1

Temat: brak ogłoszenia o unieważnieniu

Przetarg nieograniczony. Wpłynęła oferta ale została odrzucona więc przetarg unieważniono. Składający ofertę został powiadomiony o odrzuceniu oferty i unieważnieniu postępowania. Ogłoszenie o unieważnieniu nie zostało nigdzie zamieszczone, bo taka jest praktyka w naszej firmie. Wydaje mi się, że wszystko jest zgodnie z ustawą czyli o.k. Ale proszę o potwierdzenie mojego rozumowania.

I jeszcze jedno. Jeśli chcę ogłosić ponowny przetarg to czekam 7 dni od odebrania powiadomienia a potem ogłaszam przetarg. Czy tak?
Skoro to będzie nowe postępowanie to mogę zmodyfikować SIWZ przed ogłoszeniem.

Dzięki i pozdrawiam:)

2

Odp: brak ogłoszenia o unieważnieniu

oczywiscie rozumowanie prawidlowe
Jesli odrzucono oferte prawidłowow i ni ema żadnych obaw przed protestem czy odwołaniem (jesli przysługuje) to wg mnie nie masz co czekać 7 dni. I na koniec SIWZ jak najbardaziej mozesz zmienic.

3

Dzięki:)

4

W postępowaniu zostały złożone dwie oferty. Jedyne kryterium cena. Wykonawca, który złożył ofertę z niższą ceną nie złożył 2 wymaganych dokumentów na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu, został wezwany do uzupełnienia, ale dokumentów nie uzupełnił w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie.
Zostaje wykluczony z postępowania, a jego oferta odrzucona. Zawiadamiam go o tym.
Kwota  drugiej  oferty przewyższa kwotę jaka Zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia ( nadmieniam, że z wyjątkiem ceny druga oferta jest ok.!).
Teraz zawiadamiam o unieważnieniu postępowania  na podstawie art. 93 ust. 3 pkt.2 obu wykonawców, którzy złożyli oferty  na podstawie art. 93 ust.1 pkt 4..
Ale, czy tego nieodrzuconego powiadamiam, ze tego pierwszego wykluczyłam, a ofertę jego odrzuciłam- chyba nie. A co z zamieszczeniem informacji na stronie, zamieszczać, czy nie? Nie ma tu wyboru najkorzystniejszej oferty i wydaje mi się że nie.

5

25051968 napisał/a:

Ale, czy tego nieodrzuconego powiadamiam, ze tego pierwszego wykluczyłam, a ofertę jego odrzuciłam- chyba nie.

Ja bym wysłał do obu wykonawców jednakowe pismo, zawierające informacje o wykluczeniu pierwszego i uniewaznieniu postępowania. Jest jawność, równość i się nie pomylisz...:)
Na stronie nie trzeba zamieszczać tych informacji.

6

Dziękuję za odpowiedź .