1

Temat: na jakie konto wpłata wadium??

Prosze o podpowiedz, czy wpłata wadium może byc na konto dochodowe zamawiajacego, czy zamawiający musi założyć specjalnie konto depozytowe, po to aby wykonawcy mogli wplacac na nie wadium.

2

Odp: na jakie konto wpłata wadium??

Marta napisał/a:

czy zamawiający musi założyć specjalnie konto depozytowe, po to aby wykonawcy mogli wplacac na nie wadium.

PZP nie stawia takich wymogów (por. 45.8 i 46.4) natomiast nie wiem czy tutaj aby ustawa o rachunkowości czegoś nie nakazuje - ale to juz ksiegowa winna wiedzieć.

3

Marko napisał/a:

ale to juz ksiegowa winna wiedzieć.

A jak nie wie to ją uświadom tongue - konto 139 - taki rachunek jest konieczny jeśli chcesz wymagać wniesienia wadium

4

no uświadomie..dzięki Marko :-)

5

moga na moje smile

pamietaj ze musisz miec mozliwosc naliczenia odsetek od wplaconego wadium  itp

tylko nie pozwol im na wplaty w kasie zamawiacza smile

6

dokładnie jak wyżej, osobny rachynek depozytowy, bo i zabezpieczenie umowy na niego wplywa, poza tym to nie jest dochód zamawiacza. odsetki są wykonawcy a ty jedynie potrącasz koszty rachunku i przelewu. osobny rachunek pozwala szybko sprawdzić co wpłyneło smile ale to przecież oczywista oczywistość big_smile

7

Marko napisał/a:

A jak nie wie to ją uświadom tongue - konto 139 - taki rachunek jest konieczny jeśli chcesz wymagać wniesienia wadium

A co to jest "konto 139"?

8

Piotrek napisał/a:

A co to jest "konto 139"?

Księgowościowa nomenklatura, po szczegóły idź tamże.

9

Marko napisał/a:

Konto w księgach to nie to samo co rachunek bankowy wink Jasne, w większych jednostkach osobny rachunek bankowy na depozyty występuje (nie tylko na zamówienia, ale wszelkie inne wadia i kaucje), ale jeśli mamy szkółkę, która raz w życiu ma przetarg, w którym żąda wadium, zakładanie osobnego rachunku bankowego na ten jeden przypadek mi osobiście wydaje się niepotrzebnym kłopotem smile