1

Temat: podwykonawca

Jak to ostatecznie jest z podwykonawcami? Czy Wykonawca może składając ofertę wykazywać się doświadczeniem lub pracownikami podwykonawców?
Mam konsorcjum składające się z dwóch firm zagranicznych, ale w wykazie osób które będą uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia wpisali polskich pracowników z dopiskiem że są to pracownicy podwykonawcy...

2

Odp: podwykonawca

jaki był zapis w specyfikacji ? Z tego co piszesz uwazam ze jest ok.....wykonawca moze dysponowac pracownikami podwykonawcy i dlatego składa taka informacje, odpowiedzialnosc ponosi i tak na zasadzie art 474 kc.

3

Nie było SIWZ bo to negocjacje z ogłoszeniem.
Zapis ogłoszenia:
O udzielenie zamówienia mogą ubiegac się wykonawcy którzy... dysponują osobami zdolnymi do wykonania zamówienia tj.....

4

czyli ok... bo dysponują .... smile

5

Podobny problem był poruszany w odpowiedziach na pytania dot. EURO 2012, ale UZP nie wyjaśnił do końca tej kwestii.

6

a ja mam wątpliwości.... jeśli wykonawcy składaja ofertę wspólnie to wtedy się zgodze że można przyjąc do spełnienia warunku - pracowników której kolwiek z firm,
natomiast jeśli występuje podwykonawca to w jaki sposób Wykonawca może dysponować pracownikami podwykonawcy?... - to są pracownicy którymi dysponuje podwykonawca. Nie wolno oceniać podwykonawcy, nawet na etapie składania ofert nie mozna żądać nazwy podwykonawcy.

7

Małgorzata napisał/a:

natomiast jeśli występuje podwykonawca to w jaki sposób Wykonawca może dysponować pracownikami podwykonawcy?

Podwykonawca przekazał swojego pracownika do dyspozycji wykonawcy. Proste.

8

Przepraszam Piotrek ale to domniemanie " co to znaczy przekazali...?", art.2 słowniczek ... pkt.11 kto to jest Wykonawca - podwykonawcy nie sa stroną ponieważ nie ubiegają się o udzielenie zamówienia , nie złozyli oferty , ani nie zawarli umowy

9

Jakie to ma znaczenie? Wykonawca oświadcza że dysponuje - skoro dysponuje to niekoniecznie ta osoba jest jego pracownikiem a skoro tak to albo ma własną firme albo jest czyimś (choćby i podwykonawcy) pracownikiem. Ma to jakieś znaczenie dla was?

10

To Matrix przeciez w ofercie o ile żądasz Wykonawca wskazuje część robót lub branżę , którą będzie wykonywał za pomocą podwykonawcy ów) .......... chyba bym uznala ( choć to dziura !! ............. okaże sie przy pierwszej kontroli
Przyjęta przez rząd nowelizacja prawa zamówień publicznych ułatwi przedsiębiorcom ubieganie się o duże kontrakty publiczne. Małe i średnie firmy, mimo braku zasobów kadrowych i technicznych będą mogły startować w przetargu po kontrakt publiczny, jeśli tylko przedstawią zobowiązanie innego przedsiębiorcy do udzielenia im wsparcia. Dziś muszą natomiast dysponować potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia.

ale dopiero w przyszłości

11

Piotrek napisał/a:
Małgorzata napisał/a:

natomiast jeśli występuje podwykonawca to w jaki sposób Wykonawca może dysponować pracownikami podwykonawcy?

Podwykonawca przekazał swojego pracownika do dyspozycji wykonawcy. Proste.

dla mnie to wcale nie jest takie proste smile, co to znaczy przekazał pracownika do dyspozycji wykonawcy? czyli co napisał oświadczenie ze przekazuje pracownika ...? to nie jest władanie rzeczą, tak mozna zrobić ale ze sprzętem podwykonawcy.   
Jednak różne zdania to nic nowego zwłaszcza jak brak oficjalnych interpretacji. wkażdy razie ja nie byłabym taka pewna aby to uznać.

12

Małgorzata napisał/a:

dla mnie to wcale nie jest takie proste smile, co to znaczy przekazał pracownika do dyspozycji wykonawcy? czyli co napisał oświadczenie ze przekazuje pracownika ...? to nie jest władanie rzeczą, tak mozna zrobić ale ze sprzętem podwykonawcy.

Pracownikom wydaje się polecenia służbowe.
Podwykonawca może polecić swojemu pracownikowi pracę nad Twoim zamówieniem.

13 (edytowany przez Małgorzata 2008-05-16 12:54:54)

czyli tymi pracownikami nadal dysponuje podwykonawca bo może w kazdej chwili to polecenie słuzbowe cofnąć...
ale ok smile to Twoje zdanie.
Nasuwa sie tylko pytanie w jakim celu w ustawie PZP znajduje sie takie pojecie jak wspólne ubieganie się wykonawców o udzielenie zamówienia? jeśli Wykonawca może spełnic warunek poprzez dysponowanie pracownikami podwykonawcy?

14

Małgorzata napisał/a:

czyli tymi pracownikami nadal dysponuje podwykonawca bo może w kazdej chwili to polecenie słuzbowe cofnąć...

Tak jak z ilością posiadanych środków - można pożyczyć wziąć zaświadczenie z banku i oddać a w następstwie mieć zero albo i debet na koncie a warunek sie spełnia... big_smile