1

Temat: kredyt powyżej progu unijnego

witam smile

jakich dokumentów powinienem, żądać przy kredycie powyżej progu unijnego? Art. 26 ust. 1  zmusza do żądania dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału ale z kolei art. 26 ust. 5 mówi, że przy usługach bankowych mogę odstąpić od stosowania przepisów art. 26 ust. 1-4, czyli że tak faktycznie nie muszę żądać tych w/w dokumentów.

czy wystarczy jak będę żądał tylko dokumenty  określone w paragrafie 1.1 1)-5) wiadomego rozporządzenia? czy muszę żądać wszystkie wymienione w tym paragrafie czy tylko niektóre?

jest to mój pierwszy przetarg powyżej progu unijnego więc proszę o wyrozumiałość i pomoc smile

pozdrawiam

2

Odp: kredyt powyżej progu unijnego

dobrze przytoczyles paragrafy... zazadaj tego czego potrzebuujesz do umowy... ewentualnie pozostale z 1 punktu - masz tu dowolnosc...

pamietaj o oswiadczeniu 22.1.

3

czy jeżeli mój powiat nie ma tego kodu NUTS to w ogłoszeniu mam wpisać kod NUTS dla województwa. w którym leży mój powiat nic nie wpisuje?

ogłoszenie zamieszczane na www i tablicy nie może być zamieszczone przed dniem przekazania do UOPWE. jak długo trwa zamieszczenie na stronie TED od dnia wysłanie ogłoszenia przez eNotices? czy najlepiej jest poczekać aż te ogłoszenie ukaże się na TED i wtedy je skopiować na www i wydruk zawiesić na tablicy?

pozdrawiam

4

zrob jak uwazasz z drukiem (choc ja tak wlasnie robie) - jak wyslesz dostaniesz zwrotna informacje itd dot publikacji itp

jak wtedy bedziesz mial watpliwosci pytaj... smile

5

a ten kod NUTS jest obowiązkowy?

6

a przeszedles dalej bez wpisywania smile wpisz najblizszy (miasto, wojewodztwo smile ) jaki mozesz

7

faktycznie lepiej poczekać aż się ogłoszenie ukaże na TED bo przecież zgodnie z art. 42 ust.1 SIWZ na www udostępnia się od dnia publikacji ogłoszenia w DUUE. nie ma sensu zamieszczac samego ogłoszenia na www a potem za kilka dni dołączać siwz, lepiej poczekać i zamieścić to razem.

wg mnie to trochę jest to dziwnie pomyślane bo na złożenie ofert trzeba dać min. 40 dni od dnia przekazania ogłoszenia do DUUE a a swiz można udostępnić dopiero po publikacji, czyli tak faktycznie wykonawcy na przygotowanie oferty mają mniej niż 40 dni.

pozdrawiam

szad

thx lolilap za cenne uwagi.

8

lolilap napisał/a:

a przeszedles dalej bez wpisywania smile wpisz najblizszy (miasto, wojewodztwo smile ) jaki mozesz

jeszcze nie wypełniam w eNotices. przymierzam sie do ogłoszenia, które będę zamieszczał w przyszłym tygodniu i tak pytam żeby uniknąć ewentualnych niespodzianek. smile

9

Witam ponownie smile

pytanko odnośnie wypełnienia ogłoszenia.

SEKCJA III.2 Warunki udziału:

W III.2.1) Sytuacja podmiotowa wykonawców ... wpisuje wszystkie dokumenty wymienione w par. 1.1 wiadomego rozporządzenia + oświadczenie o spełnianiu zgodnie z art. 22

III.2.2) Zdolność ekonomiczna i finansowa: (zostawiam puste, bo nie stawiam żadnego warunku i nie żądam żadnego dokumentu)

III.2.3) Zdolność techniczna: (zostawiam puste, bo nie stawiam żadnego warunku i nie żądam żadnego dokumentu)

dobrze myślę?

