1

Temat: unieważniona część

Witam!
Mogłby ktoś podać mi namiary na jakąś opinię lub artykuł prasowy na potwierdzenie stanowiska, że w sytuacji gdy w zamówieniu podzielonym na części, wartość unieważnionych pakietów nie sumuje się z pakietami rozstrzygniętymi przy wszczynaniu nowego postępowania oraz, że w stytuacji gdy wartość ta jest poniżej progu to nie stosuje się ustawy.
Z góry dziękuje.

2

Odp: unieważniona część

Mógłbym podać tylko namiar na własną opinie - na tym forum wyrażoną ale to pewnie za mało tongue

3

Twoje opinie Marko są zawsze jak najbardziej mile widziane tongue smile

4

Mnie to wystarczy, ale niestety musze mieć "mocne" argumenty na potwierdzenie tej tezy.

5

Grami poszukamy - jak znajdziemy to sie odezwiemy wink
Madziulku -> i vice versal tongue) smile

6

Wielkie Dzięki

7

Grami -> jak masz to zajrzyj a jak nie masz to spróbuj dotrzeć do Zamówienia Publiczne Doradca 12/2006, s.19 Ponoć tam coś znajdziesz.

8

OK , zgadzam sie na ten versal wink...  wilk w owczej skórce ?  nie moge uwierzyć tongue smile ale milutkie smile

9

Dziękuje, właśnie przeczytałem. Jesteście bardzo pomocni. Jak będziecie mieć coś jeszcze to dajecie znać. A poza tym dzwoniliśmy do UZP i lekko mówiąc ich interpretacja była dwuznaczna smile, ze wskazaniem na konieczność przeprowadzanie procedury zgodnie z pzp

10

Ja nigdzie i nigdy nie spotkałam się z opinią (poz tym forum) żeby można było nie łączyć wartości części zamówienia unieważnionej - wartość szacunkowa została ustalona i każde z kolejnych postępowań należy przeprowadzać tak jakby wartośćąbyła nie ta część lecz całość,(może trochę chaotycznie piszę - ale ja też szukałam podstawy żeby można było nie zastosować ustawy do tej cz. u nieważnionej - niestety nic z tego)

11

no właśnie , ja raczej jestem za zapisem art.32.4 w tej sprawie smile -wartość zamówienia to wszystko razem, ale to tylko moje zdanie wink

12

Niestety, mimo, że nie jest mi również na rękę muszę się zgodzić z Danaug sad
Włąśnie teraz będę miałą podobną sytuację z postępowaniem unijnym. Dwie części unieważniłam i teraz będę robić jeszcze raz - również w procedurze unijnej.

Zawsze można się tą opinią pracownika UZP starać obronić - jeśli się zrobi tak, jak jest opisane w tym artykule "Zp-doradca"
Pozdrawiam.

13

Jeżeli ktoś z Państwa wykaże mi, że naruszam art. 32.2 udzielając zamówienia na część o wartości 5 tys na podst. 4.8 jako jedyną pozostałą z 15 części o łącznej wartości 100 tys euro to gratuluje wink. Szanuje Wasze zdanie ale w tym przypadku sie z oponentami nie zgodze - z resztą tyle razy już temat był wałkowany i wciąż wraca jak bumerang i wciąż zdania są podzielone smile. Pozostając nieugiętym odsyłam jeszcze tutaj. Miłego dnia życze szczególnie nadgorliwcom tongue

14

A ja w pełni popieram opinię Pani Naczelnik Wydziału Legislacji w Departamencie Prawnym Urzędu Zamówień Publicznych.

P.S. Marko! A czytałeś pierwsze pytanie na tej stronie? Czy informować wykonawców o proteście, który zamierzam odrzucić? tongue

15

Na której stronie bo nie jarze?

16

Owszem Marko, zgodzę się z Tobą  - bywam nadgorliwa... wink

17

Marko napisał/a:

Na której stronie bo nie jarze?

też ta sama strona 19 "zp-doradca"
Z tym zdaniem się zgodzę, bo taką opinię cztałam parokrotnie i nie tylko na łamach tego pisma.
Pozdrawiam

18

Oprócz artykułu, który przywołal Marko jest jeszcze artukuł w Doradcy nr 3/2006 str. 32.
Argumenty za przeprowadzeniem postępowań na unieważnione części zgodnie z pzp opierając się na art. 32.4 być może są trafne, ale jak do tego się ma brzmienie art. 35. Często bywa tak, że pomiędzy uruchomieniem dwóch postępowań upływa okres dłuższy niż 3 miesiące
Poza tym  czy przy ustalaniu wartości zamówienia powtórzonego bierzemy pod uwagę wartość szacunkową z poprzedniego postępowania czy też wartość netto wynikającą z umów zawartych na rozstrzygnięte części.
Na jednym ze szkoleń w których uczestniczyłem szkolący powiedział, że jest wręcz zakaz stosowania ustawy ponieważ pierwsze zdanie art. 4 brzmi "Ustawy nie stosuje się..." a nie np. "Zamawiający nie musi stosowań ustawy..." aczkolwiek nie ma żadnych sakncji w postaci zastosowania ustawy pzp, a w przypadku nie zastosowania są w postaci art. 200 i art. 201

19

Aaaaa, niestety nie mam wiec nie widziałem - namiar ktoś podał na forum - ja tylko podałem dalej. Prenumerate Doradcy wyżebrałem na ten rok... yikes
Widziałem natomiast pkt 3 komentarza do art. 181 w Blue Booku tongue

20

Marko napisał/a:

Widziałem natomiast pkt 3 komentarza do art. 181 w Blue Booku tongue

Czyżbyś stosował wnioskowanie a contrario dokonując wykładni tekstu komentarza? tongue

21

Czytałam opinię Marko wyrażoną na forum (przykład z komputerami i drukarkami) i nie bardzo jakoś mogę się zgodzić z tym, że jeśli część zadań zakończę umowami a część unieważnię to w sytuacji powtórki, jeśli wartość tej pozostałej grupy nie przekroczy mi 14 tys euro to będę mogła kupić to spoza ustawy. Mi to podpada pod dzielenie zamówienia na części. jeśli mam planowane coś do kupienia w ciągu roku to wartością zamówienia jest wartość wszystkich części, składających się na całość tego zamówienia (tj.np  komputery, drukarki). Formy dzielenia zamówienia przewidziała ustawa (albo jedno postępowanie z możliwością składania ofert częściowych bądź kilka osobnych procedur). I teraz jeśli część z tego kupię a część nie to moim zdaniem nie jestem uprawniona do przyjęcia za szacunkową tej wartości niższej (tj. tych pozostałych do zakupu w powtórce). Bo ta powtarzana część nadal wchodzi w skład całości zamówienia, stanowiącego mój punkt wyjściowy.

22

Cóż... poprzestane na stwierdzeniu, że masz prawo sie ze mną nie zgadzać smile a ja z Tobą co niniejszym czynie. Uzasadnianie sobie daruje bo było tyle razy, że aż za dużo... smile

23

Wiem, że uzasadnień było dużo bo czytałam. I myślę, że wszystko rozbija się o to co rozumiemy pod pojęciem "zamówienia", którym operuje art. 32 ustawy;)

24

Pewnie masz racje co do tego co rozumiemy. Mojej wersji nie kwestionowało RIO, NIK i potwierdzała ją była wiceprezes UZP a Twoją wink

25

coz dodac smile moje rowniez przeszly kontrole i nie bylo zastrzezen smile agusia jesli zrobisz powtorne postepowanie powyzej progu tez sie nic nie stanie ale....