1

Temat: Omyłka oczywista ?????

oczywista Omyłka jak by nie było to ciekawy temat i ja nie potrafię sobie z nim poradzić a więc sprawa wygląda tak jest cena kosztorysowa i:
1. Wykonawca w ofercie podał cenę netto (słownie i cyfrą) ok,  VAT cyfra 3180,00 a słownie "trzy sto osiemdziesiąt" a z ceną brutto zrobił tak cyfra 22180,00 a słownie "dwieście dwadzieścia jeden osiemdziesiąt" - brak wpisania tysięcy i w brutto powiększył cenę. Co zrobić bo w formularzu cenowym wyliczył cenę dobrze i dobrze podał słownie czy można to uznać za oczywistą omyłkę pisarską????
2. Zamawiający żądał obliczenie dla jednostek km a wykonawca podał cenę w ofercie na m (metr) dopisując w rubryce cenę jednostkową łamane na m i policzył w wartości netto dla żądanej ilości kilometrów (1 km --- 23/m --- 23000 zł) czy jest to poprawne czy w tej sytuacji nie powinniśmy tego przeliczyć i potraktować jako oczywista omyłkę art 88.1.1.a i podać że jest to 23 zł ??????

Mam nadzieję że bardzo nie zagmatwałam i wiecie o co chodzi i ktoś mi pomoże co z tym kwiatkiem zrobić.

Pozdrawiam

2

Odp: Omyłka oczywista ?????

No cóż czy pisze nie jasno czy nikt mi nie pomoże sad(((( Proszę
Mam jeszcze jedną wątpliwość tak przy okazji czy jeśli wymagaliśmy realizację zamówienia do 31.08.2008 i tak było w oświadczeniu w którym wykonawca skreślił taka datę i napisał termin realizacji 31.10.2008 czy w tej sytuacji oferta jest niezgodna z SIWZ i mam ją odrzucić.

Proszę Proszę Proszę niech ktoś pomoże

3

tez mam takie dylematy, ale chyba marko i piotrek-słonik sobie na wakacje pojechali lub znalezli atrakcyjniejsze forum :-)

4

DKO76 napisał/a:

No cóż czy pisze nie jasno czy nikt mi nie pomoże sad(((( Proszę
Mam jeszcze jedną wątpliwość tak przy okazji czy jeśli wymagaliśmy realizację zamówienia do 31.08.2008 i tak było w oświadczeniu w którym wykonawca skreślił taka datę i napisał termin realizacji 31.10.2008 czy w tej sytuacji oferta jest niezgodna z SIWZ i mam ją odrzucić.

Proszę Proszę Proszę niech ktoś pomoże

odrzucić

5

odrzucic i nie masz problemu z omylka smile tak??

wykonawca poprzez ww zapis oswiadcza ze nie jest w stanie wykonac zamowienia w wymaganym terminie .

6

Kasandra napisał/a:

piotrek-słonik

Obawiam sie, że pomyliłaś osoby big_smile

7

Dzięku dzięku po stokroć dzięki że ktoś choć część dylematów rozwiał.
A drążąc temat co zrobic jeśli w formularzu cenowym w rubryce gdzie jest "Stawka VAT" wpisał zamiasc 22 czy 7 to wartośc wyliczonego podatku czy tez odrzucić mnie się wydaje że tak ale prosze o konsultację.

8

Jak  zastosował niewłasciwą stawke to  odrzucić i juz

9

Nie stawkę dobrą zastosował tylko że nam chodziło o wpisanie stawki a nie wartości VAT i dlatego nie wiem czy mam odrzucić czy też jest ok.

10

Jeżeli wyliczona wartość vat odpowiada stawce jaka winna byc zastosowana to ja bym nie odrzucił

11

Chyba masz rację bo przecież nie ma to wpływu na ofertę nic nie zmienia cena nadal pozostaje ta sama.