1

Temat: grupa : warzywa , owoce...

witam

Pytanie moje dotyczy szacowania wartości zamówienia na dostawy warzyw i owoców.

Może ktos wyjasnić róznice  pomiędzy grupami 011 a 153.

Leszek

2

Odp: grupa : warzywa , owoce...

Szacowanie wartości nie ma nic wspólnego z CPV od 2 lat. Teraz szacujemy wg rodzaju zamówienia a kody CPV służą do opisu przedmiotu zamówienia smile.

3

Marko napisał/a:

Szacowanie wartości nie ma nic wspólnego z CPV od 2 lat. Teraz szacujemy wg rodzaju zamówienia a kody CPV służą do opisu przedmiotu zamówienia smile.

Marko napisał/a:

Marko,  wiem że szacujemy w/g  grup tego samego rodzaju , ale tu zaczynają sie schody, gdyż brak jednoznacznej  interpretacji / chyba że Ty dysponujesz takową /.
W/g Komisji Europejskiej " dostawy produktów przeznaczone do identycznego lub podobnego sposobu użytku"...., . lub inna opinia :  " dostępne u tego samego producenta lub w tym samym sklepie.....  życzę powodzenia przy grupowaniu dostaw żywności.

Co do kodów  CPV oczywiście  masz racje , chodzi o opis przedmiotu zamówienia .

4

Co do żywieniówki : mięso i wędliny jako jedną grupe, owoce i warzywa jako drugą (łącznie z przetworzonymi), nabiał oddzielnie, pieczywo oddzielnie. Tak grupują moi "podwładni" wink.

5

Marko napisał/a:

Co do żywieniówki : mięso i wędliny jako jedną grupe, owoce i warzywa jako drugą (łącznie z przetworzonymi), nabiał oddzielnie, pieczywo oddzielnie. Tak grupują moi "podwładni" wink.

Można i tak ale ;

mięsa i wyroby woł/wp ,  niewiele mają wspólnego z drobiem i wyrobami drobiowymi,               ziemiaki, aronia,ogórki . porzeczki .....pochodne przetworzone , jezeli mają być świadczone przez jednego wykonawcę , to nigdy nie dotrzesz do producenta / gdzie powinno być teoretycznie  najtaniej/.Cytrusy to całkiem inny temat, itd. Oczywiście można tworzyć pakiety i dopuszczć oferty częściowe, ale sposób szacowania wartości pozostaje dalej niepewny.

6

W związku z waszymi rozważaniami mam małe pytanko: mianowicie dokonano zakupu warzyw i owoców (osobna procedura na owoce, osobna na warzywa). W związku z tym, że warzywa świeże i owoce wchodzą w skład jednego zamówienia, wartość tych dwóch postępowań stanowi moją szacunkową wartość zamówienia - powyżej 133 tys. euro. Dodam, że w ramach każdej z tych procedur dopuszczalne było składanie ofert częściowych. W związku chciałabym wiedzieć co myślicie o sytuacji, w której część zadań "wyszła", tj. udzielono zamówienia a część musiała zostać unieważniona. Trzeba przeprowadzić powtórkę.  Oczywiście, związku z tym, że powtarzam tylko to co nie wyszło wartość sumowana tych dwóch procedur daje mi wartość mniejszą niż 133 000 euro. Ja poprowadziłabym te powtarzane  postępowania na zasadach powyżej progu w związku z tym, że oszacowana wartość zamówienia wynosi powyżej progu, a fakt, że prowadzę powtórkę nie upowaznia mnie do oddzielenia tych procedur od poprzednich części, prawda?

7 (edytowany przez pawcio 2008-06-18 05:47:52)

Ja do powtórki zastosowałbym przepisy stosownie do szacunkowej wartośći tej powtórki czyli w twoim przypadku poniżej progu. Należyta staranność zachowana. Ale moge sie mylić tongue co w zamówieniach nie jest nowiną:)

8

i tu pawcio masz racje smile

9

Miło słyszeć, że ktoś  mnie popiera, to jak ładowanie akumulatorów tongue

10

pawcio napisał/a:

Miło słyszeć, że ktoś  mnie popiera, to jak ładowanie akumulatorów tongue

Fajnie sie motywujecie panowie big_smile
Jak to tak dobrze działa to ja też Cie popieram tongue