1

Temat: remont biur a remont balkonu

witam smile

mamy do zrobienia remont balkonu (budynek wpisany do rejestru zabytków) za ok. 7.700 euro. w tym roku już mieliśmy remont biur za 20.000 euro (zrobiliśmy przetarg nieograniczony). czy ten remont balkonu powinienem połączyć wartościowo z tym pierwszym remontem i dla niego też zrobić PN czy mogę to potraktować jako oddzielne zadanie?

podobno remonty dotyczące tego samego budynku powinno się sumować razem.

pozdrawiam

2

Odp: remont biur a remont balkonu

a dlaczego wczesniej nie polaczyliscie tego??

3

sprawa tych 2 remontów zaczęła się już w 2007 roku. PN na remont biur Ośrodka Geodezji został ogłoszony na początku roku 2008 a balon chcemy remontować teraz. oba remonty są z innych środków (z funduszu geodezyjnego i ze środków własnych).
a czemu to nie było połączone to trudno mi odpowiedzieć. widocznie uznano, że to są roboty o różnym charakterze i potraktowano to jako 2 odrębne zadania.

gdzieś na jakimś forum znalazłem opinię: "W robotach budowlanych nie sumuje się zamówień. Każda robota jest szacowana odrębnie". chyba zbyt piękne aby było prawdziwe wink

4 (edytowany przez lolilap 2008-06-09 12:19:51)

tak wlasnie jest....

tyle ze z tym jednym obiektem trzeba uwazac

pytam bo jeszcze chcialbym sie upewnic czy srodki posiadaliscie od poczatku roku ? realizujac pierwsza inwestycje? czy sa to nowoodnalezione/przyznane srodki ?:)

5

w planie budżetu były obie pozycje. balkon jest na zewnątrz budynku, więc trzeba było poczekać na lepszą pogodę bo w zimie tego nie dałoby rady zrobić.
teoretycznie w tym pierwszym przetargu mogliśmy podzielić zamówienie na 2 części i problemu by nie było. teraz zostałem postawiony przez faktem dokonanym.
chciałbym uniknąć podczas ewentualnej kontroli zarzutu podziału zamówienia sta te moje dylematy.

6

mysle ze nie bedzie problemu z tym...

innego rodzaju zamowienie realizujesz.../teoretycznie/  nie dzielisz wlasciwie remontu na 2 czesci celem unikniecia stosowania UPZP....