1

Temat: Nieuczciwa konkurencja

Witam

Mam następujący problem, oferta złożona przez nas Zamawiającemu został odrzucona z art. 89 ust. 1 pkt 3 "Zamawiający odrzuca ofertę, jeżeli jej założenie stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji" oraz z art. 89 ust. 1 pkt 4 czyli rażąco niska cena.

Zarzucono nam, że cena jednostkowa jest ceną nierynkową.

Czy w proteście mogę za dodatkowy argument użyć oficjalnych wyników (gdzie zamówienia zostały już udzielone) z innych przetargów dot. takiego samego zamówienia, w których to inni wykonawcy zaproponowali ceny jednostkowe równe naszym?

2

Odp: Nieuczciwa konkurencja

Ciekawe...
1. Zamawiający wezwał do wyjaśnienia ceny?
2. Nie zawsze cena jednostkowa = cenie oferty i tym samym cena oferty nie musi być rażąco niska...

3

Zamawiający wezwał do złożenia wyjaśnień. Odpowiedź została udzielona.

Do protestu jako załącznik wysłałem wyniki udzielonego zamówienia (praktycznie identyczne zamówienie). Mimo wszystko, protest oddalony, cena jednostkowa rażąco niska. Na potwierdzenie Zamawiający powołał się na wyrok arbitrów UZP/ZP/0-210/07 "wyznacznikiem rażąco niskiej ceny nie może być wyłącznie wartość zamówienia z podatkiem VAT ale również tym wyznacznikiem powinny być ceny innych ofert."

Może ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem, ale moim zdaniem odnosi się to do łącznej wartości zamówienia i potwierdza tylko moja tezę.

Złożono 3 oferty:

1. 240 000 zł
2. 230 000 zł
3. 140 000 zł

Budżet zamawiającego 310 000 zł. Nas odrzucono (oferta nr 2), "wygrała" nr 3. Gdzie rażąco niskiej ceny "nie ma".

Kryterium były punkty za każdy z elementów.

4

Jaja w biały dzień...

5

Witam,
no, no bardzo interesujace mam podobną sytuację wzięłam od dostawcy pisemne oswiadczenie że podane ceny w przetargu są wyższe niż te po których kupuję:)
Dostawca potrwierdził mi na pismie i to jest wystarczajacy dokument potwierdzajacy że nie powinnam zostać odrzucona z powodu  rażąco niskiej ceny,napisałam protest na wybór oferty oczywiście droższej i czekam...