1

Temat: pełnomocnictwo

Temat wielokrotnie pewnie wałkowany,ale...
Wykonawca X upoważnił swojego pracownika Y do reprezntowania w postępowaniu. Pan Y podpisał ofertę, załączniki, poświadczył dokumenty za zgodność -  łącznie z udzielonym sobie pełnomocnictwem.
Czy taki dokument jest nieważny?  bo chyba pełnomocnictwo powinno być złożone w oryginale lub kopii potwierdzonej notarialnie?   W związku z tym oferta podlega odrzuceniu na podst. art. 89 ust. 1 p. 8 - czy takie uzasadnienie będzie wystarczające?

2

Odp: pełnomocnictwo

lzmiuw napisał/a:

W związku z tym oferta podlega odrzuceniu na podst. art. 89 ust. 1 p. 8 - czy takie uzasadnienie będzie wystarczające?

Jak dodasz art. 99 par. 1 kc to powinno wystarczyć.

3

Piotrek napisał/a:
lzmiuw napisał/a:

W związku z tym oferta podlega odrzuceniu na podst. art. 89 ust. 1 p. 8 - czy takie uzasadnienie będzie wystarczające?

zgadzam się w 100% z Piotrem

4

Pytanko dla utwierdzenia stanowiska:
Dołaczono do oferty kserokopię wypisu  notarialnie udzielonego pełnomocnictwa potwierdzoną przez pełnomocnika(i to tylko na jednej stronie). Czy taka oferta też do odrzucenia?

5

Odrzucaj!

6

Dzieki, za utwierdzenie w odczuciach smile

7

dorota26 napisał/a:
Piotrek napisał/a:
lzmiuw napisał/a:

zgadzam się w 100% z Piotrem

A jeżeli wykonawca w ogóle nie dołączył pełnomocnictwa, wtedy podstawa prawna będzie taka sama?

8

lzmiuw napisał/a:

A jeżeli wykonawca w ogóle nie dołączył pełnomocnictwa, wtedy podstawa prawna będzie taka sama?

Wtedy art. 89.1.8 PZP w zw. z art. 104 KC.

9

Wykonawca nie dołączył do oferty kilku dokumentów w wymaganej przez zamawiającego formie, tzn. brakowało poświadczenia za zgodność lub było ono np. tylko na 1. stronie. Zamawiający wezwał do uzupełnienia, wykonawca złożył dokumenty, ale poświadczone przez pełnomocnika; nie dołączył pełnomocnictwa udzielonego tej osobie. Odrzucić na podst. art. 89 ust. 1 p. 8 w zw. z 104 kc? Czy może wykluczyć jako nie spelniającego warunków?

10

odrzucasz na podstawie 89.1.8 jako niezgodne z kc...wada oswiadczenia woli.

11

madziulek napisał/a:

...wada oswiadczenia woli.

A która? Podstęp czy groźba? big_smile

12

sorki......zboczyłam z kursu w kc ;P....ale dzieki za korekte w mysleniu wink

13

Witam wracając do tematu pełnomocnictwa, oferte odrzuciłem ale teraz mam watpliwosci po przeczytaniu artykułu w majowym numerze przetargow publicznych., gdzie autor zauwaza ze  tej naszej wyzej cyt. podstawy prawnej nie mozna odnosic do tresci oferty i jego zdaniem oferta taka jest wazna.

14

a co ciekawe podaje na dowód orzecznie KIO 36/08

15

i pare innych, ale co ciekawe w tym tegorocznym orezczeniu wyczytałem cos innego, chyba że.... nie potrafie ich zrozumiec ale co tam piszą cośtakiego:
"Pełnomocnictwo powinno byc złożone na pismie, zatem bez znaczenia jest przekonanie członków Komisji Przetargowej o posiadaniu przez Pania xxxx   umocowania do podpisywania
wszelkich dokumentów przetargowych. Ostatnie swiadczy też o braku istnienia kolejnej z
ww. przesłanek tj. pozytywnej wiedzy adresata oswiadczenia woli o braku umocowania
rzekomego pełnomocnika. Nie maja zatem w tym przypadku znaczenia oswiadczenia
przedstawicieli firmy  xxxx z dnia 2 i 3 stycznia 2008 r. (to ostatnie złożone w jezyku
niemieckim). Wobec powyższego oferta firmy xxxxx powinna zostac odrzucona
na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 8 ustawy Prawo zamówien publicznych."

Aż z ciekawoosci przejrze pozostałe argumenty, bo cosik mi sie widzi że gosciu "zaszalał" w interpretacji smile

16

znalazłem tez cos takiego, troche stare ale jadnak:
Zdaniem Zespołu Arbitrów, nie została też spełniona przesłanka odrzucenia oferty
wskazana w art. 89 ust. 1 pkt. 8 ustawy Pzp (tj. jeżeli oferta jest nieważna na podstawie
odrębnych przepisów). W tym przypadku, w szczególności znajdują zastosowanie przepisy
Kodeksu Cywilnego w zakresie czynności prawnych i wad oświadczenia woli odnoszące się do
czynności udzielenia pełnomocnictwa, nie zaś do formy dokumentu potwierdzającego fakt
udzielenia pełnomocnictwa. Dołączenie zatem do oferty kopii pełnomocnictwa udzielonego w
formie pisemnej, potwierdzonego za zgodność przez umocowaną osobę, nie wywołuje skutku w
postaci nieważności oferty bowiem żadne odrębne przepis prawa z faktem tym nie łączą takiego
rygoru.

17

a po co wam potwierdzenie notarialne ? na jakiej podstawie żądacie takie potwierdzenia ?

18

Domi napisał/a:

a po co wam potwierdzenie notarialne ? na jakiej podstawie żądacie takie potwierdzenia ?

na podstawie ustawy o notariacie.

19

jak dla mnie to jest oferta przetargowa a nie postępowanie sądowe - oryginał pełnomocnictwa to jak oświadczenie woli właściciela firmy a po co do przetargu mieszać notariusza chyba że to oświadczenie zastępujące zaświadczenie jak w przypadku podmiotów zagranicznych ????