1

Temat: kolejność czynności przy uwzględnieniu protestu

witam smile

wpłynął protest na wybór wykonawcy (protestujący, twierdzi, że sprzęt proponowany przez wykonawcę nie odpowiada specyfikacji technicznej).

wszystko wskazuje, że ma rację. jeżeli tak, to uwzględniam protest, odrzucam wykonawcę bo oferta nie zgodna siwz, wybieram ofertę wykonawcy składającego protest (wpłynęły 2 oferty), informuję o rozstrzygnięciu protestu, a potem publikuje ogłoszenie o wyborze na www i zawiadamiam wykonawców o wyborze, i czekam znów 7 dni, bo ten odrzucony może chyba złożyć protest, że został odrzucony?

dobrze to rozpisałem?

pozdrawiam

2

Odp: kolejność czynności przy uwzględnieniu protestu

szad napisał/a:

informuję o rozstrzygnięciu protestu, a potem publikuje ogłoszenie o wyborze na www i zawiadamiam wykonawców o wyborze, i czekam znów 7 dni, bo ten odrzucony może chyba złożyć protest, że został odrzucony?

Nie potem, lecz jednocześnie. A nawet jednym pismem.
Odrzuconemu nie służy protest, lecz - ewentualnie - odwołanie.

3

zgodnie z art. 181.3 kopię protestu przekazuje wykonawcom uczestniczącym w postępowaniu i wzywam ich do wzięcia udziału w postępowaniu toczącym się w wyniku wniesienia protestu.

jeżeli mam tylko 2 wykonawców, to kopię przesyłam tylko drugiemu, bo po co protestującemu kopia jego własnego protestu. wydaje się to oczywiste choć z ustawy to już nie wynika to jednoznacznie, wg mnie.

czy ten drugi wykonawca, którego odrzucenia ofert żąda protestujący, musi być wezwany do przystąpienia do protestu? czy to wezwanie miało by sens tylko wtedy gdyby było więcej niż 2 uczestników postępowania?

z tego co Piotrek napisałeś, to ten odrzucony, w przypadku rozstrzygnięcia protestu na korzyść protestującego, to nie może już nic zrobić bo odwołanie mu nie przysługuje (przetarg poniżej progów unijnych)?

pisząc "potem" miałem na myśli tego samego dnia, chodziło mi tylko o kolejność czynności,

jest to pierwszy mój protest, więc stąd te moje pytani.

pozdrawiam

4

szad napisał/a:

jest to pierwszy mój protest,

lol - a długo w ZP? wink

5

Marko napisał/a:
szad napisał/a:

jest to pierwszy mój protest,

lol - a długo w ZP? wink

niedługo będzie 2 lata, średnio 6 przetargów rocznie. wiem, że to bardzo mało.

a co odnośnie mojego wcześniejszego pytania?

6

szad napisał/a:

czy ten drugi wykonawca, którego odrzucenia ofert żąda protestujący, musi być wezwany do przystąpienia do protestu? czy to wezwanie miało by sens tylko wtedy gdyby było więcej niż 2 uczestników postępowania?

no oczywiście, że go wzywasz do przystąpienia i przekazujesz mu kopię

7

już sam doszedłem jak to jest.

kopie protestu wraz z wezwaniem wysyłam do wszystkich wykonawców oprócz protestującego.

rozstrzygnięcie protestu kończy postępowanie ( ie ma możliwości odwołania, przetrag poniżej progów unijnych)

a info o zawieszeniu biegu terminu wysyłam do wszystkich