10

tak

11

thx lolilap. reszta forumowiczów pewnie już na urlopach bo tylko Ty wykazujesz zainteresowanie moimi problemami smile

12

jakiego dokumentu powinienem żądać od banków odnośnie koncesji, zezwolenia lub licencji?
pewnie jakiegoś wynikającego z Prawa Bankowego.

13

z tego co pamietam tego typu zamowienie podlega pod wylaczenia smile wiec....

poza tym ciezko czasami od nich wyciagnac taki dokument.... szczerze mowiac juz nie pamietam czy to nie byla jakas ustawa rozporzadzenie czy cos podobnego... musisz poszperac... smile

dodatkowo mozesz zazadac pewnych danych dot wskaznikow ekonomicznych ale prawde mowiac.... bank to bank .. zobacz jaki wskaznik pomoze wybrac Tobie najlepsza opcje - przejrzyj inne post tego typu...

14

lolilap napisał/a:

poza tym ciezko czasami od nich wyciagnac taki dokument....

Znowu humorek dopisuje widze;) Jak im ciężko dać to tym ciężej będzie im wygrać big_smile

15

chodzi o to ze banki czesto maja centrale w wwie. wystawienie odpowiednich dokumentow trwa trwa trwa trawa smile heh

poza tym po kiego ten dokument smile zlozony przez pko smile bo maluchy nie startuja przeciez ze swiomi "warunkami"

przynajmniej ja przy milionowych nie mialem zadnego! malego BANKU! smile

16

Lolilap nic ani nie trwa ani trawa tongue bo zezwolenie wynikające z prawa bankowego banki mają i nic wystawiać nie trzeba wink. Reszte kwitów (zus, krk itd) każdy oddział ma bo przetargi na kredyty i obsługe bankową są powszechne wink

17

to mam żywcem przepisać zapis z rozporządzenia? wydaje mi się, że jak żądam jakiegoś dokumentu to powinienem dokładnie napisać o jaki dokument mi chodzi.
chyba, ze opierając się na art. 26.5 odpuszczę sobie ten dokument, bo do szczęścia nie jest mi on potrzebny.

18

Marko napisał/a:

Lolilap nic ani nie trwa ani trawa tongue wink

trawa byla celowa smile

nie mowilem o wystawianiu tylko o podpisywaniu - przez zarzad czesto....  wiem o czym mowie i dlatego sie zrazilem.... a czasami MUSISZ poczekac!!! wink

a po drugie co wniesie ten dokument? mozesz nie musisz.... smile nie przepisuj zywcem tylko nazwij go!  prawda jest taka ze jesli bank jest sprawny wa jednostka ma plynnosc to nie ma problemu ale jesli jest inaczej to nie ma co utrudniac....

19

jakbym wiedział jak go nazwać to bym wam głowy nie zawracał. a z tym żywcem to tak pytam bo jak przeglądam inne swizy to we wszystkich jest żywcem nikt nie precyzuje co to ma być za dokument.
dla św. spokoju najlepiej jak sobie go podaruje.

20

odnośnie jeszcze wypełnienia formularz.
czy w II.2.1) muszę koniecznie podać szacunkową wartość kredytu
IV.3.3) Termin składani wniosków dotyczących uzyskania dokumentów lub dostępu do dokumentów. czy wypełniam tę pozycję w przypadku PN, jeżeli tak, to czy prawidłowe jest wpisanie daty np. 3 dni wcześniejszej od terminu składania ofert?

21

dostałem płytę z Publications Office. czy to jest normalna procedura, ze po zamieszczeniu ogłoszenia przysyłana jest płyta z ogłoszeniem?

pozdrawiam

szad

22

szad napisał/a:

dostałem płytę z Publications Office. czy to jest normalna procedura, ze po zamieszczeniu ogłoszenia przysyłana jest płyta z ogłoszeniem?

tak

23

Wątek teraz wypełzł, ale choć późno, ja powstrzymać się nie mogę (szczególnie że zwolnienie usług bankowych od żądania dokumentów na potwierdzenie warunków już wkrótce odejdzie w niebyt...) wink

lolilap napisał/a:

z tego co pamietam tego typu zamowienie podlega pod wylaczenia smile wiec....

