101

Odp: spółka cywilna=konsorcjum

Piotrek napisał/a:

Ja juz od tygodnia sugeruje, ze kazde konsorcjum jest spółką cywilną.

Hmm - a kto to napisał:

Piotrek napisał/a:
Marko napisał/a:

SC jest konsorcjum natomiast może sie tak zdarzyć, że konsorcjum nie bedzie SC - wszystko zależy co tam w umowie wymyślą.

No własnie. Jesli z umowy wynika, ze wykonawcy wspólnie ubiegaja sie o zamówienie, ale nie dążą do wspólnego celu, to konsorcjum nie jest SC. smile

102

Marko napisał/a:

Hmm - a kto to napisał:

Piotrek napisał/a:

No własnie. Jesli z umowy wynika, ze wykonawcy wspólnie ubiegaja sie o zamówienie, ale nie dążą do wspólnego celu, to konsorcjum nie jest SC. smile

To był tzw. argumentum ad absurdum smile
Naprawde myslisz, ze wspólne ubieganie sie o zamówienie moze nie byc wspólnym celem??

103 (edytowany przez Grzech 2006-09-20 06:40:25)

Piotrek napisał/a:
Marko napisał/a:

Napisz swoje zdanie odnośnie SC i konsorcjum i podaj swoje argumenty skoro ja nie podaje (chociaż podałem)...

Ja juz od tygodnia sugeruje, ze kazde konsorcjum jest spółką cywilną.
Bo wykonawcy wspólnie ubiegający sie o zamówienie (art. 23 PZP) dążą do wspólnego celu gospodarczego (art. 860 KC).
A wy cały czas: nie bo nie...

Problem jednak w tym, że spółkę cywilną mogą tworzyć tylko i wyłącznie osoby fizyczne i spółki osobowe, natomiast spółki kapitałowe, nawet gdyby bardzo chciały to nie moga zawrzeć umowy spólki cywilnej, zatem według Ciebie umowa konsorcjum dwóch spółek akcyjnych to też spółka cywilna?????????

104

Piotrek napisał/a:
Grzech napisał/a:

Piotrek, a więc, gdy wartość zamówienia przekroczy 800 tys. euro to konsorcjum (czyli wg Ciebie "spółka cywilna") składające się z np. dwóch spółek jawnych musi się przekształcić w ....spółkę jawną ????

Boże uchowaj! Skąd taki pomysł??

Z obowiązku, który na spółki cywilne nakłada art. 26 KSH, "§ 4. Spółka, o której mowa w art. 860 Kodeksu cywilnego (spółka cywilna), może być przekształcona w spółkę jawną. Przekształcenie wymaga zgłoszenia do sądu rejestrowego przez wszystkich wspólników. Jeżeli przychody netto spółki cywilnej w każdym z dwóch ostatnich lat obrotowych osiągnęły wartość powodującą, zgodnie z przepisami o rachunkowości, obowiązek prowadzenia ksiąg rachunkowych [800 tys. euro], zgłoszenie jest obowiązkowe i powinno nastąpić w terminie trzech miesięcy od zakończenia drugiego roku obrotowego... "

105

Grzech napisał/a:

Z obowiązku, który na spółki cywilne nakłada art. 26 KSH, "§ 4. Spółka, o której mowa w art. 860 Kodeksu cywilnego (spółka cywilna), może być przekształcona w spółkę jawną. Przekształcenie wymaga zgłoszenia do sądu rejestrowego przez wszystkich wspólników. Jeżeli przychody netto spółki cywilnej w każdym z dwóch ostatnich lat obrotowych osiągnęły wartość powodującą, zgodnie z przepisami o rachunkowości, obowiązek prowadzenia ksiąg rachunkowych [800 tys. euro], zgłoszenie jest obowiązkowe i powinno nastąpić w terminie trzech miesięcy od zakończenia drugiego roku obrotowego... "

Jak łatwo sprawdzic w ustawie o rachunkowosci (art. 2.1.2) próg 800.000 euro dotyczy tylko spółek cywilnych osób fizycznych.
Pozostałe spółki cywilne nie maja obowiazku przekształcenia.

