1

Temat: kryteria oceny ofert przy robotach

witam smile

mam do wykonania roboty za ok. 2 mln zł. chcę dać dwa kryteria oceny ofert:
cena 85%, no i 2 kryterium, z którym mam problem.
szefowi zależy, żeby zamówienie wykonywała firma z doświadczeniem.
planuję żądać od wykonawców dokumentów potwierdzających posiadane doświadczenie tj. dokumentów potwierdzających wykonanie 1 podobnej roboty jak nasze zamówienie.
jako 2 kryterium postawiłbym właśnie doświadczenie (15 %) i przyznał:
5 pkt za 1 wykonaną robotę (czyli za robotę, którą każdy wykonawca musi się wykazać)
10 pkt za 2 wykonane roboty
15 pkt za 3 wykonane roboty.

czy jest to dobre postawienie kryteriów oceny. może macie jakieś inne propozycje?

pozdrawiam.

2

Odp: kryteria oceny ofert przy robotach

Jak dla mnie  nie do przyjęcia. pachnie to  moim zdaniem kryterium dotyczącym właściwości wykonawcy a to jest niezgodne z 91.3. Ale zawsze mogę sie mylić smile

3

faktycznie coś w tym jest. jakoś przeoczyłem ten art.

4

pawcio napisał/a:

Jak dla mnie  nie do przyjęcia. pachnie to  moim zdaniem kryterium dotyczącym właściwości wykonawcy a to jest niezgodne z 91.3. Ale zawsze mogę sie mylić smile

absolutnie pawcio ma rację

tak mógłbyś opisać sposób kwalifikacji np w przetargu ograniczonym ale w pn to nie przejdzie

5

postaw dobrze warunki + okresl dokladnie przedm zam.

kryteria oceny ofert dotyczyc moga jedynie przedmiotu zamowienia. i ja stosuje glownie 100% cena - przy spelnieniu wkow powyzej

6

zgadzam sie w 100 % z lolilap smile, warunki to podstawa, innej recepty na  odsiew miernych i znalezienie dobrego wykonawcy nie mam.

7

a może jakaś podpowiedz odnośnie warunków. to moje pierwsze większe roboty wiec jestem trochę zielony. myślałem, żeby od wykonawców żądać dokumentów potwierdzających wykonanie min. 3 podobnych robót jak nasze zamówienie.

przedmiot zamówienia będzie określony przez dokumentacje projektową, przedmiar robót, stwior więc tu nie będzie problemów chyba ze projektant coś przeoczy.

8

dołóż jeszcze standardowy o dysponowaniu osobami o odpowiednich kwalifkacjach, jakies oc.  resztemozna darowac (im wiecej dokumentów tym wiecej uzupełniania) smile

9

jaka jest specyfika tej rboty?? czego dot??

10

robota ogólnie polega na wymianie pokrycia dachowego na zabytkowym budynku szkoły. dokładnej specyfikacji jeszcze nie znam bo projektant ją opracowuje, a mnie poproszono o pomoc naszej jednostce i opracowanie ogólnej instrukcji.
na pewno będzie wymiana dachówki, belek i tego typu spraw.

11

znam już konkrety. robota będzie polegać na wymianie pokrycia dachowego tj. zdjęcie dachówki i położenie nowej dachówki tzw. karpiówki ceramicznej.

chcę postawić warunek, że wykonawca musi się wykazać wykonaniem jednej roboty polegającej na wymianie pokrycia dachowego dachówką karpiówką ceramiczną? czy podanie konkretnego typu dachówki to nie będzie utrudnianie uczciwej konkurencji?

pozdrawiam

12

sądzę że najważniejsze jest aby ten wykonawca miał doświadzenie więc zażądaj aby wykazał się wykonaniem np. conajmniej trzech robót polegających na wymianie pokrycia dachowego a wartość każdej z robót wynosiła conajmniej (no właśnie dlaczego ta twoja robota ma kosztować aż tak dużo? - ile m kw ma ten twój dach?)
a co do kryteriów to ja preferuję 100% cena

13

na początku tam miałem postawiony warunek, ale szef powiedział że lepszy będzie warunek dotyczący powierzchni, mamy prawie 5.000 m2 do wymiany ale szef stwierdził, że wystarczy jak wykażą się 1.000m2. oprócz położenia nowej dachówki jest jeszcze konserwacja elementów drewnianych i montaż instalacji odgromowej. ale główny zakres to wymiana dachówki, więc na to kładziemy warunek. chodzi tylko oto, czy mogę podawać w warunku konkretny typ dachówki jaki my kładziemy.

pozdrawiam

14

Tak jak danaug proponuje - najlepiej, tylko nie przesadź z wartością wykonanych robót - nie wiem czy ktoś miał okazję przekładać dach, za powiedzmy mln zł. Właśnie, czemu tak drogo?

