1

Temat: A co powiecie na

taki zapis w specyfikacji na świadczenie usług telekomunikacyjnych w PN poniżej 60tys.?
"Zamawiający wymaga zachowania dotychczasowej numeracji dla stacji abonenckich..."

2

Odp: A co powiecie na

Zgodny z prawem

3

inny operator niż TPs.a. (do niej należą obecne numery) będzie musiał ponieść dodatkowe koszty rzędu 2 - 3 tys.zł...

4

Czemu?

5

przeniesienie numeru z sieci Tps.a. do innego operatora jest płatne 50 zł/numer, podobno to reguluje jakiś przepis - szukam własnie - zresztą w odwrotnym kierunku też jest opłata, z tym, że nie ustaliłem na 100% czy tej samej wysokości.

6

A to sie nie wypowiadam na ten temat bo sie nie znam sad

7

zgodnie z Prawem telekomunikacyjnym, za przeniesienie numeru telefonu przy zmianie operatora może być pobrana przez dotychczasowego dostawcę usług jednorazowa opłata.
i jeszcze:
"... Urząd Komunikacji Elektronicznej (UKE) ukarał Telekomunikację Polską (TP) oraz operatorów telefonii komórkowej PTC Era GSM, Polkomtel i PKT Centertel za pobieranie zawyżonych opłat przy przenoszeniu numeru telefonicznego podczas zmiany operatora.
UKE poinformował, że jednorazowa opłata za przeniesienie numeru przy zmianie operatora nie powinna być wyższa niż 50 zł. Wkrótce potem Urząd stwierdził, że operatorzy nie podjęli żadnych działań w zakresie zmian cen za usługę przeniesienia numeru telefonicznego i nadal pobierali opłaty w wysokości średnio 122 zł brutto..."

w zasadzie to największe watpliwości budzi, to czy mogę przerzucić te opłaty na wykonawce... niby ma możliwość oddzyskania tych kwot jeśli po okresie umowy bedzie zmuszony oddać numery innemu operatorowi

8

Ro70 napisał/a:

w zasadzie to największe watpliwości budzi, to czy mogę przerzucić te opłaty na wykonawce...

Mysle ze nie mozna, bo to by naruszyło zasade uczciwej konkurencji.
Ale mozna wymagac zachowania dotyhczasowych numerów (jesli samemu sie za to zapłaci).

9

czyli że operator nietepsa może oprotestować mi taki siwz powołując się na art.7.1 ?

10

a może art.29.2?

11

Ro70 napisał/a:

a może art.29.2?

i jedno i drugie sad