1

Temat: protest bezpodstawny?

Wykonawca wniósł protest przed dokonaniem wyboru najkorzystniejszej oferty. Oferty są w trakcie sprawdzania, niektórzy z wykonawców zostali wezwani do złożenia wyjaśnień, omyłki zostały poprawione. Co w takiej sytuacji zrobić z protestem, który nie wskazuje o jaką czynność chodzi? Jest tylko ogólne sformułowanie, że oferty konkurentów są niezgodne z SIWZ. Ja myślę, że należy oddalić jako bezsadny. Co Wy o tym myślicie??

2

Odp: protest bezpodstawny?

a na czym w/g protestujacego polega ta niezgodność ze specyfikacją?

3

dziwne to trochę pospieszył się nie wiadomo czemu przecież mógł poczekać aż sie zamawiający okresli i ogłosi wybór bo być może sami byście odrzucili już wykonawców tych, ale zgodnie z art. 180.2 protest wnosi się w terminie 7 dni od powzięcia wiadomości o okolicznościach, tak więc jeśli ten wykonawca zapoznał się z ofertami konkurencji i wg niego są one niezgodne z siwzem uznał że powizął wiadomość i ma prawo juz protestowac, protest nie jest taki bezzasadny, art 180.8 mówi iż protest powinien wskazywać oprotestowaną czynność ... a nie musi wskazywać..., więc uważam że powinien być rozstrzygnięty tak czy inaczej, a na marginesie ma rację wg ciebie ten protestujący zarzucając pozostałym niezgodność z siwzem??

4

Hmm, co do jednej oferty to i tak zamierzamy odrzucić ją, ale z innego powodu, jeśli chodzi o kolejną to czekamy na wyjaśnienia - więc nie wiemy, co do kolejnych to zarzuca rażąco niską cenę ... ale uważam, że to jego nadinterpretacja, różnica w wartości ofert wynosi około dwa tysiące dla całości więc prawie żadna ..., tyle, że niepotrzebnie nam tutaj miesza przed czasem ...

5

Ale co do tego, że powinien wskazywać oprotestowaną czynność to uważam, że to powinien należy rozumieć jako MUSI ....  Czy ktoś się ze mną zgadza??

6

na pewno zgadza sie to z pzp.....oprocz tego musi być przez oferenta umotywowany i zawierac inne równie ważne elementy właściwe dla protestu smile

7

Madziulek dzięki, ale wiesz ten protest jest bardzo niespójny, Protestujący żąda jednocześnie wykluczenia i odrzucenia ofert wszystkich konkurentów uzasadniając to ogólnie niezgodnością z SIWZ i rażąco niską ceną. No cóż, trzeba będzie oddalić smile. Pozdrawiam

8

Marti napisał/a:

Ale co do tego, że powinien wskazywać oprotestowaną czynność to uważam, że to powinien należy rozumieć jako MUSI ....  Czy ktoś się ze mną zgadza??

jakby ustawodawca miał na myśli że "musi" to by tak napisał a napisał że powinien wiec ja się nie zgadzam, z całości protestu jasno wynika, że protestujący żąda wykluczenia i odrzucenia konkurencyjnych ofert a wiec jego zamierzeniem jest pozostać jedynym na polu walki i uzyskać zamówienie i obojętnie jak to sprecyzował
że protest jest niespójny to fakt co nie zmienia postaci rzeczy iż musisz go rozstrzygnąć, przedtem powiadamiając o jego wpłynięciu i wzywając do przystąpienia, jeżeli uznasz że zarzuty przytoczone w proteście są  bezpodstawne to protest po prostu oddalisz

9

skorowidz napisał/a:
Marti napisał/a:

jakby ustawodawca miał na myśli że "musi" to by tak napisał a napisał że powinien wiec ja się nie zgadzam, z całości protestu jasno wynika, że protestujący żąda wykluczenia i odrzucenia konkurencyjnych ofert a wiec jego zamierzeniem jest pozostać jedynym na polu walki i uzyskać zamówienie i obojętnie jak to sprecyzował
że protest jest niespójny to fakt co nie zmienia postaci rzeczy iż musisz go rozstrzygnąć, przedtem powiadamiając o jego wpłynięciu i wzywając do przystąpienia, jeżeli uznasz że zarzuty przytoczone w proteście są  bezpodstawne to protest po prostu oddalisz

Tak mała dygresja:
Skorowidz - pokaż mi akt prawny w którym ustawodawca pisze "musi"
Język ustawodawcy jest pokrętny ale:
w akcie prawnym "powinien" oznacza w potocznym "musi"
natomiast tam gdzie "nie musi" to ustawodawca pisze "może"

I to jest tyle wink

Poza tym jak się ustosunkujesz do protestu jak nie wiesz czego dotyczy? MSZ ten "nawiedzony" wykonawca oprotestował oferty innych wykonawców przed dokonaniem czynności przez Zamawiającego. Ponieważ nie ma związku pomiędzy protestem a czynnością zamawiającego protest jest do odrzucenia ze względów formalnych...

