1

Temat: wzór umowy

W PN w SIWZ był zapis, iż do oferty należy dołączyć oświadczenie, że oferent zapoznał się z treścią umowy i przyjmuje ja bez zastrzeżeń. Jeden z oferentów do formularza oferty dołączył zaakceptowany wzór umowy (akceptacja ta to postawiona pieczątka firmowa na wzorze umowy na każdej stronie). Pyt:
1. Czy mogę to uznać za spełnienie warunku?
2. Czy odrzucić ofertę?
2. Czy wezwać do uzupełnienia?

2

Odp: wzór umowy

Czy oprócz pieczątki jest na tym wzorze podpis lub parafka Wykonawcy?

3

Jest to pieczątka firmowa z nazwą firmy, imieniem i nazwiskiem Prezesa i jego podpis

4

czyli akceptuje warunki - zostaw jak jest

5

Podpis Wykonawcy i jego pieczątka na wzorze umowy jednoznacznie stwierdza, że go akceptuje.
Jest OK

6

ruda napisał/a:

Podpis Wykonawcy i jego pieczątka na wzorze umowy jednoznacznie stwierdza, że go akceptuje.
Jest OK

i jednoznacznie mozna stwierdzic ze umowa została podpisana w niewłasciwym momencie postepowania  wink.....ale co tam

7

madziulek napisał/a:

i jednoznacznie mozna stwierdzic ze umowa została podpisana w niewłasciwym momencie

Jednostronnie.... tongue

8

madziulek napisał/a:
ruda napisał/a:

Jest OK

i jednoznacznie mozna stwierdzic ze umowa została podpisana w niewłasciwym momencie postepowania  wink.....ale co tam

To jest tylko wzór umowy a nie umowa.

9

parafowany wzór umowy to dla was:
- parafowana każda strona wzoru umowy?
- podpisana i opieczętowana każda strona wzoru umowy?
Jak dla mnie wystarczy parafka na każdej stronie..

10

Jest ok zaakceptował wzór umowy , w formularzu ofery można wstawic jako kolejny punkt oswiadczenie ,że akceptują wykonawcy istotne postanowienia umowy bez zastrzeżeń

11

a jeżeli w formularzu ofertowym jest zapis "Oświadczamy, że projekt umowy stanowiący załącznik do SIWZ został przez nas zaakceptowany.Zobowiązujemy się, w przypadku wyboru naszej oferty, do zawarcia umowy na warunkach określonych w projekcie umowy, w miejscu i terminie wyznaczonym przez Zamawiającego." i dodatkowo żądam w SIWZ załączenie parafowanego wzoru umowy  a badajac oferty mam oczywiści  formularz ofertowy z ww zapisem podpisany przez oferenta a brak jest parafowanej umowy to mogę odrzucic ofertę? Wiem, że trochę sam sobie ukreciłem stryczka smile ale jak z tego wyjść obronną ręką. Będę wdzięczny za radę

12

milosz2005 napisał/a:

mam oczywiści  formularz ofertowy z ww zapisem podpisany przez oferenta a brak jest parafowanej umowy to mogę odrzucic ofertę?

Nie radze... big_smile

13

Dzięki tak też myślałem

14

Tylko jest tak, że ogłosiłem przetarg na dowóz dzieci do 4 szkół w roku szkolnym 2008/2009 (w dni nauki szkolnej).  Otrzymałem dwie oferty. Jeden oferent daje w ofercie dzienny koszt dowozu do poszczególnych szkół drugi koszt dowozu do poszczególnych szkół w całym okresie zamówienia. W SIWZ ani w ofercie nie było to doprecyzowane (był zapis "łaczna cena za przedmiot zamówienia").  Jedyne kryterium cena. Z kolei w projekcie umowy jest "Za usługi, o których mowa w § 1 zleceniodawca płacić będzie przewoźnikowi za dzienny dowóz uczniów na zajęcia szkolne i odwóz z powrotem po zajęciach należność w wysokości..." oraz "Za wykonanie usługi strony rozliczać się będą fakturami wystawionymi przez przewoźnika. Ilość dni w miesiącu wykonanych usług przewozowych winna być potwierdzona przez Dyrektora szkoły za dany miesiąc."
Przetarg ogłaszamy od kilku lat. Zawsze ci sami dwaj oferencji. Zawsze podawali obydwaj w ofercie dzienny koszt dowozu teraz nie i zagwostka smile. Jak wybrnąć? Stąd moje poprzednie pytanie.