106 (edytowany przez Piotrek 2006-09-20 11:35:34)

Grzech napisał/a:

Problem jednak w tym, że spółkę cywilną mogą tworzyć tylko i wyłącznie osoby fizyczne i spółki osobowe, natomiast spółki kapitałowe, nawet gdyby bardzo chciały to nie moga zawrzeć umowy spólki cywilnej

Skąd bierzesz takie nowatorskie teorie?
Czyzby od znanego nam Doktora?? wink

107

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/firma_060921/firma_a_10.html

Nie ja to pisałem ale sie zgadzam big_smile

108

Marko napisał/a:

http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/firma_060921/firma_a_10.html

Nie ja to pisałem ale sie zgadzam big_smile

Brawo Marko, nareszcie jakis konkret!
Obowiązek wniesienia wkładów i wynikający stąd wspólny majatek to juz coś. Gdy wystepuje on w umowie, mamy do czynienia z SC.
Natomiast moze istniec umowa konsorcjum, w ktorej wykonawcy zobowiazuja sie tylko do wspolnego udziału w przetargu, a zasady ich współpracy na wypadek jego wygrania "okresli umowa odrębna". Wtedy mamy 'czyste' konsorcjum.
Jesli jednak wykonawcy dziela sie w umowie (przyszłymi) obowiazkami wynikajacymi z umowy o zamowienie, a w rezultacie równiez wynikajacymi z niej uprawnieniami, to taka umowa jest SC ze wszystkimi konsekwencjami.
big_smile lol roll lol big_smile cool

109

po przeczytaniu waszej wymiany pogladow, troche sie pogubilem. mam jedno proste pytanko. czy w przypadku wykonawcow wspolnie ubiegajacych sie o zamowienie (spolka cywilna, konsorcjum) moge zadac umowy regulujaca wspolprace wykonawcow?

110

23.4 wink

111

dzieki. w przypadku kredytu to raczej to nie bedzie potrzebne bo banki to same sie ubiegaja o udzielenie zamowienia. tak mi sie przynajmniej wydaje, ale moge sie mylic bo alfa i omega nie jestem. niestety smile

112

Ja miałem konsorcjum banków przy kredycie smile

113

poczekam na oferty i sie okaze czy bede musial skorzystac z art 23.4.
moj poprzednik w swiz wstawial taki zapis:

"1. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia powinni załączyć do oferty umowę:
1) w przypadku spółki cywilnej umowę spółki i, o ile nie jest to uregulowane w umowie spółki, uchwałę uczestników spółki w sprawie reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego,
2)w przypadku konsorcjum umowę zawierającą co najmniej:
-oznaczenie stron,
-oznaczenie celu gospodarczego, dla którego umowa została zawarta (celem tym nie może być samo złożenie oferty lecz zrealizowanie zamówienia),
-oznaczony czas trwania umowy (co najmniej czas realizacji zamówienia i okres gwarancji oraz rękojmi, niedopuszczalne jest załączenie umowy przedwstępnej ani zawartej pod warunkiem wygrania przetargu),
-określenie zakresu działania poszczególnych stron umowy,
-ustanowienie pełnomocnika Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego,
-zobowiązanie o braku możliwości rozwiązania umowy konsorcjum oraz dokonywania
w niej zmian bez zgody Zamawiającego, do czasu wygaśnięcia wszelkich zobowiązań związanych z umową o zamówienie publiczne."

tylko nie wiem czy taki zapis jest ok?

114

No nie jest ok - z ofertą mają złożyć pełnomocnictwo jedynie. Forma pełnomocnictwa jest w gestii wykonawców - mogą złożyć pełnomocnictwo a mogą złożyć umowe konsorcjum czy SC z której bedzie pełnomocnictwo wynikać

115

to podaruje sobie ten zapis zeby nie stwarzac problemow. ogranicze sie w SIWZ do art. 23.2 a jak bedzie potrzeba to wykorzystam art. 23.4.