1

Temat: Usługi telekomunikacyjne

Pracuję w Sądzie Rejonowym w którym jak obliczyłem rachunki z TP SA za telefony przekroczą 6000 euro. Czy w związku z tym będę musiał udzielić zamówienia ? Umowa jest podpisana na na czas nieokreślony. I drugie pytanie: Do łączności internetowej wykorzystujemy neostradę, która jest świadczona na podstawie umowy na czas określony. Czy mogę poprostu przedłużyć umowę (Koszt dostawy Usługi ok 800 euro)? Jezeli nie, czy bedę musiał udzielić zamówienia na całość usług, czy mogę na sam dostęp do internetu?

2

Odp: Usługi telekomunikacyjne

1. Jesli masz umowe na czas nieokreslony, to zamówienie jest już udzielone i nie trzeba nic wiecej robić.
2. Co rozumiesz przez "całość usług"?

3

Chodzi mi o to czy ktoś nie zarzuci mi, że dzielę usługi na części, aby omijać przepisy Pzp. Z tego co wywnioskowałem z CPV i rozmowy i internet będą w jednej grupie.

4

CPV użyj do opisu przedmiotu zamówienia a nie do sumowania. Od 25 maja tak jest smile

5

1. Jesli masz umowe na czas nieokreslony, to zamówienie jest już udzielone i nie trzeba nic wiecej robić.
No niestety Piotrek nie zupełnie, to że umowa jest na czas nieokreślony to nie znaczy że nie trzeba nic robić. Na szkoleniu poinformowali, że jeżeli po 25 maja wartość usług telekomunikacyjnych przekroczy 6000 euro to należy przeprowadzić postępowanie. Poprostu ustwodawcy nie pomyśleli o tym, a my mamy wielki problem na głowie

6

sokol napisał/a:

No niestety Piotrek nie zupełnie, to że umowa jest na czas nieokreślony to nie znaczy że nie trzeba nic robić. Na szkoleniu poinformowali, że jeżeli po 25 maja wartość usług telekomunikacyjnych przekroczy 6000 euro to należy przeprowadzić postępowanie. Poprostu ustwodawcy nie pomyśleli o tym, a my mamy wielki problem na głowie

Aby pozbyc sie problemu radze zmienic szkolących.
W jakim celu mozna "przeprowadzic postepowanie" skoro nie potrzebuje udzielac zamówienia??

7

Sokol Piotrek ma rację. Lex retro non agit, masz już umowę na usługi telekomunikacyjne zawartą na czas nieokreślony i dopóki będą Ci odpowiadac jej postanowienia dopóty nie musisz przeprowadzać postępowania na tego typu usługi.

8

A jak TP przyśle nowe taryfy?

9

Karolina napisał/a:

To je przyjmujemy smile
Nowe taryfy nie są nowym zamówieniem.

10

Karolina napisał/a:

Jak przyśle i je przyjmiesz to zmieniasz tym samym umowe...

11

ale są zmianą warunków umowy ... a więc aneks do umowy

12

Marko napisał/a:

Jak przyśle i je przyjmiesz to zmieniasz tym samym umowe...

No to co?