1 (edytowany przez wiosna 2008-05-22 14:29:10)

Temat: kontrahent z czech

Jesteśmy jednostką obsługującą urząd miasta,  nie posiadamy unijnego NIP-u. W przetargu nieograniczonym na dostawę oprogramowania wpłynęła tylko jedna oferta z czech. Oferent złożył ofertę w cenie netto doliczył 19 % VAT i obliczył cenę brutto zgodnie z formularzem oferty. Wykonawca odprowadzi podatek w czechach. Ale co dzieje się dalej, czy mogę wybrać jego ofertę. Mam wątpliwości co do podatku VAT, czy moja jednostka nie będzie zobowiązana w konsekwencji do wpłacenia VAT w Polsce drugi raz i naliczenia go od ceny brutto. Wówczas wartość tego zamówienia poprzez dwukrotne opodatkowanie znacznie przekroczyłaby nasze możliwości.

2

Odp: kontrahent z czech

wiosna napisał/a:

czy mogę wybrać jego ofertę.

Zgodnie z 91 3a jak ślepy koń na wielkiej pardubickiej stwierdzam że nie widze przeszkód. A co do podatków...... to sie nie znam

3

Odp: kontrahent z czech

W sytuacji, gdy w postępowaniu o zamówienie publiczne biorą udział podmioty zagraniczne, które na podstawie odrębnych przepisów, nie są zobowiązane do uiszczenia podatku VAT w kraju, oferty sporządzane przez takich wykonawców zawierają cenę z 0% stawką podatku VAT.

Obowiązek podatkowy, w sytuacji nabywania towarów lub usług od podmiotów zagranicznych określonych wyżej, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2004 r Nr 54 poz. 535) spoczywa na nabywcy towarów lub usługobiorcy, którym w przypadku postępowania o zamówienie publiczne jest zamawiający.
wiecej na stronie UZP