10

no niestety nie zgadzam się nadal, powinien nie oznacza musi, podobny przykład masz co zawiera siwz, jest wyraźnie narzucone że zawiera co najmniej czyli musi.. a nie że powinna zawierać co najmniej czyli może, więc i w proteście by było że protest wskazuje co najmniej ... to i tamto, i wtedy nie było by odstępstwa żadnego gdyby nie zawierał czegoś z wymienionych
tu mamy do czynienia z brakiem zarzutu odnośnie czynności, która nie została jeszcze dokonana tak naprawde, reszta jest a powody odrzucenia protestu masz podane w art.180.7 a w tym przypadku żadna z przesłanek nie występuję a więc podlega rozstrzygnięciu w ktorym co najwyżej możesz go właśnie oddalić uzasadniajac dlaczego

11 (edytowany przez Bartosz 2008-05-21 11:16:43)

wykaz "rzeczy" jakie są możliwe oprotestowania zawiera art. 181 ust. 1 i tak:
1. protest dotyczy ogłoszenia (specyfikacji)
2. czynności podjętych przez zamawiającego
3. zaniechania czynności

Pierwsze odpada bo masz już etap po otwarciu ofert
Drugie i trzecie też bo zamawiający nie rozstrzygnął czy dopuści oferty czy je odrzuci.

W związku z powyższym co wg Ciebie podlega rozstrzygnięciu? Protest? Na co?
Na coś czego Zamawiający nie zdążył zrobić (zaniechać)?

Protest moim zdaniem nie podlega rozstrzygnięciu bo nie jest protestem!

A co do reszty masz prawo się ze mną nie zgadzać ale zważ na logikę:
słowa "powinien" oraz "zawiera" nie dają w zgodzie z prawem żadnej alternatywy, bo albo wypełniasz normę prawną albo ją łamiesz i nie ma tu dowolności.
Popatrz na w art. 647 (znaczek 4) par. 4 KC: umowy o roboty budowlane >>>>powinny<<<< być dokonane w formie pisemnej pod rygorem nieważności!
Twoim zdaniem nie muszą?
Alternatywa musi być wypowiedziana wprost a nie domyślnie.
A myślenie na zasadzie "powinien" to "nie musi" daleko Ciebie nie zaprowadzi...
No chyba, że RKO masz bardzo daleko smile

12

Hej, właśnie tak zrobiłam, uznałam, że jest to pismo nie będące protestem  i tylko grzecznie odpisałam na pismo. ALe bez zawiadamiania pozostałych wykonawców, co jest konsekwencją uznania, że to pismo nie jest protestem smile. Bardzo dziękuję za wszystkie opinie. Miłego dnia!

13

ok art 181.1 mówi co innego zupełnie ale pewnie masz na myśli 180.1  smile, że brak czynności na którą można protestować się zgadzam, właściwie można by powiedzieć że wykonawca protestuje na niezgodność z siwz ofert konkurencji a na tę okoliczność  protest nie przysługuje to prawda ale odrzucenie  bez rozpatrywania ze 180.7 ???, a tam są tylko 3 przesłanki jeśli uznamy to za protest, a jak nie to co to jest co wykonawca wniosł???

14

Ja nie odrzuciłam protestu, tylko uznałam, że to nie jest protest z uwagi na to, że nie spełnia wymogów protestu.

15

Sama nie wiem co on wniósł wink, w każdym razie będzie miał szansę na wniesienie protestu na konkretne czynności już wkrótce smile.

16

Marti napisał/a:

Ja nie odrzuciłam protestu, tylko uznałam, że to nie jest protest z uwagi na to, że nie spełnia wymogów protestu.

I bardzo dobrze smile Bo to nie był protest big_smile A jedynie rady wykonawcy względem zamawiającego... big_smile

17

smile Dzięki Bartosz smile))

18

Wpłenął prtest po wyborze najkorzystniejszej oferty , do pstanowień SIWZ - kryterii oceny protestujący prosi o wyjaśnienie kryterium , że Zamawiający naruszył art.2 pkt 5 uczciwej konkurencji.Uważam ,że powinnam odrzucić protest , który moim zdanie wniesiony jest po terminie .Wykonawca nie zgadza się z oceną Zamawiającego IJakie kroki mam podjąc /przetarg nieograniczony poniżej wartości art.11 pkt8/ . Wzywać wykonawców jeśli odrzucam czy nie kogo powiadamiać!