1

Temat: jak to tam z tymi podpisami

W SIWZ mamy jaktam zapis dot. sposobu podpisów oferty, ale to tylko sugestia, natomiast jakie są wytyczne odnośnie dokładnego podpisywania oferty, nie chodzi przez kogo, tylko na jakiej podstawie wykluczyć Wykonawce,jesli nie uzupełnił podpisu np. na 1 z 50 stron oferty?

2

Odp: jak to tam z tymi podpisami

Oferta winna byc podisana na ostatniej stronie. Inne wymogi dotyczace podpisywania oferty są wymogami natury formalnej - nie spelnienie ich nie stanowi podstawy do odrzucenia oferty, a tym bardziej do wykluczenia wykonawcy...

3

piszę "oferta" nie  w sensie oferta cenowa, tylko całość, chcesz powiedzieć ze wystarczy tylko jeden podpis a reszta sie nie liczy?

4

Powszechna praktyka jest taka: dany dokument podpisuje sie na ostatniej stronie; wymóg podpisania oferty na wszystkich stronach (np. pod rygorem nieważności) nie znajduje oparcia w przepisach prawa, ani też w powszechnie stosowanej praktyce w tym zakresie. Jeżeli "oferta cenowa"(1) stanowi fragment treści "oferty jako całość"(2), tzn. nie jest odrębnym dokumentem to wystarczy tylko podpis na ostatniej stronie tej drugiej.

5

to ok, jesli chodzi o dokument kilku-stronicowy to faktycznie podpis na ost. stronie. Mam kilka zaświadczeń o uprawnieniach i żaden z nich nie został podpisany wogole. W pismie o uzupełnienie mam taką programową regułkę, "jesli wyk. nie uzupełni dokumentów  /w sensie: podpisanych/ w terminie do dnia ......... zostanie wykluczony z postępowania". I stąd moje pytanie na jakiej podstawie dokładnie wyklucza sie z tego powodu. Ze nie spełnia wymogów?

6

Podpisanie oferty a poświadczenie za zgodność kopii uprawnień stanowi pewną różnice. Oferta niepodpisana podlega odrzuceniu, a kopia uprawnień podlega uzupełnieniu...

7

Podstawa wykluczenia: art. 24 ust. 2 pkt 3 PZP. Brak dokumentu w ogóle lub dokumentu w wymaganej formie (np. kopii dokumentu nie potwierdzonego za zgodność z oryginałem) nie uprawnia zamawiającego do stwierdzenia, iż dany wykonawca nie spełnia wymaganych warunków, co najwyżej iż wykonawca ten, odpowiednio: nie prawidłowo bądź wcale nie potwierdził spełnianie wymaganych warunków.

8

Sytację, gdy wykonawca złoży dokument, który nie będzie spełniał określonych w SIWZ wymagań dotyczących sporządzenia dokumentu ? np. złoży dokument w niewłaściwej formie, mozna trakować tak jakby wykonawca w ogóle nie złożył dokumentu.

9

mam delikatne wrazenie ze nie rozrozniacie slowa oferta od dokumentow potwierdzajacych..... smile milego poniedzialku smile

10

Marko napisał/a:

Podpisanie oferty a poświadczenie za zgodność kopii uprawnień stanowi pewną różnice. Oferta niepodpisana podlega odrzuceniu, a kopia uprawnień podlega uzupełnieniu...

własnie i jesli wykonawca nie uzupełni głupich podpisów, w sensie: podpisanych dokumentów, to go wykluczam bo : nie spełnia warunków - 24.2.3 ???
ps. bardzo często przychodzą z pieczątkami i chcą oklepac strony na których zapomnieli się podpisać w ofercie . To dla nich jest uzupełnienie dokumentów :-( .

11

lolilap napisał/a:

mam delikatne wrazenie ze nie rozrozniacie slowa oferta od dokumentow potwierdzajacych..... smile milego poniedzialku smile

dla mnie oferta to całość dokumentów złożonych na przetarg, złożonych z oferty cenowej i reszty

12

Jesli wykonawca nie uzupełni głupich podpisów, w sensie: podpisanych dokumentów, to go wykluczam bo: wykonawca nie złożył dokumentów potwierdzjących spełnianie warunków!!! 24.2.3

13

lolilap napisał/a:

mam delikatne wrazenie ze nie rozrozniacie slowa oferta od dokumentow potwierdzajacych..... smile

Trudno się dziwić, skoro nawet ustawodawca nie rozróżnia ich zbyt konsekwentnie...

14

lolilap napisał:
mam delikatne wrazenie ze nie rozrozniacie slowa oferta od dokumentow potwierdzajacych.....  milego poniedzialku

Masz mylne wrażenie, jeżeli chodzi o moją osobę - ja bez problemu rozróżniam te dwa pojęcia...

15

PS. Kasandra napisła: "dla mnie oferta to całość dokumentów złożonych na przetarg, złożonych z oferty cenowej i reszty".

Dla Ciebie może tak, ale nie dla ustawodawcy, który dokonuje podziału na:
- ofertę,
- oświadczenie o spełnianiu warunków,
- dokumenty potwierdzające spełnianie warunków udziłału.

Przykład: m.in. 24.2.3; 44 PZP

Pozdrawiam...

16

MIRAS napisał/a:

Dla Ciebie może tak, ale nie dla ustawodawcy, który dokonuje podziału na:
- ofertę,
- oświadczenie o spełnianiu warunków,
- dokumenty potwierdzające spełnianie warunków udziłału.

Gwoli ścisłości, to samo słowo "oferta" (jak już kiedyś pisałem) jest używane przez ustawodawce w więcej niż jednym znaczeniu:
1) jako "koperta" - np. w art. 84, 86
2) w znaczeniu cywilnoprawnym - np. w art. 89, 91
3) jako wszystkie dokumenty załączone do formularza oferty, w tym KRS, referencje, wadium itp. - np. w art. 96 ust. 3