1

Temat: wniosek o modyfikację????

ciąg dalszy przetargu na sprzęt komputerowy

Dziś dostałam takie pismo:
"w  siwz w części IV wykaz oświadczeń i dokumentów jakie składa wykonawca  nie ma wymagania złożenia specyfikacji szczegółowej zaoferowanych urządzeń, typ, model, zaoferowane parametry, jedynie sam formularz cenowy zawierający miejsca do wpisania cen. W przypadku złożenia oferty w takiej formie zamawiający nie będzie mógł zweryfikować poprawności złożonych ofert pod względem wymagań parametrów minimalnych oczekiwanych przez zamawiającego. Zamawiający nie będzie wiedział jakie konkretnie otrzyma urządzenia do momentu ich dostawy po podpisaniu umowy. Zwracam się z wnioskiem o modyfikację siwz dodając w pozycji wymaganych dokumentów zapis z wymogiem podania marki, modelu oferowanych urządzeń oraz typ i model części składowych zestawów komputerowych?

szczerze mówiąc zgłupiałam. Nigdy nie dawaliśmy szczegółowej specyfikacji zaoferowanych urządzeń. Minimalny zakres naszych wymagań co do przedmiotu zamówienia jest określony w siwz. Z tego co widziałam przeważnie wykonawcy do oferty dołączali szczegółowy opis zaoferowanych sprzętów (choć nie wymagaliśmy).  Wydaje mi się że wykonawca powinien odnieść się w swojej ofercie do tego co jest w siwz i ja nie musze żądać dodatkowych, szczegółowych opisów (z marka i typem) urządzeń które on mi zaoferuje. Informatyk sprawdzi w momencie odbioru sprzęt jak będzie niezgodny z siwz to po prostu go nie przyjmie.  Poza tym istnieje coś takiego jak wniosek o modyfikacje siwz?? Z pzp wynika ze nie to ja na podstawie zapytań oferentów sama decyduje o tym czy należy modyfikować siwz czy nie.
Jak mam się do tego ?wniosku? ustosunkować. Co o tym myślicie? Na pewno nie jest to prośba o wyjaśnienie treści siwz tylko konkretny wniosek, wiec co z tym robić bo art. 38 ust. 2 mówi że treść zapytań wraz z wyjaśnieniami przekazuje się wykonawcom i umieszcza na stronie internetowej. Tu chyba nie ma to zastosowania??? A może ma????
Druga sprawa jest taka że i tak nie mogę modyfikować warunków udziału w postępowaniu.

2

Odp: wniosek o modyfikację????

Jak nie chcesz zmieniac SIWZ to nie musisz, chociaz moim zdaniem to dziwne ze nie żądasz podania marki i modelu. (To tak jakby robic przetarg na samoichod osobowy i wybierac tylko według ceny, bez wnikania czy to syrenka czy mercedes; a co to jest, okaze sie po podpisaniu umowy - przy dostawie big_smile)
Moim zdaniem nie musisz reagowac na takie pismo, choc byłoby dobrze odpisac, ze jednak "dziekuje, ale zostaje przy swoim". A jak chcesz byc superpoprawna to mozesz umiescic na stronie wraz z odpowiedzia.

3

wiesz i tak nie moge zmodyfikowac wykazu dokumentów bo zakazuje tego ustawa. jedyne to musialabym unieważnić przetarg ale czy jest sens? masz racje z tym modelem i marka ale do tej pory właśnie tak było to u nas praktykowane, informatyk tego nie wymaga to ja tym bardziej, ale warto na to zwrocic uwage w przyszlości

4

no a patrząc na to z drugiej strony. nie mam szczegółowej specyfikajci sprzętu wiec wykonawca musi mi dac to co jest w siwz to jest minimum ktore musi spełnić, fakt do momentu odbioru nie wiem, co dostane, ale po dostarczeniu moge to sprawdzic czy jest to o co mi chodziło czy sprzet ma takie parametry?

5

dorota26 napisał/a:

wiesz i tak nie moge zmodyfikowac wykazu dokumentów bo zakazuje tego ustawa

Ustawa zakazuje zmian tylko odnosnie kryteriow oceny i warunkow udziału. Niektorzy arbitrzy rozciagają warunki rowniez na dokumenty potwierdzajace spełnianie warunkow. Ale nie ma zadnych przeszkod w modyfikacji formularza oferty czy żądaniu dokumentow przedmiotowych.

6

Nie wiem już sama sie zastanawiam, moze powinam to pismo poptraktować jak protes choć nigdzie nie jest to w nim zapisane. Ale wskazuje na jakieś nasze zaniechanie tyle że wykonawca nie podał uzasadnienie prawnego.  Jak myslisz Piotr???

7

To zależy, czy chcesz to zmieniac czy nie, no i w ktorym dniu po publikacji SIWZ dostałas ten wniosek smile

8

liczy sie publikacja na portalu: 13.09.2006 r. umieszczone (mam wydruk z tego dnia) ale 14.09.-wplynelo meilem potwierdzenie z portalu uzp o publikacji wiec gdyby liczyć 13 to miał czas do 20.09 W drugim przypadku do wczoraj a wczoraj wpłynęło to pismo dziwne , Nie chce zmieniac, przeciez przy odbiorze sprzetu i tak go sprawdze jak bedzie cos nie tak to zgodnie z umowa uznam, że nie stanowi on wykonia umowy - tak mam napisane w umowie:)  Wiesz gdybym potraktowala to jako protes to zalatwienie sprawy jest troche inne:)