Temat: na jakie konto wpłata wadium??
Prosze o podpowiedz, czy wpłata wadium może byc na konto dochodowe zamawiajacego, czy zamawiający musi założyć specjalnie konto depozytowe, po to aby wykonawcy mogli wplacac na nie wadium.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Prosze o podpowiedz, czy wpłata wadium może byc na konto dochodowe zamawiajacego, czy zamawiający musi założyć specjalnie konto depozytowe, po to aby wykonawcy mogli wplacac na nie wadium.
czy zamawiający musi założyć specjalnie konto depozytowe, po to aby wykonawcy mogli wplacac na nie wadium.
PZP nie stawia takich wymogów (por. 45.8 i 46.4) natomiast nie wiem czy tutaj aby ustawa o rachunkowości czegoś nie nakazuje - ale to juz ksiegowa winna wiedzieć.
ale to juz ksiegowa winna wiedzieć.
A jak nie wie to ją uświadom - konto 139 - taki rachunek jest konieczny jeśli chcesz wymagać wniesienia wadium
no uświadomie..dzięki Marko :-)
moga na moje
pamietaj ze musisz miec mozliwosc naliczenia odsetek od wplaconego wadium itp
tylko nie pozwol im na wplaty w kasie zamawiacza
dokładnie jak wyżej, osobny rachynek depozytowy, bo i zabezpieczenie umowy na niego wplywa, poza tym to nie jest dochód zamawiacza. odsetki są wykonawcy a ty jedynie potrącasz koszty rachunku i przelewu. osobny rachunek pozwala szybko sprawdzić co wpłyneło ale to przecież oczywista oczywistość
A jak nie wie to ją uświadom - konto 139 - taki rachunek jest konieczny jeśli chcesz wymagać wniesienia wadium
A co to jest "konto 139"?
A co to jest "konto 139"?
Księgowościowa nomenklatura, po szczegóły idź tamże.
Konto w księgach to nie to samo co rachunek bankowy Jasne, w większych jednostkach osobny rachunek bankowy na depozyty występuje (nie tylko na zamówienia, ale wszelkie inne wadia i kaucje), ale jeśli mamy szkółkę, która raz w życiu ma przetarg, w którym żąda wadium, zakładanie osobnego rachunku bankowego na ten jeden przypadek mi osobiście wydaje się niepotrzebnym kłopotem
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc