Temat: Konsorcjum
A jeżeli oferentem jest Konsorcjum, członek Konsorcjum nie złożył oświadczenia z art. 22 i art. 24 (był zapis w SIWZ, że każdy z członków Konsorcjum składa takie oświadczenie) to mogę go wykluczyć?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A jeżeli oferentem jest Konsorcjum, członek Konsorcjum nie złożył oświadczenia z art. 22 i art. 24 (był zapis w SIWZ, że każdy z członków Konsorcjum składa takie oświadczenie) to mogę go wykluczyć?
Najpierw wzywa się do uzupełnienia.
DOKŁADNIE - WEZWAĆ DO UZPUPENIENIA ART 26 ... czemu tak zamawiajacy spieszą sie z Wykluczaniem ?
Wezwałam i nie uzupełnili
W takim razie wykluczasz wszystkich członków konsorcjum.
a ja wciaz nie rozumiem po co niektórzy zamawiajacy zadaja od członków konsorcjum składania osbono oswiadczenia z art 22.1 w pkt od 1-3?......nie wystarczy jak składa to lider?
oczywiście że wystarczy - tylko z 24 muszą składć osobno
oczywiście że wystarczy - tylko z 24 muszą składć osobno
Każdy z osobna ma niepodlegać wykluczeniu.
Ale oświadczenie o tym fakcie mogą złożyć wspólnie.
U mnie oświadczenie podpisał pełnomocnik a reszta się podbiła i parafowała - tak też mogą.
No dobrze to napiszę od poczaku jak jest. Ofertę złożyło konsorcjum składające się ze spółki cywilnej ???? (reprezentowana przez 2 osoby) oraz osoby fizycznej prowadzącej działalność. mam pełnomocnictwo dla spółki cywilnej (ustanawia się lidera konsorcjum, udzielając pełnomocnictwa firmie XXXXXs.c., brak nazwiska). Oferta podpisana przez dwóch członków s.c, załaczniki już tylko przez jednego. Brak oświadczenia. Dodatkowo brak jest polisy. Póki co wezwałem do uzupełnienia polisy i oświadczenia. Ale czy to dobrze, to już nie wiem.
Trochę to zagmatwane i nie za dobrze wygląda. Powinni mieć pełnomocnika w osobie, który wszystko by podpisywał. Wydaje mi się, że jeśli ustanowili liderem spółkę, a z umowy spółki nie wynika kto jest uprawniony do zaciągania zobowiązań w imieniu spółki, to powinni podpisywać wszyscy członkowie, również załączniki.
A pełnomocnictwo, pamiętaj - w oryginale lub kopii poświadczonej notarialnie.
No własnie. Umowy spółki też nie mam, poprosiłem o wyjaśnienie.
mam pełnomocnictwo dla spółki cywilnej (ustanawia się lidera konsorcjum, udzielając pełnomocnictwa firmie XXXXXs.c., brak nazwiska).
Spółka cywilna nie może być pełnomocnikiem.
Wspólnicy s.c. złożyli ofertę bez prawidłowego umocowania od tej trzeciej osoby, więc jest ona nieważna (art. 104 KC). Podlega odrzuceniu bez uzupełniania.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc