1

Temat: Pochopnie odrzucona oferta

Pochopnie odrzucono ofertę. Wykonawca  który złożył tę ofertę wniósł protest (odwołanie), które uwzględnił Zamawiający. Czy procedura powtórnej oceny ofert może odbyć się bez żadnych przeszkód, jeśli wcześniej oferta była odrzucona.

2

Odp: Pochopnie odrzucona oferta

ola2 napisał/a:

Czy procedura powtórnej oceny ofert może odbyć się bez żadnych przeszkód, jeśli wcześniej oferta była odrzucona.

Najpierw zamawiający musi unieważnić czynność wyboru oferty najkorzystniejszej, czynność oceny ofert, odrzucenia oferty i badania ofert. A potem może już badać i oceniać oferty na nowo.

3

Dziękuję Piotrek
A jak wygląda procedura takiego unieważnienia?
Czy wystarczy w piśmie informującym wykonawców o uwzględnieniu protestu poinformować o powtórzeniu oceny ofert? Czy trzeba robić odrębne zawiadomienie o zaniechaniu dotychczasowych czynności. Jaką informację zamieszczamy na stronie internetowej.

Rozumiem, że nowe ZP i protokół.

4

o powtórzeniu wyboru najkorzystniejszej oferty musisz poinformować wszystkich wykonawców - art. 183 ust. 6

rozstrzygnięcie protestu wysyłasz do protestującego oraz do wykonawców, którzy przyłączyli się do protestu - art. 184 ust. 4

wg mnie ZP powinno być nowe bo w ZP2 pkt 11 odnotowujesz protesty, no i dokładasz jeszcze druki ZP22 i ZP23.

na stronie bym zamieścił ogłoszenie o ponownym wyborze najkorzystniejszej oferty. oczywiście należałoby uzasadnić ten ponowny wybór. i to tyle jeżeli chodzi o www.

a odnośnie procedury unieważnienia to sam jestem ciekaw. wydawałoby się, że poinformowanie o powtórzeniu wyboru najkorzystniejszej oferty jest jednoznaczne z unieważnieniem pierwszego wyboru, bo czynność ta zostanie powtórzona.

a co na to Piotrek smile?

5

szad napisał/a:

wydawałoby się, że poinformowanie o powtórzeniu wyboru najkorzystniejszej oferty jest jednoznaczne z unieważnieniem pierwszego wyboru, bo czynność ta zostanie powtórzona.

a co na to Piotrek smile?

Dla jednych jest jednoznaczne, dla innych - wieloznaczne... wink

W pewnym przetargu (nie moim) zamawiajacy uwzglednił protest i powtórzył wybór oferty. W odpowiedzi dostał odwołanie, w którym zarzucono m.in. wybór drugiej oferty mimo braku unieważnienia poprzedniego wyboru.

6

jeżeli w rozstrzygnięciu protestu zamawiający poinformuje również że unieważnił pierwszy wybór i dokona powtórzenia tej czynności to chyba jest już oczywiste.

a jeżeli jest to protest poniżej progów unijnych to odwołanie mu nie przysługuje i teoretycznie problem z głowy.

pozdrawiam

7

Wielkie dzięki za wasze sugestie.
Zastosowałam się do waszych rad wink

8

Piotrek napisał/a:

W pewnym przetargu (nie moim) zamawiajacy uwzglednił protest i powtórzył wybór oferty. W odpowiedzi dostał odwołanie, w którym zarzucono m.in. wybór drugiej oferty mimo braku unieważnienia poprzedniego wyboru.

a jak unieważnić pierwszy wybór? oświadczeniem zamawiającego? uchwałą komisji?

z ustawy chyba nie wynika obowiązek informowania o unieważnieniu danej czynności. art. 183 ust. 6 nakłada tylko informowanie że dana czynność zostanie powtórzona.
a tak nawiasem mówiąc, to zamawiający informuje że powtórzy, czy że powtórzył daną czynność. byłbym, za pierwszą wersją ale z tego art. to jednoznacznie to nie wynika.

9

Rzeczywiście z ustawa nic nie mówi na temat unieważnienia, dlatego przesłałam wykonawcom tylko informację o ponownej ocenie ofert powołując się tylko na art. 160 ust. 6

Sama unieważniłam pierwszy wybór stosując właśnie uchwałę komisji, tez nie byłam pewna czy jest to prawidłowe.
Dlatego Piotrek jeśli masz jakieś info na ten temat, napisz.

10

ola2 napisał/a:

... tylko na art. 160 ust. 6....

pewnie to literówka ale chyba masz na myśli art. 183 ust. 6

11

Szad, jesli chodzi o czynnosc powtórzenia to zamawiajacy informuje o jej dokonaniu a nie o zamiarze smile

12

szad napisał/a:
ola2 napisał/a:

... tylko na art. 160 ust. 6....

pewnie to literówka ale chyba masz na myśli art. 183 ust. 6

Oczywiście art. 183 ust. 6