1

Temat: kalkulacja cenowa

Zażądaliśmy od Wykonawcy, którego oferta cenowa wskazywała na rażąco niską w stosunku do oszacowanej  wartości przedmiotu zamówienia i pozostałych ofert. Wykonawca mając problemy z faxem, przesłał kalkulację mailem. Następnie dostarczył kalkulację pocztą ale już w innej wersji, w której wskazuje obiektywne czynniki, oszczędność, sprzyjające warunki do wykonania zamówienia itp czego nie było w poprzedniej. Poprosiliśmy o przesłanie pocztą lub faxem pierwszej kalkulacji. Ofertę chcemy odrzucić. Czy możemy na podstawie pierwszej?

2

Odp: kalkulacja cenowa

agataanna napisał/a:

Ofertę chcemy odrzucić. Czy możemy na podstawie pierwszej?

Według mnie byłoby to mocno naciągane. A jeśli nie dopuszczałaś komunikacji mailowej, to niedopuszczalne.

3

dzisiaj przyszła faxem - pierwsza kalkulacja, odrzucam ofertę, a co zrobić z drugą?

4

dzisiaj przyszła faxem - pierwsza kalkulacja, odrzucam ofertę, a co zrobić z drugą?

5

Wg mnie nie masz prawa odrzucić oferty o ile wyjaśnienia złożone na piśmie są wystarczające. Są to pierwsze wyjaśnienia złożone skutecznie bo w wymaganej formie - chyba że dopuszczałaś mail jak pisał Piotrek.

6

nie nie dopuszczaliśmy maila....kalkulacja pierwsza przyszła mailem z datą 29.05., następnie  kalkulacja druga pocztą - wczoraj z datą 30.05.,dzisiaj faxem kalkulacja pierwsza z datą 29.05. Druga jest skuteczna? Upewniam się tylko.

7

agataanna napisał/a:

Druga jest skuteczna?

Jak dla mnie bezdyskusyjnie

8

to fax z pierwszą kalkulacją do kosza, a oryginał, który przyszedł pocztą odesłać- bo właśnie przyszła pocztą pierwsza kalkulacja.
Tak?

9

Piszę odpowiedź już trzeci raz. CzyWy też macie kłopoty z pocztą forum?
Właśnie przyszła pocztą pierwsza kalkulacja! Odesłać, a fax do niszczarki. Tak?

10

Sorki za powtórki.

11

Do niszczarki....... raczej nie wink. Zostaw sobie w dokumentacji a w rozstrzygnięciu podaj uzasadnienie dlaczego i które wyjaśnienie przyjmujesz jako skuteczne

12

mercu beaucoup smile

13

merci beaucoup monsieur smile

14

merci messieurs M i P wink

15

O co chodzi z tym mercem? roll

16

mercedesowe podziękowania, a tak jak wyżej wspominałam, mam problemy z pocztą na forum, więc są powtórzenia, aczkolwiek różne, nie myślałam ,że wszystkie zostaną zapisane, ostatnie najważniejsze wink