1

Temat: Niezgodność

Witajcie od rana mały problemik a w zasadzie ugruntowanie wiedzy.
Zamawiający prosi o wypełnienie załączników w tym jest formularz elementów scalonych. Wykonawca wypełnia dla każdego obiektu cenę netto brutto i VAT (oferta nie jest częściowa) i tu rodzi sie problem bo wypełnił cyfrą a słownie tylko pozycje brutto.
Wydaje mi sie że nie jest to dokument więc nie podlega uzupełnieniu a ponieważ jest niezgodnie z SIWZ to musimy odrzucić art. 89.1.2 Czy dobrze myślę ???

2

Odp: Niezgodność

Który wynik z poniższych działań jest prawidłowy, ten podany cyfrą, czy ten słownie (???):

2+2=4
2+2=cztery

3

Może źle się wyraziłam nie chodzi o poprawność obliczeń tylko o to czy jeśli nie wypełnił formularza przez nie wpisanie słownie wartości to czy to podlega odrzuceniu czy jest to nieistotne ??????
A jeśli chodzi o wyliczenia to wykonawca źle wyliczył VAT w jednej pozycji więc na tej podstawie i tak go odrzucimy jednak chciałam mieć cały obraz oferty.
Dziękuję za pomoc

4

Jeżeli wartość została wpisana cyfrą (i jest poprawna), to nie wypełnienia formularza przez nie wpisanie jej słownie - jest nie istotne... (wypełnienie de facto niczego nowego nie wnosi, brak - niczego nie zmienia)...

5

Cyfra jest poprawna ale od razu nasuwa sie pytanie co by było gdyby została wpisana słownie rozbieżnie od cyfry ???? Błąd, odrzucenie czy nic nie zmienia???????????

6 (edytowany przez MIRAS 2008-06-26 07:57:49)

W takiej sytuacji - w pierwszej kolejności - pochyliłbym się nad art. 88 PZP...

7

No właśnie i wtedy może zostać odrzucona jak źle wypełni zakładając że wystąpi błąd którego nie można poprawić (bo to nie dotyczy ceny jednostkowej) i wracając do mojej sprawy czy w tej sytuacji wykonawca może nie wypełniać formularza i nie narażać się na odrzucenie czy jest to ok czy ktoś nie zarzuci art. 7 zasady równego traktowania że ten wpisuje i sprawdzamy a ten nie wpisał i to nic nie zmienia ??? takie małe dylematy

8

a jestes w stanie obliczyc cene oferty na podstawie posiadanych informacji???

czasami wymyslane sa opisy, wskazania zupelnie niepotrzebne do przedstawienia oferty i stad czasami takie kruczki...

9

To tak jak z wymogiem numerowania stron oferty: jeden wykonawca numeruje, drugi nie - uchybienie wymogom formalnym, a nie sprzeczność oferty z treścią SIWZ (brak podstawy odrzucenia). Jeśli podstawa odrzucenie 89.1.2 - w sytuacji opisanej przez DKO76 - to mocna naciągana...

10

No właśnie jest to coś co musiałam zamieścić w ofercie choć dla mnie było to niepotrzebne ale jak to jest w takich sytuacjach teraz ja się z tym męczę i muszę rozstrzygnąć czy jest to odrzucenie czy nie ma wpływu.......???????????.

11

No właśnie tylko że ta oferta będzie odrzucona tak jak pisałam na podstawie źle policzonego Vat-u a ja nie wiem co zrobić z brakiem wypełnienia formularza????? Czy wpisac że jest niezgodna z SIWZ i tez podlega odrzuceniu czy tez nie pisac o tym czy tez poprostu napisać że nie wypełnił formularza choć było wymagane.

12

MIRAS ma rację a tak wogóle to po co ci ta cena netto słownie - wygląda na to że na siłę się czepiasz

13

Jeśli podstawa odrzucenie 89.1.2 - to mocno naciągana... Ja bym nie odrzucił... Tym bardziej - że jak pisałaś istnieje inna przesłanka do odrzucenia "nie chcianej" wink oferty...

14

to nie ja sie czepiam tylko ...... przykaz że mam to ując i chcę mieć albo jakiś argument który przemówi albo napisac to dobrze i zgodnie z PZP.

Czasem brak odpowiednich argumentów

15

pisz tylko o vat !

16

Dziękuję za dyskusję udałao się nie pisałam o braku słownie.

Pozdrawiam

17

Nieźle... smile