1

Temat: Rażąco niska cena

Być może ten wątek był już poruszany lecz chciałem jeszcz raz go poruszyć. Zakup usług telefonii komórkowej. W ofercie przedstawiono nam aparaty telefoniczne w cenie 1 grosza. Czy to Rażąco niska cena? Wiadomo,  że na rynku telefony w promocji spredawane są po złotówce (co jest grubo poniżej ich wartości) ale operator odbiera sobie należność za telefony w poszczególnych opłatach abonamentowych. I tu jeszcze jedno pytanie- cena na ofercie winna zawierać wszelkie koszty i nie może być jakichkolwiek ukrytych należności. Wobec tego jeżeli podaje stawkę za połączenia to powinien to być koszt połączenia bez ukrytego kosztu aparatu. Dla mnie osobiście to że mam zapłacić grosza za telefon jest bardzo dobre ale jak odbierze to kontrolujący.

2

Odp: Rażąco niska cena

pipi67 napisał/a:

Zakup usług telefonii komórkowej. W ofercie przedstawiono nam aparaty telefoniczne w cenie 1 grosza. Czy to rażąco niska cena?

Skoro zamówienie dotyczy usług, to cena aparatów nie ma nic do rzeczy.

pipi67 napisał/a:

cena na ofercie winna zawierać wszelkie koszty i nie może być jakichkolwiek ukrytych należności.

A to dlaczego? Wykonawca kalkuluje ceny jak chce.

3

NO CHYBA NIE TYLKO USLUG SKORO KUPUJA TEZ TELEFONY smile 

A TAK WLASCIWIE TO JESTEM CIEKAW JAKIE WARUNKI POSTAWILISCIE?? smile

co do ukrytych kosztow.... a jak skonstruwaliscie kryteria oceny? na jaki czas zawieracie umowe??

4 (edytowany przez pipi67 2008-06-12 13:23:47)

Piotrek napisał/a:

Skoro zamówienie dotyczy usług, to cena aparatów nie ma nic do rzeczy.

A to dlaczego? Wykonawca kalkuluje ceny jak chce.

1. Jeżeli wartość usług jest wyższa niż dostaw całość zamówienia traktuje się jako usługę.

2. O.K. wykonawca kalkuluje cenę. ale mechanizm znany jest z podpisywnia umów indywidualnych - niska cena za telefon na początku, później odbierają sobie w abonamenci. A wogóle czy w polsce można coś jeszcze kupić za 1 grosz.

5

lolilap napisał/a:

A TAK WLASCIWIE TO JESTEM CIEKAW JAKIE WARUNKI POSTAWILISCIE?? smile

co do ukrytych kosztow.... a jak skonstruwaliscie kryteria oceny? na jaki czas zawieracie umowe??

Umowa podpisana została na trzy lata. Kryterium - cena w skład której wchodził abonament, cena rozów, SMS i telefonów. Najciekawsze jest to że do przetargu przystąpił tylko jeden operator.

6

A czy to nie będzie podobna sytuacja jak np w przypadku niskiej ceny w jednej pozycji kosztorysu?? Jak ktoś nam wyceni w kosztorysie załózmy 100 metrów kabla i wyjdzie 1gr za metr, ale cena oferty nie będzie nieprawdopodobnie niska i porównywalna z wartością zamówienia to całej oferty nie uznamy za ofertę z rażąco niską ceną.

Gwarantuję, że jakby kupowali same aparaty to nikt by im ich nie sprzedał za 1gr.