15

tak wynika z kosztorysu inwestorskiego. budynek zabytkowy, kupa dachówki do wymiany. trudno mi powiedzieć. a odnośnie warunku to będę musiał zrobić tak jak szef każe i nie ma gadania. obawiam się tylko czy mogę podać nazwę tej dachówki czy zostawić ogólnie że dachówka bez wnikania jakiego typu.
chciałem zrobić tak jak proponuje danaug, ale cóż chcieć to nie zawsze móc sad

16

ok. nie ma problemu - ale możesz zostać bez wykonawcy jeżeli zbyt wygórujesz warunek
czy układanie tego typu dachówki jest jakieś szczególne? bo jeżeli nie bardzo to nie radzę podawania typu

17

Zgadzam się z danaug i Ingą, wystarczy jak napiszesz o robotach z wymianą pokrycia ewenualnie możesz wśród tych 3 robót zażądać jednej z wyminą konkretnie dachówki ceramicznej i to powinno ci wystarczyć , co do wartośći to niech szefunio twój weźmie pod uwagę że możesz miec problemy z wykonawcami, bo trzy duże roboty to wcale nie tak łatwo. Osobiście zdarzyła mi sie jedna firma na kilka przetargów , która mogła mi przedstawić trzy referencje o wiekszej wartości, dlatego teraz ządam z reguły jednej  (jesli chće żeby wyszedł przetarg) lub na maksa dwóch robót jesli chcę mieć naprawdę porządną firmę, tyle że czasem jest to drożej i niekoniecznie sie pojawi taki dobry big_smile

18

zamierzam, żądać min. 1 roboty, czyli jak się wykażą 1 to będzie spełniony warunek. nacisk kładziemy na powierzchnię dachu a nie wartość roboty, dlatego ten warunek o pow. min. 1000m2, jak ktoś umie położyć 1000 to i położy 5000m2. też jestem przeciwny podawania konkretnego typu dachówki. przecież jak umie położyć jeden typ dachówki to inny też położy. przynajmniej tak mi się wydaje.

19 (edytowany przez pawcio 2008-06-25 09:17:36)

i słusznie ci się wydaje smile

20

jeżeli w swiz zakładam, że wykonawca ma załączyć do oferty harmonogram rzeczowo-terminowy wykonania robót (nie załączam żadnego formularza do wypełnienia, tylko wykonawca sam ma taki harmonogram sporządzić), to co w przypadku, gdy nie załączy do oferty tego harmonogramu? odrzucam ofertę bo niezgodna z swiz czy może wzywam do dostarczenia tego harmonogramu?
wezwanie nie bardzo mi pasuje bo to przecież to nie jest żaden z dok. potwierdzających spełnianie warunków udziału.

21

po co ci ten harmonogram - może chodzi o finansowanie i wtegy rzeczowo - finansowy ale to wystarczy na etapie podpisywania umowy - napisz w siwz że wykonawca, który wygra będzie zobowiązany przed podpisaniem umowy przedłożyć harmonogram - nie rób sobie niepotrzebnie kłopotów bo przy takich zapisach to o nie nie trudno

22

wiem, że to jest robienie niepotrzebnych kłopotów. tylko co ja mogę, wypełniam polecenia innych. faktycznie lepiej było by wpisać taj jak radzisz. szefom chodzi o harmonogram rzeczowo-terminowy tzn. że do tego dnia zrobią to a do innego tamto. w którym miejscu swiz najlepiej byłoby ująć ten zapis (tak żeby miało to ręce i nogi)?

23

Nie powinno się żądać na tym etapie harmonogramu. Wiadomo, że Wykonawca i tak musi się wyrobić do pewnego terminu, określonego w SIWZ. Jeśli musiałby np. jakąś część wykonać wcześniej, bo powiedzmy, wygasa jakieś pozwolenie, to należy to też zaznaczyć w SIWZ przy terminach.
Harmonogramu najlepiej żądać przy podpisaniu umowy, wtedy Wykonawca wie, jak ma sobie robotę ustawić, przecież może robić w tym czasie też inne roboty, w innym miejscu i musi się zorganizować. A tak - nawet nie wie kiedy podpisze umowę, to jak ma zrobić harmonogram.
Takie jest moje zdanie.

24

odnośnie jeszcze warunku czy postawienie dodatkowo warunku, że wykonawca wykonał wymianę pokrycia dachowego z dachówki o pow. min. 1000m2 na OBIEKCIE ZABYTKOWYM, to nie jest zbyt duże ograniczenie grona potencjalnych wykonawców?

i drugie pytanie odnośnie słowa WARTOŚĆ, które jest używane w rozporządzeniu odnośnie wykazu robót. czy należy to rozumieć, że chodzi o wartość pieniężna? czy należy to rozumieć bardziej ogólnie? np. jak w moim przypadku wartość = powierzchnia dachu?

25

1/ myślę że poważnie ograniczasz grono wykonawców, ale jeżeli u was macie rynek zamawiającego a nie wykonawcy to pewnie znajdziesz całą masę takich wykonawców - ja bym zrobiła inaczej
2/ "wartość " chodzi o pieniążki