1

Temat: zapis SIWZ

Cytat z SIWZ:
?     wykaz wykonanych w okresie ostatnich 5 lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy to w tym okresie, należycie wykonał co najmniej cztery zamówienia obejmujące roboty budowlane w zakresie budowy, modernizacji, rozbudowy, przebudowy lub remontu drogi lub ulicy wraz z ewentualnymi drogowymi obiektami inżynierskimi, urządzeniami oraz instalacjami, jako budowli stanowiącej całość techniczno użytkową, o łącznej długości co najmniej 2.000,00 m i łącznej wartości zamówienia co najmniej 950.000,00 zł brutto, poparte dokumentem potwierdzającym, że zlecone roboty zostały wykonane z należytą starannością (np. referencje, protokoły ostatecznego odbioru robót) /zał. nr 4 do SIWZ ? doświadczenie zawodowe/,

To jest fragment z SIWZ. Moje spojrzenie na ten zapis jest stronniczy i chciałabym znać Waszą ocenę, co rozumiecie przez ten zapis. Czy:

1/ cztery zamówienia, których łączna wartość /suma czterech/ to 950 tyś i 2.000,00 m, czy

2/ cztery zamówienia, a każdy z tych czterech wykonanych zostało na 950 tyś i długości 2.000,00 .
sad

2

Odp: zapis SIWZ

Miraa napisał/a:

1/ cztery zamówienia, których łączna wartość /suma czterech/ to 950 tyś i 2.000,00 m,

tak

Miraa napisał/a:

2/ cztery zamówienia, a każdy z tych czterech wykonanych zostało na 950 tyś i długości 2.000,00

nie

Przynajmniej tak to wygląda... Z warunkiem można polemizować czy aby nie wygórowany lekko no ale trzebaby wiedzieć jak sie on ma do ogłoszonego zamówienia (przedmiotu)

3

Droga, którą chcemy budować ma długość 2500 m, szacunek na 980 tyś.

4

Przychylam się do stanowiska Marko, bo tak zapisany warunek tak należy interpretować

5

sad
ja niestety chciałam tego co w 2/.
Co w takiej sytacji zrobić, uwzględnić to co w 1/. I tak ten co wygra /najtańszy - warunek 100% cena/ spełnia i wariant 1/ i wariant 2/.
problem w tym,że juz wezwałam do uzupełnienia dokumentów.
sad

6

Miraa napisał/a:

należycie wykonał co najmniej cztery zamówienia (...) o łącznej długości co najmniej 2.000,00 m i łącznej wartości zamówienia co najmniej 950.000,00 zł brutto

Według mnie podane wartości odnoszą się do jednego zamówienia, a nie do sumy zamówień.

7

Tak wiec Miraaa warunek nie jest zbyt precyzyjny bo różnie go (jak widać) można interpretować wink . Gdyby na końcu cytatu Piotrka było słówko każde  to mielibyśmy oczywistą oczywistość a tak...... big_smile

8

ja podaję w  takim zapisie.." o wartości nie mniejszej niż.............każda" i wtedy jest wszystko jasne

9

"jako budowli stanowiącej całość techniczno użytkową, o łącznej długości co najmniej 2.000,00 m i łącznej wartości zamówienia co najmniej 950.000,00 zł brutto"
Chcę tylko zwrócić uwagę na sformułowanie "budowli stanowiącej" a nie "budowli stanowiących", czyli liczba pojedyncza, a nie mnoga.

10

Również to co napisał Piotrek "łącznej wartości zamówienia" jednego zamówienia, wcześniej była mowa o tym, że wykonawca "należycie wykonał co najmniej cztery zamówienia".
"budowli stanowiącej całość techniczno użytkową" czy cztery różne drogi mogą stanowić całość techniczno uzytkową?