76

Odp: spółka cywilna=konsorcjum

Marko napisał/a:

SC jest konsorcjum natomiast może sie tak zdarzyć, że konsorcjum nie bedzie SC - wszystko zależy co tam w umowie wymyślą.

No własnie. Jesli z umowy wynika, ze wykonawcy wspólnie ubiegaja sie o zamówienie, ale nie dążą do wspólnego celu, to konsorcjum nie jest SC. smile

77 (edytowany przez Marko 2006-09-14 07:53:49)

Piotrek napisał/a:

No własnie. Jesli z umowy wynika, ze wykonawcy wspólnie ubiegaja sie o zamówienie, ale nie dążą do wspólnego celu, to konsorcjum nie jest SC. smile

No wreszcie jakiś konsensus smile Zgadzam i zarazem pytanie z mojej strony. Czy tylko  wspólny cel jest czynnikiem przesądzającym o istnieniu SC lub nie? wink

78

Grzech napisał/a:

Jeszcze jedna ważna różnica pomiędzy SC a konsorcjum to sprawa płacenia podatków, spólka cywilna musi się zarejestrować w US i musi mieć nadany NIP dla spółki natomiast konsorcjum nie, ponieważ każdy z konsorcjantów rozlicza się niezależnie od innych uczestników konsorcjum.

Gdzie wyczytałes, ze konsorcjum nie musi sie rejestrować w US?
Tez w jakiejs opinii lekarskiej?? wink

79

Marko napisał/a:

Czy tylko  wspólny cel jest czynnikiem przesądzającym o istnieniu SC lub nie? wink

Chodzi Ci o essssentialia negotiiiii?

80

Tak

81 (edytowany przez Grzech 2006-09-14 08:44:35)

Piotrek napisał/a:

Gdzie wyczytałes, ze konsorcjum nie musi sie rejestrować w US?
Tez w jakiejs opinii lekarskiej?? wink

Jeżeli nie znasz jednego z wybitniejszych prawników zajmujących się zamówieniami publicznymi to bardzo mi przykro, tym niemniej polecam lekturę jego bogatej literatury(komentarz do znowelizowanej ustawy wydawnictwa Publicus, czy liczne glosy do wyroków Sądów Okręgowych, czy SN).

82

Grzech napisał/a:

Jeżeli nie znasz jednego z wybitniejszych prawników zajmujących się zamówieniami publicznymi to bardzo mi przykro, tym niemniej polecam lekturę jego bogatej literatury(komentarz do znowelizowanej ustawy wydawnictwa Publicus, czy liczne glosy do wyroków Sądów Okręgowych, czy SN).

Jeśli chodzi o TEGO Szostaka, to znam. cool
Ale nie wydaje mi sie, zeby on przeprowadzał takie rozróżnienia między SC a konsorcjum.

83 (edytowany przez Grzech 2006-09-14 13:18:36)

Ale ja jestem pewien, ponieważ w tym roku broniłem pracę dyplomową z zakresu zamówień publicznych, której promotorem był w/w "lekarz" smile i smile

84

Żartujesz...
Pan Doktor mówiłby takie dziwolągi? I to bez zadnej podstawy prawnej??

PS. Prace obroniłeś - nie musisz juz go bronić wink

85

Marko napisał/a:

Czy tylko  wspólny cel jest czynnikiem przesądzającym o istnieniu SC lub nie? wink

Nie tylko. Jeszcze zobowiązanie stron do działań zmierzających do jego osiągniecia.
Z resztą pisałem o tym. Wiec czemu pytasz??

86

Trudno mówić o podstawie prawnej w sytuacji, gdy umowa konsorcjum nie została wprowdzona do naszego systemu prawnego, zresztą przecież niedawno została wprowadzona do kc umowa leasingu, choć była stosowana od dawna.

87

Grzech napisał/a:

Trudno mówić o podstawie prawnej w sytuacji, gdy umowa konsorcjum nie została wprowdzona do naszego systemu prawnego

Stąd moje zdziwienie. Do konkretnej umowy nalezy stosowac przepisy KC dotyczące umowy najbardziej zbliżonej. Więc do umowy konsorcjum stosuje się przepisy o spółce cywilnej. Nie wiem jak ktoś wymyślił, że to są różne umowy?

88

a czy sprzedaż ratalna jest tym samym czym leasing???

