1

Temat: unieważnienie

W przetargu na roboty budowlane złożono 2 oferty.
Jedna z nich jest złożona zgodnie ze SIWZ.
Drugą z ofert poprosiliśmy o wyjaśnienie rażąco niskiej ceny. W wyjaśnieniu Wykonawca napisał że jego cena jest niższa, ponieważ w przedmiarze robót w jednej z pozycji został źle postawiony przecinek w wartości masy jednostkowej materiału X i pozycja ta jest zawyżona 10-krotnie. Wykonawca policzył tę pozycje 10-krotnie mniej , czyli niezgodnie z przedmiarem.
Po sprawdzeniu tegoż wyjaśnienia Wykonawcy uznaliśmy że ma rację.
Czy w tym przypadku, gdy Specyfikacja zawiera błędy można unieważnić postępowanie?

2

Odp: unieważnienie

nie tylko można ale w tym przypadku trzeba

3

ale na podstawie jakiego art?
czy art.93 ust.1 pkt.7?
tylko nie wiem jak to uzasadnić

4

błedy w specyfikacji z winy zamawiajacego...art 93.1.7)

5

tak ten artykuł napisac ,że w SIWZ był błąd dotyczący pozycji przedmiarowej było /winno być

6

ale jak ma to się do umowy
jak taki błąd skutkuje na ważność umowy

7

146.1.5
Masz rażące naruszenie ustawy - w wyniku błędu nie możesz prawidłowo ocenić ofert

8

Jeżeli jest to ryczałt, to to wszystko jest nieważne jeżeli wykonawca wykona to co zamówiliście (dokumentacja) to że wykonawca należycie przyłożył się do zrobienia kosztorysu to dobrze o nim świadczy, chciałabym mieć takigo u siebie. NIE wiem jak u was ale ja zawsze mam ryczałt i takich problemów to raczej nie ma.

9

w tym przypadku akurat mamy rozliczenie kosztorysowe

10

przyłożył się należycie ale można powiedzieć że złamał zasadę nieuczciwej konkurencji bo widząc błąd mógł to zgłosić jeszcze na etapie składania ofert, a nie zrobić ilość jednostek zgodnie z przedmiarem, ale cenę zrobić 10-krotnie mniejszą bo wiedział że i tak nie będzie potrzebne tyle materiału

11

Myślę że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszł. Robisz drugi przetarg - wykonawcy znają ceny konkurencji oraz twoje pieniądze. To może oznaczać, że zaproponują niższe ceny, no chba że się dogadają między sobą. a na marginesie na co liczył ten skrupulatny wykonawca.

12

sama się nad tym zastanawiam