1

Temat: wpłacający wadium

zwykle wadium wpłaca firma startująca w przetargu, ale co w wypadku jesli całkiem obca firma wpłaca wadium na rzecz drugiego wykonawcy? /potw. przelewu dołączone do oferty/ czy jest to gdzies ustalone kto ma wpłacac wadium, czy grunt zeby było?
ps. i nie chodzi o konsorcjum

2

Odp: wpłacający wadium

faktycznie, zwykle wadium wpłaca wykonawca(art45.1) a wiec zgodnie z art 2.11...osoba która ubiega sie o udzielenie zamówienia.Dla mnie, w tym przypadku obca firma to nie wykonawca.

3

właśnie, tylko wolałabym się czymś podeprzeć przy wykluczeniu, że osoba nieuprawomocniona wnosi wadium czy coś w tym stylu, może ktoś ma jakiś przykład z życia i z orzecznictwa?

4

jeśli wadium wpłaca osoba która nie jest wykonawca w rozumieniu art 2.11 to tak jakby nie zostało wpłacone przez te własciwą osobę, wtedy masz podstawe art 24.2.4

5

A jak dla mnie to jest istotne w czyim imieniu jest wnoszone wadium a nie przez kogo. Nie widze podstaw do wykluczenia smile

6

wpłacajacym nie jest wykonawca..komu je zwrócisz? wink

7

Wykonawcy wink

8

czyli uwazasz ze wystarczy sam fakt wniesienie a nie istotne jest kto wpłaca? wink

9

Istotne w czyim imieniu wpłaca wink

10

moze gdyby to bylo konsorcjum zgodziłabym sie z pojeciem wykonawcy i wniesienia przez dowolny podmiot  w imieniu ......ale tutaj wnosi ktos nie majacy z wykonawca nic wspólnego, nie przekonuje mnie ze na rzecz tego wykonawcy  smile

11

madziulek napisał/a:

nie przekonuje mnie ze na rzecz tego wykonawcy  smile

W imieniu Madziulku, w imieniu smile

12

a wiesz ciekawe czy mozna te analogie zastosowac do art.147? wink

13

Po za tym, przysle mi Wykonawca wniosek, ze zamyslał startowac,ale nie zdążyl złozyc oferty i żąda zwrotu  wpłaconego wadium  lub omyłkowo złozył na nasze konto , jak to nieraz bywało

14

Kasandra napisał/a:

Po za tym, przysle mi Wykonawca wniosek, ze zamyslał startowac,ale nie zdążyl złozyc oferty i żąda zwrotu  wpłaconego wadium  lub omyłkowo złozył na nasze konto , jak to nieraz bywało

No i?

15

i powinnam im zwrócic , a wykonawca własciwy nie bedzie miec zabezpieczonej oferty

16

A to, zdaje sie, jest problem wykonawcy a nie zamawiającego

17

Marko napisał/a:

A jak dla mnie to jest istotne w czyim imieniu jest wnoszone wadium a nie przez kogo. Nie widze podstaw do wykluczenia smile

Uważam tak samo. smile

18

Opcja 1: Jakaś firma wnosi dla Wykonawcy A wadium,
Ja to przyjmuję
Po jakims czasie jakas firma chce zwrotu "ze niby omyłkowo wpłaconego wadium"
PLUSY: ..............................
MINUSY: .............................
i tu znowu opcje: zwracam/nie zwracam : jeśli zwracam - Wykonawca A pyta gdzie moje wadium? jesli nie zwracam: jakaś firma -  na jakiej podstawie zatrzymuję ich wadium?

Opcja 2: Jakaś firma ....j.w
Wykluczam wykonawcę, z pow. brak wadium
PLUSY:   ........................
MINUSY: protest, wyciągniete z archiwum super orzecznictwa, mega arbitraze,

19

Mężczyźni kontra kobiety big_smile i = D

20

Jeżeli jakaś firma wpłaciła wadium w imieniu firmy A to tylko A jest podmiotem uprawnionym do występowania o zwrot - to po pierwsze. A co do megaarbitraży - zgoda, będą jeśli wykluczysz A bo X wpłacił wadium w imieniu A wink. Poza tym KIO jest bardzo sympatyczne - byłem wczoraj wink

21

a co wg. ciebie jest dowodem na to ze jakas firma wpłaca w imieniu drugiej?

22

wystarczającym dowodem

23

Marko napisał/a:

Poza tym KIO jest bardzo sympatyczne - byłem wczoraj wink

Niedawno mnie też zadowoliły panie z KIO, mój wyrok był nawet w Doradcy... smile

24

Kasandra napisał/a:

a co wg. ciebie jest dowodem na to ze jakas firma wpłaca w imieniu drugiej?

np. tytuł przelewu - wadium firmy A w postępowaniu na ....

25

Piotrek napisał/a:

Niedawno mnie też zadowoliły panie z KIO,

lol

Piotrek napisał/a:

mój wyrok był nawet w Doradcy... smile

W majowym?