89

Grzech napisał/a:

a czy sprzedaż ratalna jest tym samym czym leasing???

W zadnym wypadku.

90

tak więc spólka cywilna to nie konsorcjum, choć tak jak sprzedaż ratalna i leasing są bardfzo podobne do siebie

91

Spółka cywilna to konsorcjum, a nie zawsze konsorcjum to spółka cywilna

92

Grzech napisał/a:

tak więc spólka cywilna to nie konsorcjum

Marko napisał/a:

Spółka cywilna to konsorcjum, a nie zawsze konsorcjum to spółka cywilna

Najlepsze, ze obaj nie podpieracie swoich twierdzen zadnymi argumentami. tongue

93

Najlepiej komentować nie dając żadnych tongue

94

Marko napisał/a:

Najlepiej komentować nie dając żadnych tongue

Nie zgadzam sie. hmm
Ja zawsze podaje argumenty. Np. w poprzednim poście były to cytaty.

95

Piotrek napisał/a:

Np. w poprzednim poście były to cytaty.

A to dobre, nie potrzebuje argumentów że ja nie daje argumentów (chociaż sie z tym nie zgadzam) wink Napisz swoje zdanie odnośnie SC i konsorcjum i podaj swoje argumenty skoro ja nie podaje (chociaż podałem)...

96 (edytowany przez Grzech 2006-09-19 12:04:25)

Moje zdanie jest takie:
spólka cywilna to spółka cywilna, a konsorcjum to konsorcjum
Argumenty:
1) spólka cywilna powstaje na bazie umowy nazwanej, konsorcjum nienazwanej,
2) spólkę cywilną trzeba zgłosić do Urzędu Skarbowego, konsorcjum nie
3) reprezentacja spólki cywilnej wynika z kc, konsorcjum z umowy spółki
4) spólka cywilna podlega przekształceniu w spólkę jawną po przekroczeniu obrotu 800 tys. euro, konsorcjum nie

Jeżeli te argumenty kogoś nie przekonały to trudno, ja pozostaję przy swoim zdaniu.

97

Marko napisał/a:

Napisz swoje zdanie odnośnie SC i konsorcjum i podaj swoje argumenty skoro ja nie podaje (chociaż podałem)...

Ja juz od tygodnia sugeruje, ze kazde konsorcjum jest spółką cywilną.
Bo wykonawcy wspólnie ubiegający sie o zamówienie (art. 23 PZP) dążą do wspólnego celu gospodarczego (art. 860 KC).
A wy cały czas: nie bo nie...

98

Grzech napisał/a:

Moje zdanie jest takie:
spólka cywilna to spółka cywilna, a konsorcjum to konsorcjum
Argumenty:
1) spólka cywilna powstaje na bazie umowy nazwanej, konsorcjum nienazwanej,
2) spólkę cywilną trzeba zgłosić do Urzędu Skarbowego, konsorcjum nie
3) reprezentacja spólki cywilnej wynika z kc, konsorcjum z umowy spółki
4) spólka cywilna podlega przekształceniu w spólkę jawną po przekroczeniu obrotu 800 tys. euro, konsorcjum nie

Nie obraź sie Grzech, ale te argumenty są wziete "z sufitu".
Myslisz, ze jak nazwe moją spółke "konsorcjum" to juz nie musze jej rejestrowac w US? Nie liczy sie tytuł umowy ale jej tresc (zwłaszcza dla urzędów skarbowych!!)

99

Piotrek, a więc, gdy wartość zamówienia przekroczy 800 tys. euro to konsorcjum (czyli wg Ciebie "spółka cywilna") składające się z np. dwóch spółek jawnych musi się przekształcić w ....spółkę jawną ????
A tak na marginesie polecam lekturę np. Encyklopedii PWN, tam znajdziesz różnicę pomiędzy konsorcjum a spółką cywilną.

100

Grzech napisał/a:

Piotrek, a więc, gdy wartość zamówienia przekroczy 800 tys. euro to konsorcjum (czyli wg Ciebie "spółka cywilna") składające się z np. dwóch spółek jawnych musi się przekształcić w ....spółkę jawną ????

Boże uchowaj! Skąd taki pomysł??

Grzech napisał/a:

A tak na marginesie polecam lekturę np. Encyklopedii PWN, tam znajdziesz różnicę pomiędzy konsorcjum a spółką cywilną.

Chyba nie znajde, skoro Ty tez nie znalazłes... smile