1

Temat: Opłata za SIWZ, co z podatkiem VAT

Napisała w SIWZ, że Opłata za SIWZ wynosi 120 zł i obejmuje koszty przygotowania materiałów. SIWZ obejmuje również przedmiary, kosztorysy i szczegółową specyfikację techniczna czego nie zamieściliśmy na stronie internetowej ponieważ nie mamy wszystkiego na płytce. A co z VAT-em? Czy powinniśmy go odprowadzić od kwoty 120 zł?

2

Odp: Opłata za SIWZ, co z podatkiem VAT

ewka napisał/a:

SIWZ obejmuje również przedmiary, kosztorysy i szczegółową specyfikację techniczna czego nie zamieściliśmy na stronie internetowej ponieważ nie mamy wszystkiego na płytce.

To żaden argument. Przetarg do kosza, a jak nie ma możliwości zamieścić wszystkiego na stronie to sie robi ograniczony

ewka napisał/a:

A co z Vat-em? Czy powinniśmy go odprowadzić od kwoty 120 zł?

Są spory w doktrynie czy SIWZ podlega VATowi czy nie

3

Jeżeli wykonawca poprosił o przesłanie SIWZ "za zaliczeniem pocztowym",  To doliczamy do ceny SIWZ dodatkowo koszty wysyłki????

4

Oczywiście, koszt wydruku + koszty przekazania. art. 42.2

5 (edytowany przez jacek0707 2008-03-11 08:39:30)

Do opłat za SIWZ nie dolicza się VAT.
Postaram sie odnaleźć odpowiednia wykładnię na ten temat, bo miałem takie cuś...ale potrzebuję czasu troszeczkę.
Na 100% jest to bez VAT.

6

SIWZ bez vat - Izba skarbowa we wrocławiu, w Opolu, Podlaski Urząd Skarbowy, Drugi Śląski Urząd Skarbowy w Bielsku Białej

SIWZ z vat - Drugi Mazowiecki  Urząd Skarbowy w Warszawie, Izba Skarbowa w Rzeszowie.

7

SIWZ bez VAT - Skarbnik m.st. Warszawy.

8

Hmm, w Wawie wszystko jest możliwe - Skarbnik Miasta organem uprawnionym do wydawania wiążących opinii w sprawie VAT......

9

Marko napisał/a:

SIWZ z vat - Drugi Mazowiecki  Urząd Skarbowy w Warszawie

Granica między obszarem właściwości Pierwszego i Drugiego Urzędu Skarbowego w Warszawie przebiega po osi głownego pasażu przejścia podziemnego przy dworcu centralnym. Dlatego surówki do hot-dogów kupowanych po wschodniej stronie korytarza są obciążone 3% VAT (jako produkt rolnospożywczy), a w hot-dogach kupowanych vis-a-vis mają VAT 22% (produkt konserwowy). Zdarzają się przechodnie, którzy idąc cały czas jedną częścią korytarza, przechodzą na drugą tylko po to, aby kupić hot-doga po niższej cenie, uszczuplając tym samym wpływy Skarbu Państwa. Organy skarbowe chcą zwrócić się do straży miejskiej o kontrolę osób spożywających hot-dogi na dworcu, czy rzeczywiście kupili produkt do którego mieli najbliżej, czy też przeszli na drugą stronę korytarza celem obejscia przepisów podatkowych.

10

Doskonałe lol

11

Drugi Urząd Skarbowy w Warszawie nie ma granic.  Działa na obszarze całego kraju. Piotruś spodziewaj się niebawem zaproszonka sad

12

jeżeli chodzi o VAT to ja zawsze pobierałam, jeżeli nie pobierać to może wiecie na jakiej podstawie (zwolniony ale jako co?)
druga sprawa to ten przetarg
ewka musisz go unieważnić, tak nie można robić, na stronie musi być dokładnie wszystko co masz,
napisałaś kosztorysy mam nadzieję że nie inwestorskie

13

danaug napisał/a:

jeżeli chodzi o VAT to ja zawsze pobierałam, jeżeli nie pobierać to może wiecie na jakiej podstawie (zwolniony ale jako co?)

Bez VAT bo:
- nie jest wydawana w wyniku zawartej w tym celu odrębnej umowy cywilnoprawnej
- jest tylko jednym z elementów prowadzących do zawarcia umowy
- wydania siwz nie można wyodrębnić z całego postępowania o zamówienie
- nie jest to obrót towarem - jako dobro samoistne nie przedstawia żadnej wartości
- wydanie siwz nie jest świadczeniem usługi na rzecz wykonawcy

Siwz ma charakter niesamodzielny i jako taki powinna być postrzegana dla celów vat i tym samym nie podlegać temu podatkowi.

Taka jest większość opinii ale są i przeciwne.

14

A ja znalazłam cos takiego: http://www.noweprzetargi.pl/index.php?mod=page&kat=14&id=434

15

Marko napisał/a:

Hmm, w Wawie wszystko jest możliwe - Skarbnik Miasta organem uprawnionym do wydawania wiążących opinii w sprawie VAT......

To była opinia pani Skarbik, która wyjasniła wątpliwości wielu wykonawców biorących udział w postępowaniach we wszystkich 17 dzielnicach Warszawy (każda z dzielnic prowadziła ok. 100 postępowań rocznie). Obecnie nie mam dostępu do tej opinii, ale pamiętam, że było tam wszystko jasno napisane.
Twój post wyjasniający chyba całkowicie wyczerpuje temat.

16

Pytanie
Siwz na stronie w formacie pdf. jedne z wykonawców przez telefon poprosił o przesłanie formularza oferty i innych załączników do wypełnienia w formacie word. Odmówiłam, gdyz obawiam się, że nie bedzie to równe traktowanie wykonawców, ponadto niw wiem kto jeszcze pobrał Siwz ze strony, ajak mi coś w tej wordowskiej wersji pozmieniają. Powiedziałam,ze maja zwrócić sie do mnie z zapytaniem na pismie, a ja wyjaśnię. I co czy tak oK?  swoje stanowisko opieram na art.27 ust.1