poza tym ciezko czasami od nich wyciagnac taki dokument.... szczerze mowiac juz nie pamietam czy to nie byla jakas ustawa rozporzadzenie czy cos podobnego... musisz poszperac... smile

Ciężko? Nie sądzę smile
A jaki dokument, to już bardzo różnie.
Zwykły bank, który dzisiaj rozpoczynałby działalność musiałby uzyskać najpierw zezwolenie Komisji Nadzoru Finansowego (a jeszcze do ubiegłego roku - Komisji Nadzoru Bankowego) na utworzenie banku (art. 30a i sąsiednie prawa bankowego), a następnie, po spełnieniu kolejnych warunków zezwolenie tejże samej Komisji na rozpoczęcie działalności (art. 36 prawa bankowego). Ponieważ pierwsze nie uprawnia do działalności, a drugiego bez pierwszego dostać nie można, wystarczy żądać drugiego.
Ale...
Są sobie banki, które powstały przed wejściem w życie prawa bankowego (tego aktualnego, z 1997 r.) i z tymi jest inaczej (np. PeKaO, które jest przedwojenne, albo całe stado banków które wyodrębniono z NBP w 1988 czy 1989 stosownymi rozporządzeniami, a parę lat później przekształcono w spółki akcyjne, które później się mocno reorganizowały - łączyły, sprzedawały się, nazwy zmieniały...). One tego papierka nie potrzebują, składają zazwyczaj te rozporządzenia, by udowodnić, że powstały wtedy, gdy tego nie wymagano. Sprawę tę reguluje art. 178 ust. 1 prawa bankowego.
Są sobie też instytucje kredytowe (czyli banki, które mają siedzibę poza Polską, ale na terenie UE), które składają oferty w naszych postępowaniach. I takie instytucje kredytowe obejmuje z kolei obowiązek, o którym mowa w art. 48ł prawa bankowego, na co zazwyczaj składają papierek od swojego organu nadzoru finansowego potwierdzający, że przekazał on odpowiednie zawiadomienie naszemu organowi.
Są sobie też banki zagraniczne (czyli banki, które mają siedzibę poza UE), ale to jest jeszcze inna historia.
Z własnego doświadczenia... nie opisuję szczegółowo, co jaki bank ma dostarczyć, bo zapewne nie przewidziałbym każdej możliwości, ale wskazuję, że ma to być zezwolenie na rozpoczęcie działalności, o którym mowa w art. 36 ustawy prawo bankowe lub inny dokument równoważny (czyli potwierdzający prawo działania w Polsce, jeśli art. 36 nie dotyczy). Żaden bank dotąd nie miał z tym problemów (a że miewały problemy na przykład z mnożeniem, to myślę, że ten papier akurat to naprawdę nie jest problem wink).

lolilap napisał/a:

dodatkowo mozesz zazadac pewnych danych dot wskaznikow ekonomicznych ale prawde mowiac.... bank to bank .. zobacz jaki wskaznik pomoze wybrac Tobie najlepsza opcje - przejrzyj inne post tego typu...

Wiarygodność finansową to bank bada u zamawiającego, a nie odwrotnie. Jest tylko jedna bariera formalna wobec banku, czyli limit koncentracji wierzytelności, ale, po pierwsze, wysoki w stosunku do nawet sporego kredytu (chyba że bank strrasznie mizerny), po drugie, zależy od dotychczasowego zaangażowania banku u zamawiającego (więc nie da się tego po prostu ustawić na wysokości naszego kredytu), a po trzecie są od tego jakieś magiczne wyjątki i zgody, i jest to wszystko bardzo uczenie opisane w art. 71 prawa bankowego i takich ładnych kilku aktach wykonawczych (uchwałach KNB) do niego. Zdaje się spotkałem się kiedyś z przypadkiem, gdy zamawiający ten wymóg stawiał, ale to raczej wyjątek niż reguła...

24

wow!!!