1

Temat: UJAWNIENIE KWOTY PRZEZNACZONAEJ NA REALIZACJĘ ZADANIA

Ogłosiłam kilka dni temu przetarg nieograniczony. Jeden z wykonawców zgłosił się do mnie po SIWZ domagając się jednocześnie bym ujawniła mu jaką kwotę przeznaczamy na realizację tego zamówienia. Od niedawna zajmuję się zamówieniami publicznymi, ale byłam pewna, że kwotę przeznaczoną na realizaję zamówienia ogłasza się dopiero w dniu otwarcia ofert. Czy powinnam podać tą kwotę wykonawcy wcześniej?

2

Odp: UJAWNIENIE KWOTY PRZEZNACZONAEJ NA REALIZACJĘ ZADANIA

nie, jeżeli tej kwoty nie podałaś w ogłoszeniu, to nie podawaj jej nikomu (równe traktowanie) pozna ją na otwarciu i tyle

3

Dziękuję za odpowiedź
Rozumiem, że w ogłoszeniu i SIWZ mam prawo podać kwotę przeznaczoną na realizację zadania?

4

tak można podawać chociaż ja osobiście nigdy nie podaję

5

No a co z ustawą o dostępie do informacjio publicznej drodzy dyskutanci? Plany inwestycyjne, budżety jednostek sektora finansów publicznych są jawne. Oczywiście udzielenie informacji ma swoje procedury. Niemniej jednak budżety powinny być publikowane w internecie ( BIP).

6

A z czego tu robić problem - ja tam bym podał.

Aczkolwiek można to załatwić na dwa sposoby:
a) upierać się i podać dopiero po otwarciu ofert (w treści protokółu na pierwszej stronie jest wartość zamówienia z dopiskiem, że można tą pozycję wypełnić dopiero po otwarciu ? czyli można utajnić do otwarcia), po prostu pewnie wykonawca chce wiedzieć czy jest sens składania oferty tzn. czy zamawiający ma wystarczająca ilość pieniędzy 
b) podać wykonawcy i tyle

Jeżeli masz uzasadnione powody aby przypuszczać, że wykonawca jest w zmowie, coś kąbinuje to wtedy można się upierać i utajniać do otwarcia.

7

Zauważcie że ujawnienie kwoty zarezerwowanej na realizację zamówienia zwiększa szanse na pojawienie się ofert które zmieszczą się w tej kwocie i w konsekwencji obniża końcową wartość zamówienia :-)

8

Kwotę przeznaczoną na realizację to może nie ale wartość szacunkową ja tam podaję zawsze w ogłoszeniu.

9

odnosze wrazenie ze mylone sa w dyskusji 2 pojecia jak wartosc progowa(podawana w ogłoszeniu) a kwota jaka zamawiajacy zamierza przeznaczyc na realizacje zamówienia oraz jej przekazanie do wiadomosci art 86.3 gdzie mamy słowa "bezposrednio przed ..."

10

Ponadto mylicie Państwo kotę do wpisania w protokóle to wartość zamowienia wg szacunku , kosztorysu inwestorskiego , a co innego kwota podawana bezpośrednio przed ... czyli kwota jaką zamierzasz przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia

11

madziulek napisał/a:

odnosze wrazenie ze mylone sa w dyskusji 2 pojecia

Ja też odnosze takie wrażenie, ale w zakresie jawności obie kwoty podlegaja tym samym zasadom.

12

Alez oczywiscie i bezsprzecznie  sa jawne wink...chodzi natomiast o moment przekazania takiej informacji wykonawcy, czy w/g Ciebie mozna w ogłoszeniu i specyfikacji?

13 (edytowany przez pawcio 2008-05-28 19:40:48)

Jawne tak, ale po jakiego grzyba wychodzić przed orkiestrę , kwotę kosztorysową mozna ewentualnie wrzucić do ogłoszenia (ja jednak wpisuje zakres) , kwotę jaką zamierzam (mimo że to szacunek plus vat) jednak wole ogłaszac na otwarciu, niby wczesniej sie ujawniając mozna zyskac albo niższe oferty albo spokój z tym któremu to podajemy smile bo nie złozy jak mu sie za mało bedzie widziec tongue

14

Stosuję zasadę w protokóle wpisuję po otwarciu ofert ... czyli etap końcowy , w siwz nigdy i w ogłoszeniu też nie . Widziałam wiele ogłoszeń w którym Zamawiający wpisują kwoty z dokładnością nawet do dwoch miejsc po przecinku - wątpliwosci co to za kwota - pewnie z szacunku - może i idea słuszna wiecie ile ... to sie i bijcie kto da mniej ?

15

madziulek napisał/a:

Alez oczywiscie i bezsprzecznie  sa jawne wink...chodzi natomiast o moment przekazania takiej informacji wykonawcy, czy w/g Ciebie mozna w ogłoszeniu i specyfikacji?

Nie widze przeszkód.

16

przeszkoda jest zapis 86.3 gdzie wyrażnie jest napisane kiedy zamawiajacy podaje kwote jaka zamierza przeznaczyc na realizacje zamówienia i nie ma tutaj alternatywy ze mozna w ogłoszeniu i specyfikacji wink

17

madziulek napisał/a:

przeszkoda jest zapis 86.3 gdzie wyrażnie jest napisane kiedy zamawiajacy podaje kwote jaka zamierza przeznaczyc na realizacje zamówienia

Jak dla mnie jest to termin ostateczny, ale moge podać ją wcześniej. smile

18

a podałbys ją tylko jednemu z wykonawców gdyby sie o to zwrócił a niebyłoby tej info w ogłoszeniu ?  wink

19

madziulek napisał/a:

a podałbys ją tylko jednemu z wykonawców gdyby sie o to zwrócił a niebyłoby tej info w ogłoszeniu ?  wink

Zależy który to wykonawca. wink
No ale oficjalnie, to oczywiście nie. smile

20

tak myślałam..... wink tongue