pkt 2a).

3

Czyli jednak można poprawić cenę całkowitą brutto, która jest sumą cen jednostkowych brutto ?? A w takim razie jakiej sytuacji dotyczy art. 88 ust. 3 lit. c) ???? Trochę się pogubiłam w tych omyłkach sad

4

Możliwe ale tylko przy wynagrodzeniu ryczałtowym

5

Dzięki.

W Komentarzu Czajkowskiego znalazłam opis, zgodnie z którym jest to wynagrodzenie ryczałtowe (dostawy: kilka pozycji, gdzie jest wyszczególniona cena jednostkowa netto, ilość, wartość netto, wartość brutto, oraz cena całkowita brutto), ale jest tam też napisane, że CENY CAŁKOWITEJ BRUTTO NIE MOŻNA POPRAWIAĆ, i teraz nie wiem, kiedy nie można??

6

No i jeżeli poprawię cenę całkowitą brutto to w ZP-12 wpisuję cenę już poprawioną??

7

Marti napisał/a:

W Komentarzu Czajkowskiego znalazłam opis, zgodnie z którym jest to wynagrodzenie ryczałtowe (dostawy: kilka pozycji, gdzie jest wyszczególniona cena jednostkowa netto, ilość, wartość netto, wartość brutto, oraz cena całkowita brutto), ale jest tam też napisane, że CENY CAŁKOWITEJ BRUTTO NIE MOŻNA POPRAWIAĆ, i teraz nie wiem, kiedy nie można??

Tutaj to pan Łysakowski lekko przegiął.
Gdyby uznać taką cenę za ryczałtową, to jak zamawiający miałby poprawić ceny jednostkowe? Spytać wykonawcy jakich cen sobie życzy czy może wziąć je z sufitu??

8

art. 88 rodzi wiele wątpliwości , to fakt, ale przecież w ust. 2 wskazano, że jeżeli w wyniku dokonywania obowiązkowego poprawiania omyłek powstaną konsekwencje do dalszych obliczeń, to jest obowiazek skorygowania dalszych obliczeń z uwzględnieniem dalszych poprawek, dla mnie konsekwencją obowiązkowych czynności poprawiania omyłek jest koniecznośc skorygowania wartości podatku VAT i ceny brutto.
wyroki: UZP/ZO/0-464/06, UZP/ZO/0-1833/06

9

Tak ale błąd polega na sumowaniu i poprawienie ceny całkowitej brutto nie jest konsekwencją poprawienia omyłki rachunkowej tylko po prostu błędnie zsumowano. Jakoś mi żaden przepis do tego pasuje sad. Albo może czas iść na urlop ... Czyli Piotrek Ty poprawiłbyś cenę brutto na właściwą?? Tak? Na podstawie art. 88 ust. 3 a?? Ale tam jest napisano, że przyjmuje się, że cena ryczałtowa jest prawidłowa bez względu na sposób obliczenia .... Jak to rozumieć???

10

Napisz dokładnie jak wygląda formularz oferty i co źle obliczono.

11

Piotruś tj. tak: pozycja I długopis: np. 20 szt. cena za 1 szt.netto, wartość netto i wartość brutto, pozycja II ołówek 10 szt. cena za 1 szt. netto, wartość netto, wartość brutto
itd., a na końcu Razem: cena całkowita brutto jako suma wszystkich cen jednostkowych brutto. Wykonawca nie popełnił błędu w obliczeniach cen jednostkowych. Po prostu wpisał zamiast cenę całkowitą brutto zamiast 200.000,05 wpisał 200.000,00 zł. Czy mogę poprawić cenę brutto na właściwą i na jakiej podstawie??

12

Marti napisał/a:

Razem: cena całkowita brutto jako suma wszystkich cen jednostkowych brutto.

Chyba jako suma wartości brutto poszczególnych pozycji, czy tak?

13

Tak Piotrek - suma wartości brutto poszczególnych pozycji. I co o tym myślisz?

14

Ja bym poprawił na podst. 88.1.2.a)

15 (edytowany przez ruda 2008-05-14 11:05:46)

Marti, sposób poprawienia tej omyłki zależy od tego co zapisałaś w SIWZ i we wzorze umowy.
Jeśli zapisałaś że podajesz maksymalne ilości sztuk, ale nie masz obowiązku zakupu wszystkich podanych ilości to suma wartości brutto wszystkich jednostkowych pozycji nie jest ceną ryczałtową. Wtedy poprawiasz taką omyłkę z 88.1.2a).
Jeśli napisałaś że ceny jednostkowe to ceny ryczałtowe, które niezmienione obowiązują przez cały okres umowy to poprawiasz omyłkę z 88.1.3c).
Sposób poprawiania w obu wypadkach jest jednakowy.

Ale jeśli napisałaś że kupisz wszystkie sztuki które podałaś w SIWZ to suma wartości brutto wszystkich jednostkowych pozycji jest stała i nie poprawia się jej. Jest to cena ryczałtowa. Korzystasz wtedy z 88.1.3a) i taką kwotę wpisujesz do umowy i tyle zapłacisz.

16

Dziękuję bardzo za pomoc!! smile