1

Temat: zmiana terminu realizacj w umowie

Witam
Mam duzy problem!!! Rozstrzygnelismy przetarg nieograniczony prowadzony jeszcze przed nowelizacja z maja br powyzej 60.000EURO i wybralismy oferte najkorzystniejsza. Termin realizacji zadania w SIWZ okreslono najpożniej do 30.10.2006r i nie byl on w kryteriach wyboru oferty. Wybor oferty przedluzal sie i musielismy wystapic z prośba o przedluzenie terminu zwiazania oferta W zwiazku z powyzszym zamiast rozstrzygnac postepowanie w lipcu oglosilsmy wybor dopiero teraz. Czy mozliwe jest zawracie umowy z przedluzonym terminem realizacji zadania- wiadomo ze wykonawca na pewno nie zdazy w terminie? Czy lepiej w tej sytucji zawrzec umowe z wymaganym terminem do 31.01.06 i potem przedluzyc ja aneksem. Wiem, ze w tej sytuacji nalezałoby uniewaznic postepowanie- ale nie mamy czasu na ogloszenie nowego a przepadna pieniązki. Jakie jest najlepsze wyjscie z tej sytuacji.

2

Odp: zmiana terminu realizacj w umowie

Umowa zgodna z SIWZ i aneks po dłuższym czasie. Bo wg ustawy powód zmiany nie moze byc znany w chwili zawarcia umowy. (Chyba ze wraz ze zmiana terminu wykonawca zgodzi sie na obnizke wynagrodzenia)

3

O ile dobrze zrozumiałem to wybór oferty nastąpił teraz (cokolwiek to znaczy - przydałoby sie sprecyzować). Jeśli tak to nikt mi nie wmówi, że podpisując umowe fakt niewykonalności umowy w terminie był nieznany...

4

zastanawiam sie teraz tylko czy umowe zawieram wedlug nowych czy wedlug starych przepisow Postepowanie prowadzialam wedlug starych a umowa Moze mozna skorzystac z art. 140 ust.2

5

magdusia napisał/a:

zastanawiam sie teraz tylko czy umowe zawieram wedlug nowych czy wedlug starych przepisow Postepowanie prowadzialam wedlug starych a umowa Moze mozna skorzystac z art. 140 ust.2

Niestety nie sad

6

a z przepisow koncowych nie wynika ze do umow stosuje sie nowe przepisy????

7

Sorki - bzdura z mojej strony - do umów zawartych przed nowelizacją rzecz jasna

8

W sumie to niewiele zmienia skoro piszesz że wyboru dokonaliście teraz - nie widze podstaw do zastosowania 140.2